הצמיחה עליה מדבר הלמ"ס לא מורגשת בכיס

שר האוצר יכול לקבוע בפסקנות: אמרתי לכם. העובדה שהצריכה הפרטית לנפש גדלה ב-2010 ב-2.5% מעידה שפירות הצמיחה חלחלו לכל שכבות האוכלוסייה. רק שלא יספרו לנו בסוף 2011 כי בשנה זו נרשמו עודפי גביית מס של 15 מיליארד שקל שהתמורה בגינם נועדה לצמצם את הגירעון התקציבי

יהודה שרוני | 17/2/2011 9:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פרסום נתוני הצמיחה במשק של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) גרם אתמול לאנחת רווחה גדולה מצד שר האוצר יובל שטייניץ ובמקביל לכאב ראש לא קטן לנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר.

שר האוצר יכול לקבוע בפסקנות: אמרתי לכם. הצמיחה היא פרי המדיניות הכלכלית הנבונה שניהל האוצר. העובדה שהצריכה הפרטית לנפש גדלה ב-2010 ב-2.5% מעידה שפירות הצמיחה חלחלו לכל שכבות האוכלוסייה.

מבחינת שטייניץ, זה כלי הנשק העיקרי שבאמצעותו הוא יכול לנפנף מול מזכ"ל ההסתדרות עופר עיני. גל עליות המחירים האחרון, כך הוא יכול לומר לעיני, נבע מאילוצים בינלאומיים והמחאה הציבורית שהתעוררה בעקבות כך איננה מוצדקת.

מול שר האוצר העולז ניצב נגיד בנק ישראל המודאג מתסמונת הצרות של עשירים. סביר מאוד שהצמיחה במשק תאלץ אותו בתחילת השבוע הבא להעלות את הריבית, אלא שהמשקיעים בשוק המטבע אינם ממתינים לכך וכבר אתמול מיהרו ומכרו דולרים לצורך השקעה בשקלים.

כשם שהמלחמה בשוק הדיור לא הוכיחה את עצמה, כך גם בשלב זה האפקטיביות של המגבלות הרגולטוריות שהוטלו על המשקיעים בשוק המטבע אינה רבה. הכלכלה הישראלית החזקה, כך מתברר, היא זו שבסופו של דבר משפיעה יותר
מכל על חוזקו של השקל.

אלא שהנגיד צריך להתרגש רק במידה מסוימת מחידוש התחזקות השקל, שהשפיעה במידת מה על נתוני הייצוא ב-2010 אם כי לא באופן דרמטי. פישר ימשיך להתערב בשוק המטבע ויצטרך להמתין להתאוששות הכלכלה העולמית כדי לקוות להתחזקות הדולר והיורו.

נתוני הצמיחה במשק מוכיחים עד כמה טעה שר האוצר כשיזם את גביית המס על הדלק ומסים אחרים. אמנם חלק מכספי התקציב ל-2011 יועדו למטרות חשובות כמו הנהגת מס הכנסה שלילי, השקעות בחינוך ועידוד השקעות הון, אך למרות זאת אסור היה שהשקעות אלה ימומנו בין היתר ממסים חדשים שהיוו בפועל כרית ביטחון. כרגע לא צריך להמתין הרבה כדי לדעת שהמשק הישראלי צומח יותר מהאחרים: הדבר ישתקף מן הסתם גם בנתוני גביית המסים.

רק שלא יספרו לנו בסוף 2011 כי בשנה זו נרשמו עודפי גביית מס של 15 מיליארד שקל שהתמורה בגינם נועדה לצמצם את הגירעון התקציבי. כדי להראות שגם שר האוצר מפנים את המסר הזה וגם חושב מחוץ לקופסה, עליו לבשר כבר בקרוב שבכוונתו לבטל את הפעימה השנייה של היטל הבלו על הדלק (שאמורה להתבצע בתחילת 2012). מהלך כזה יאפשר לציבור הרחב להרגיש כיצד הצמיחה במשק מתורגמת גם ל'מונחי כיס'.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יהודה שרוני

צילום: דעות

בוגר מדע המדינה ומוסמך במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. חבר מערכת מעריב, העורך הכלכלי של העיתון ובעל טור בגלי צה"ל ובטלוויזיה

לכל הטורים של יהודה שרוני

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/nrg_opinions/ -->