ניצולי השואה בכנסת: מבקשים משרד אחד שיטפל בנו

בדיון שעסק בבעיות הבירוקרטיות איתן מתמודדים הניצולים, אמר ח"כ ברושי, כי "נדרש שיתוף פעולה בין השרים" וכי "יש תקציבים, אך הם אינם מנוצלים". ניצול השואה יוחנן רון שהשתתף בדיון אמר: "מלחמות האגו אינן מעניינות אותנו"

שירית אביטן כהן | 26/4/2017 15:26
תגיות: ,
יומיים לאחר ציון יום השואה השתתפו שלושה חברי כנסת בלבד בדיון בוועדה לביקורת המדינה שעסק במצבם של ניצולי השואה בישראל. יו"ר הוועדה ח"כ קארין אלהרר התייחסה במהלך הדיון לבעיה הבירוקרטית ממנה סובלים ניצולי השואה בדרך לקבלת זכויותיהם. "אנשים מבוגרים צריכים מוקד אחד שיענה לפניותיהם ולא חמישה משרדי ממשלה שונים", אמרה ח"כ אלהרר, והוסיפה: "מתוך 158 אלף ניצולי שואה שחיים בינינו, כאלף הולכים לעולמם מדי חודש. עלינו לתת להם שירות מיטבי למען מיצוי זכויותיהם".
צילום: מרים אלסטר פלאש 90
''אנשים מבוגרים צריכים מוקד אחד''. קארין אלהרר יו''ר ועדת ביקורת המדינה. צילום: מרים אלסטר פלאש 90

מבקר המדינה יוסף שפירא ציין אף הוא בפתח הדיון כי ניצולי שואה רבים אינם יודעים מהם זכויותיהם ומתקשים להתמצא בסבך הבירוקרטי. "אנחנו מקבלים תלונות רבות מדי שנה מניצולים ובני משפחותיהם, ואני קורא לממשלה לתת דעתה מיד על ממצאי הדו"ח, ויפה שעה אחת קודם".

מנהלת השירות לאזרחים ותיקים במשרד הרווחה, אמרה כי בממשלה מנסים כעת להעניק סמכויות למשרד אחד שיתכלל את הטיפול בניצולים. על פי דו"ח המבקר שנידון בוועדה, משרד הרווחה לא ניצל 60 מיליון שקלים שהוקצו לו לשנים 2015-2014 וכן בשנת 2016 נוצלו רק 4.3 מיליון שקלים מתוך 40 מיליון משירותי הרווחה.

נציגת משרד האוצר בדיון אמרה כי התקציב למען ניצולי השואה משנת 2012 עד היום הכפיל את עצמו משני מיליארד ליותר מחמישה מיליארד שקל. עוד אמרה כי טעות אנוש הובילה לכך שמשרד הרווחה לא תוקצב בבסיס 2016, אך הדבר תוקן עם ההעברה התקציבית הראשונה. מנגד, עורך הדין סעד ממשרד מבקר המדינה האשים את המשרדים כי הבעיה בתקצוב השירותים לניצולים היא באחריותם. "העובדה שלמחדל הזה יש שותף והוא משרד האוצר מבהירה עד כמה יש צורך בגורם מתכלל", אמר עורך הדין.
צילום: איציק הררי/ דוברות הכנסת
ניצולי שואה רבים אינם יודעים מהם זכויותיהם. יוסף שפירא. צילום: איציק הררי/ דוברות הכנסת

יוחנן רון, ניצול שואה שהשתתף בדיון אמר כי "מלחמות האגו אינן מעניינות אותנו הניצולים. אנחנו מבקשים לאחד את כל משרדי הממשלה והגופים הוולונטרים. מבקשים נקודת עצירה אחת לניצולים".

ח"כ איתן ברושי, שהיה אחד משלושה חברי כנסת שהגיעו לדיון הבוקר, אמר כי "מדובר בכישלון מוסרי וערכי, ארגוני ותקציבי. נדרש שיתוף פעולה בין השרים שיש להם אחריות כוללת. יש תקציבים, אך הם אינם מנוצלים. צריך להטיל על המשרד המרכזי את האחריות המלאה ולהכפיף את כולם אליו".

ח"כ טלי פלוסקוב הוסיפה כי "אי אפשר להגיד שלא נעשה כלום בשלוש השנים האחרונות לטובת ניצולי השואה. אני מתנגדת למעבר של הניצולים למשרד הרווחה. הם לא רווחה, ולכן הם צריכים להיות תחת משרד האוצר". ח"כ דב חנין אמר "העובדה שכסף שהוקצה לא השתמשו בו, זהו דבר בלתי נסלח. הרשות לניצולי השואה צריכה להיות התחנה הראשונה והיחידה אליה פונה הניצול, והרשות תפעל למען הניצול מול גורמי ההמשלה האחרים".

בסיכום הדיון אמרה יו"ר הוועדה קארין אלהרר כי "אני לא מצליחה להבין מי הגאון שחשב שכך אפשר לנהל את מערך התמיכה בניצולי השואה. אם אני לא הייתי יודעת היטב את השפה, לא הייתי יודעת למי לפנות למיצוי כל הזכויות שלי. אני מקימה צוות עבודה מצומצם ביחד עם נציגי השדולה הפרלמנטרית ואנחנו נקיים מפגשים אינטנסיביים עם נציגי הממשלה כדי להבין מה קורה ואיך אפשר לדאוג לניצולי השואה בצורה מיטבית".