לונדון: נדחו מודעות פלסטיניות נגד הצהרת בלפור
הגוף האחראי על ניהול התעבורה סירב לפרסם כרזות כאלה סביב אירועי מאה השנה להצהרה בתחנות הרכבת התחתית. עם זאת, ייתכן שהמודעות יוצבו על מוניות בבירה הבריטית
"תחבורה לונדון", הגוף הממשלתי האחראי על ניהול התעבורה בכלל עיר הבירה הבריטית ופרבריה, החליט לאסור את פרסומן של מודעות פרו-פלסטיניות המבכות את ציון מאה השנים להצהרת בלפור – כך פורסם הבוקר (יום ג') ב"גארדיאן" מפי בכירים פלסטינים.
פלסטינים מפגינים נגד הצהרת בלפור לציון 100 שנים להכרזה צילום: Getty Images, Nedal Eshtayah
בהצהרה המפורסמת משנת 1917 שעליה חתם שר החוץ הבריטי, לורד ארתור בלפור, הודיעה הממלכה כי היא תומכת בהקמת בית לאומי לעם היהודי בפלסטינה, ונחשבת בקרב רבים מתומכי הפלסטינים כאבן היסוד ל"עקירה" שלהם ולנישול זכויותיהם.
ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו צפוי להשתתף באירוע לציון מאה השנים להצהרה יחד עם ראשת ממשלה בריטניה תרזה מיי, וכן בארוחת ערב מיוחדת שתיערך לרגל המאורע. במקביל מתוכננות הפגנות פלסטיניות בכל רחבי בריטניה, שמשקפות את הצהרתו של יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו-מאזן מן השנה שעברה, שדרש מלונדון להתנצל על ההצהרה ולחזור בה ממנה. אגב, באפריל הודיע הממשל הבריטי כי לא יעשה כן, והדגיש כי ההצהרה הייתה "הדבר הנכון והמוסרי לעשותו".
כעת ביקשו הפלסטינים ותומכיהם לפרסם ברכבת התחתית של לונדון מודעות המגנות את ההצהרה, אולם מנהל התחבורה החליט לאסור את קיומן "בגלל שהן לא עולות בקנה אחד עם הקווים המנחים שלנו". דוברו של גוף זה אף הפנה את העיתונאים לסעיף 2.3 בתקנון שלו, המתייחס ל"מסרים או דימויים שקשורים לעניינים רגישים או שנויים במחלוקת", וכן עניינים שהם "פוליטיים באופן חלקי".
בניגוד למקרים אחרים, צוין ב"גארדיאן", שבהם מפרסמי הודעות כאלה התבקשו לתקן אותן ולהגיש לאישור מחודש, הפעם הפונים קיבלו הודעה פשוטה שבה נאמר להם כי הקמפיין לא יפורסם. לא ברור מה יעלה בגורלן של מודעות "טיזר" שפורסמו בשנה שעברה בתחנת הרכבת התחתית ווסטמינסטר.
עם זאת, הפלסטינים טענו כי מנסים להשתיק אותם. מנואל חססיאן, נציג הרש"פ בלונדון, האשים את "תחבורה לונדון" בצנזורה. לדבריו לעיתון הבריטי, הוא אמר כי ההחלטה לא מפתיעה, שכן "ההיסטוריה הפלסטינית מצונזרת". הוא הוסיף כי היא תואמת את "כל הכוחות המוסדיים וקבוצות השדולה הפעילות שעובדות באופן מתמשך להשתיק את הנרטיב הפלסטיני".
במקום הרכבת התחתית, בינתיים הפלסטינים מבקשים להציג את המודעות על מוניות ברחבי הבירה, שנתונות לביקורת קפדנית פחות. בין השאר הם מקווים שהמוניות ייסעו בסמוך לאירועים שבהם יצוינו אירועי מאה השנה להצהרה.