רחפן קטלני וצוללת אוטונומית: כך ייראה צה"ל בעתיד
משרד הביטחון הציג פיתוחים עתידניים ודרמטיים ביותר, בהם טנק חשמלי שיופעל על ידי שני אנשי צוות, רחפנים ייחודיים, מסוקים בלתי מאוישים וצוללות מודיעין. האמצעים נמצאים בשלבי פיתוח שונים. "אנו עוסקים בשת"פ נרחב עם מדינות ידידותיות רבות"
טנק שישנה את כל מה שידענו אי פעם על לוחמת שריון, רחפן בעל יכולות צליפה, רובה שיבצע את הירי רק כאשר המטרה מופיעה במרכז הכוונת, צוללת אוטונומית למשימות חשאיות, רכבים ללא נהג שיעבירו ציוד ויפטרלו בשטח ואמצעים למיגור וחיסול מנהרות טרור. אלו רק חלק מהאמצעים שנחשפו היום (ג') על ידי מפא"ת (פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) במשרד הביטחון. מפא"ת הוא גוף הפיתוח עבור צה"ל, ואנשיו משתפים פעולה גם עם גופי המחקר והפיתוח של שב"כ ומוסד. הגוף עוסק ב-1,500 פרויקטים במקביל.אחד הפיתוחים המסקרנים ביותר שנחשפו הוא הטנק העתידי – 'כרמל', שפותח על ידי מפא"ת ובמנהלת טנק המרכבה במשרד הביטחון. על פי התכנון יהיו בו שניים או שלושה אנשי צוות בלבד (לעומת ארבעה כיום) והוא יופעל בהנעה חשמלית-היברידית, פיתוח טכנולוגי פורץ דרך בקנה מידה עולמי. השריון של הטנק יהיה שקוף לכאורה בזכות מצלמות וצגים שיוצבו עליו ובתוכו. לדברי ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת, כרגע ההשקעה הינה בעיקר בפיתוח הטכנולוגיה ופחות בברזל עצמו.
במשרד הביטחון מציינים כי השלב הראשון בתוכנית הפיתוח ובניסוי הכלי החדש הוא היכולת להוכיח כי שני לוחמים בלבד יכולים להפעיל אותו. בנוסף, התכנון הוא כי מי שיושב בטנק לא יידרש להוציא את ראשו אלא יוכל להיעזר בקסדה, כמו זו שיש לטייסים. מדובר בפרויקט שזכה לתקציב תלת שנתי, ובצה"ל עוד לא בחרו לרכוש אותו, אלא הוא נמצא בשלב של מחקר ופיתוח. הטנק החדש יהיה קל, קטן, זריז, קטלני, שריד, פשוט להפעלה וזול יחסית.

ה''כרמל'' - טנק העתיד צילום: צילום מסך, דובר צה''ל
פיתוח נוסף הוא רחפן נושא נשק קל בשם DUKE. מדובר במערכת שמפותחת על ידי חברת סטארטאפ ישראלית במימון צה"ל, שמטרתה שימוש ברחפן לביצוע ירי צליפה, יצירת הפתעה בשדה הקרב ומניעת סיכון לכוחותינו. בניגוד לטנק העתידי, המערכת הזו נמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים ותיבחן מבצעית במהלך השנה הקרובה.
אחד הפיתוחים המסקרנים ביותר נוגע לחיילי החי"ר. מדובר במערכת 'כדור ראשון': מערכת אלקטרו-אופטית שתאפשר שיפור דרמטי בסיכוי הפגיעה בכל מצבי הירי. המערכת, שתולבש על רובה הסער, תפעל כך שהלוחם ילחץ על ההדק אך הנשק יירה רק כשהמטרה מופיעה במרכז הכוונת. "בניסויים שנערכו עד היום, שימוש במערכת העלה משמעותית את אחוזי הפגיעה במטרות והקטין את הפגיעה ב'בלתי מעורבים'", נמסר. "המערכת אינה מבצעת ירי בעצמה אלא רק חוסמת או מאפשרת ירי בכפוף לבקשת הלוחם". המערכת צפויה להיכנס לשימוש בהיקף נרחב בזרוע היבשה.

