התגלו מאובנים בני יותר מ-3 מיליארד שנה
צוות חוקרים הודיע על גילוי המאובנים העתיקים ביותר שזוהו אי פעם בכדור הארץ וכי הם צפויים לסייע במציאת חיים על פני כוכבים אחרים
במאמר שפרסמו בכתב העת נייצ'ר גיאו-סיינס, ציין צוות החוקרים מאוניברסיטת מערב אוסטרליה ומאוניברסיטת אוקספורד כי המאובנים המיקרוסקופיים, שהיו בעלי מאפיינים של מבני תאים, התגלו באגם באזור מרוחק במערב אוסטרליה.

המאובנים העתיקים. צילום מסך מתוך אתר Nature Geoscience
על פי המדענים, המאובנים השתמרו בין גרגרי חול עשויים קוורץ בקו החוף העתיק ביותר הידוע על פני כדור הארץ, בתוך כמה מסלעי המשקע העתיקים ביותר שהתגלו אי פעם.
פרופ' מרטין ברסייר מאוניברסיטת אוקספורד ציין כי הסלעים הם שסייעו לחוקרים לקבוע כי המאובנים התקיימו לפני 3.4 מיליארד שנה. "זה מאשר שהיו בקטריות מסוימות באותה תקופה", אמר.
באמצעות המאובנים והסביבה שבה הם נמצאו, הצליחו החוקרים לספק תמונה של כדור הארץ באותה תקופה – עולם חם, חשוך ואלים שנמצא תחת איום מתמיד של התפרצויות געשיות ופגיעות של מטאורים. השמיים היו מעוננים ואפורים וכך נשמר החום על אף שהשמש הייתה חלשה יותר מכפי שהיא היום. מי האוקיינוסים הגיעו לטמפרטורה של 50-40 מעלות.
מסקנה נוספת שאליה הגיעו החוקרים היא כי בכדור הארץ היה מעט מאד חמצן, מאחר שעדיין לא היו צמחים או אצות שיאפשרו תהליך של פוטוסינתזה, ועל כן החיים המוקדמים התבססו על גפרית כדי להתחזק ולגדול.
"מדובר בתמונה של
תופת", אמר ברסייר. "לא מקום שמתאים להעדפות שלנו. אבל עבור בקטריה, זה נהדר. למעשה, אם אתה מתכוון להמציא מקום שבו אתה רוצה שיתפתחו חיים, כדור הארץ המוקדם הוא המקום המתאים".
המדענים מקווים כי הממצאים החדשים יסייעו לספק הבנות גם לגבי קיומם של חיים על פני כוכבים אחרים, למשל מאדים או הירחים טיטאן ואירופה. "האם דברים כאלה עשויים להיות קיימים על מאדים? זה מתקבל על הדעת", הסביר ברסייר. "אבל יהיה צורך במיפוי הכימיה של כל מיקרו-מאובן בפירוט ותמונות תלת ממדיות משכנעות כדי לתמוך בכל ראיה לקיומם של חיים על פני מאדים".