למה פעילי BDS באמת שונאים את סודהסטרים
מובילי האנטי-נורמליזציה מעדיפים שיהודים ומוסלמים יכירו אחד את השני רק דרך הקונפליקט. הם מבינים שקשה לתדלק שנאה כשיש היכרות אישית - ההיפך הגמור של עקרונות האנטי-נורמליזציה והחרם
בצעד חריג, הודיעה בשבוע שעבר חברת סודהסטרים שבכוונתה להטביע את דגל המדינה על כל האריזות של מוצריה הנשלחים לשווקים בחו"ל. מתחת למגן הדוד יופיע כיתוב "מוצר זה מיוצר על ידי יהודים וערבים העובדים כתף אל כתף בהרמוניה ושלום".נראה שדווקא המשפט על הדו קיום בין יהודים וערבים במפעל של סודהסטרים הוא זה שיעורר את זעמם של פעילים אנטי-ישראליים בחו"ל. לצד קמפיינים הקוראים לחרמות על חברות הפועלות בישראל ונסיונות לתבוע פוליטיקאים ישראליים בגין "פשעי מלחמה", בשנים האחרונות גורמים בחו"ל שמים דגש על "אנטי-נורמליזציה". לשיטתם, כל שיתוף פעולה, תרבותי, עסקי, דתי או אחר, שמתקיים בין ישראלים לבין ערבים או מוסלמים היא פסולה. תורת האנטי-נורמליזציה גורסת שאינטרקציה כזאת מציירת את ישראל כמדינה "נורמלית", בניגוד לרצונם להציג אותה כמדינת אפרטהייד לא-לגיטימית.

בילי האנטי-נורמליזציה מעדיפים שיהודים ומוסלמים יכירו אחד את השני רק דרך הקונפליקט. צילום: SHUTTERSTOCK
אחת הדוגמאות הבולטות לתופעה זו היא החרם בארה"ב נגד תכנית של 'מכון שלום הרטמן' המביאה לארץ מוסלמים מצפון אמריקה כדי שאלו ילמדו על ישראל ועל היהדות. במהלך ביקורם בארץ, משתתפי התכנית נפגשים עם יהודים וערבים, מתוך תקווה שהביקור יעזור למבקרים ליצור קשרים טובים יותר עם הקהילות היהודיות בצפון אמריקה דרך לימוד על היהדות והקשר של יהודים לישראל, וכן כדי לחשוף אותם "למציאות המורכבת של האזור".
על אף שהם אבני היסוד של חברה דמוקרטית, חילופי רעיונות ודיאולוג פתוח חורים לאותם גורמים אנטי-ישראליים. בהודעה שפרסמו שורה של ארגוני ופעילי BDS בינואר 2015, ביניהם הארגון 'קול יהודי לשלום', הם קראו להחרים את התכנית ואת ממשתפיה. החותמים על המכתב מוסיפים שהם "דוחים את הטענה לפיה מדובר בתכנית להידברות בין-דתית ואת הצורך של מוסלמים-אמריקאים לקיים אינטרקציה עם מדינת ישראל או עם מוסדות ששותפים לפשעי המלחמה שלה." לא מפתיע לראות שחלק מהחתומים על העצומה מקבלים מימון מקרן האחים רוקפלר, אחד המממנים העיקריים של פעילות ה-BDS והדלגיטמציה בארה"ב.
לא רק מפגשים בין מוסלמים לבין ישראלים הם פסולים, גם כאלה שמתקיימים עם יהודים ציונים בחו"ל הם בגדר הפרה של הצו להחרים את ישראל. ארגון הגג של פעילות ה-BDS בארה"ב קיים בשנת 2011, אירוע שבו, על פי הליגה נגד השמצה השתתפו דוברים ש"הזהירו שהידברות בין-דתית עם קבוצות יהודיות עלולה להביא ל'נורמליזציה' של הציונות, ויש להימנע מהן".
אפילו כששיתוף הפעולה בין קבוצות יהודיות ומוסלמיות אמורה לתרום ישירות למוסלמים, ארגונים אנטי-ישראליים בארה"ב מנסים לסכל אותו. מיד לאחר קיום הבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר 2016, הוועד היהודי-אמריקאי והחברה האסלאמית של צפון אמריקה הודיעו על שיתוף פעולה כדי להקים גוף חדש - 'הוועד המוסלמי-יהודי של אמריקה'. בין היתר, הוועד נועד "לפתח אסטרטגיה מתואמת להילחם בשנאה אנטי-מוסלמית ואנטישמיות בארה"ב". גם במקרה הזה, ארגונים כמו 'אמריקאים מוסלמים למען פלסטין' קראו ל'חברה האסלאמית של צפון אמריקה' לנתק את הקשר עם הוועד היהודי האמריקאי.
מובילי האנטי-נורמליזציה מעדיפים שיהודים ומוסלמים יכירו אחד את השני רק דרך הקונפליקט. לכן, המפגש הבלתי אמצעי שמתקיים על בסיס יומי בין העובדים הערביים והיהודיים של סודהסטרים מפריע לאותן קבוצות קיצוניות יותר מכל מדיניות או פעולה ישראלית. הן מבינות שקשה לתדלק שנאה כשיש היכרות אישית. ההיכרות הזאת היא ההיפך הגמור של עקרונות האנטי-נורמליזציה והחרם.
הכותב הינו ראש דסק צפון אמריקה במכון המחקר NGO Monitor