צילום: צילום מסך, דובר צה''ל
בתחום הרחפנים, ביצעה מפא"ת תחרות בשם 'יסעורון ירוק', שמטרתו לבנות רחפן שיצליח לשאת מטען של 150 ליטרים למרחק של שמונה ק"מ וחזרה. התעשייה האווירית ייצרה מסוק ללא טייס שמסוגל להגיע למהירות של עד 150 קמ"ש, לשאת משקל של עד 180 ק"ג ולשמש למשימות לוגיסטיות ממושכות. חברת אירונאוטיקס ייצרה רחפן שמנועו מבוסס על סוללות והנעה היברידית והוא מתאים למשימות טקטיות. פיתוח נוסף הינו מערכות ליירוט רחפן באמצעות הפעלת לייזר ואף בעזרת ירי של כדור בודד לעברו כדי להפיל אותו.
שני פיתוחים נוספים נוגעים לפעילות בים. האחד, צוללת זעירה ואוטונומית למשימות סריקה ומיפוי שמאופיינת ביכולת צלילה מהירה וכמעט אנכית. היא עולה כשליש מצוללות מקבילות בעולם ועולה עליהן ביכולתה לרחף ולנוע לכל כיוון. הצוללת השנייה, אוטונומית גם היא העונה לשם 'קיסרון', נועדה למשימות חשאיות. במשרד הביטחון מציינים כי מדובר ב"כלי בלתי מאויש ייחודי בעולם למשימות מודיעין, בחזית הטכנולוגיה העולמית".

בקרוב בצה''ל? הצוללת הזעירה צילום: צילום מסך, דובר צה''ל
במקביל הוצגו גם כלי רכב בלתי מאויישים שונים, שיכולים לבצע נסיעות שטח מבצעיות. "האתגר הוא גם בטיחותי וגם פיתוח יכולות ירי מרחוק", ציינו במשרד הביטחון. בין היתר הוצגו כרב"מים שמתאימים לפעילות של הנדסה, שיירות לוגיסטיות ולהגנת גבולות. מספר פרויקטים כבר הבשילו לשימוש מבצעי.

כלי רכב בלתי מאויש צילום: דובר צה''ל
פתרון למנהרות הטרור?
"יש לנו שיתוף פעולה מאוד נרחב עם מדינות ידידותיות רבות בעולם" אמר ד"ר דני גולד. "אני לא יכול לנקוב בשמות המדינות שעומדות איתנו בקשר אבל הן ידידותיות ובשנה האחרונה אנחנו משקיעים מאמצים גדולים כדי להרחיב אותו". לדבריו, שיתוף פעולה נרחב ישנו עם ארצות הברית, בעיקר בתחום ההגנה מטילים והניסיון למצוא פתרון למנהרות.
"יש לנו קבוצות עבודה משותפות בכל התחומים, אנחנו משתפים פעולה עם חלק גדול מהמעבדות הלאומיות של ארצות הברית. 'אנחנו הקטנים' משתתפים איתם בפיתוחים וניסויים מורכבים" הוא הוסיף. שיתוף הפעולה הנוכחי הוא עם מספר מדינות קבועות, ובעזרתו מצליחים במערכת הביטחון לקדם מחקר ופיתוח ולקדם יוזמות שונות.
אחד הנושאים המרכזיים שמעסיקים את מפא"ת בשנים האחרונות אלו מנהרות הטרור. "אנו מעוניינים למנוע חפירה, לאתר מנהרה קיימת וגם להשמיד אותה".

בדרך לפתרון טכנולוגי? פיר מנהרה שצה''ל חשף צילום: דו''צ
לדברי גולד, ישנם הצלחות בתחום ועשרות פתרונות שהוצעו נבחנו. "אנחנו ראשונים בעולם עם יכולות טכנולוגיות בעולם הזה. אנחנו בכיוון הנכון ואני לא אומר שזה קל. אנחנו עובדים על פתרונות ויש בשלות טכנולוגית לנסות חלק מהדברים בשטח, אבל אנחנו לא פותרים הכל" .