שוטרים תקפו עולים להר הבית – מח"ש סגרה את התיקים
שתי תלונות לגבי אלימות קשה של שוטרים נגד יהודים, שביקשו להתפלל בהר הבית, נסגרו לאחרונה על ידי מח"ש מכיוון ש"נסיבות העניין בכללותן אינן מצדיקות פתיחה בחקירה". ארגון חוננו, המייצג את המתלוננים: "המעשים חמורים מאוד"
מח"ש סגרה לאחרונה שתי תלונות על אלימות שוטרים ממרחב דוד כנגד יהודים בשערי הר הבית. שוטר אחד איים על נערה כי "ישבור לה את הראש" והשני על תקיפת עולה להר, ומניעת צילום האירוע. הסבה לסגירת התיקים היא "נסיבות העניין בכללותן אינן מצדיקות פתיחה בחקירה".צפו: שוטר מאיים על צעירה שביקשה להתפלל ברובע המוסלמי
התלונה הראשונה הוגשה לאחר ששוטר תועד מאיים על נערה כי ישבור את ראשה, אם לא תקום ממקום מושבה באזור הר הבית. במח"ש הסבירו כי הסיבה לסגירת התיק היא כי "נסיבות העניין בכללותן אינן מצדיקות פתיחה בחקירה, שכן מדובר באירוע אשר ההליך הפלילי איננו מהווה מסגרת מתאימה לבירורו".
עוד טענו במח"ש כי המתלוננת לא שיתפה עמם פעולה, דבר אשר נדחה מכל וכל בידי עורך הדין מנשה יאדו, מארגון חוננו המייצג אותה. עורך הדין יאדו שלח בתגובה מכתב למח"ש, שבו הצהיר כי הצעירה התקשרה למח"ש מספר פעמים, ושם נאמר לה כי חוקרי מח"ש יפנו אליה, אולם עד עתה לדבריה הם לא ביצעו אף פניה למתלוננת.
המקרה השני הוא של צעיר, אשר בתשעה באב ביקש לעלות להר הבית ולדבריו הותקף ונעצר. על פי התלונה למח"ש, השוטר מנע את צילום האירוע בכוח. במח"ש השיבו שמבדיקה ראשונית של הדברים התברר כי "לא הונחה תשתית, המלמדת על יסוד סביר לחשד לביצוע עבירה פלילית בידי הנידון". עו"ד יאדו פנה למח"ש, בבקשה לפרט ולהבהיר האם מדובר גם בטענה על אלימות וגם בטענה על מניעת צילום או על אחת מהן.

עולים להר הבית צילום: מירי צחי
לדברי עו"ד יאדו המכתב של מח"ש כפי שאירע במקרים קודמים אינו מפורט ואינו מנומק כנדרש: "בנוגע למניעת הצילום, לדידי מדובר במעשה חמור מאוד של הפעלת שררה משטרתית, שלא כדין כדי לחסות על שוטרים שמכים אזרח".
"בלי למסור לו שהוא מעוכב או עצור - בעטו בו"
הצעיר, תושב ירושלים בשנות ה-20 לחייו, הגיע לעלות להר הבית, כשהוא עטור בתפילין. לדבריו, ניגש אליו שוטר, שאמר לו כי הוא אינו יכול לעלות להר עם תפילין, ובהמשך ביקש לדבר איתו והוביל אותו אל עבר גשר, שמוליך מעמדת הבידוק לאזור הר הבית. על פי התלונה, הצעיר ביקש להוריד את התפילין על מנת שיוכל להיכנס להר ללא תפילין, וזאת בהתאם להנחיית השוטר, אולם השוטר לא הסכים, תפס בחוזקה את ידו של הצעיר והחל לדחוף אותו לכיוון היציאה.
"מרשי נעמד בסמוך למעקה ואמר לשוטר שיפסיק לדחוף אותו", כתב עו"ד יאדו בתלונה. ותיאר כי בשלב זה "שלושה שוטרים הגיעו למרשי ובלי למסור לו שהוא מעוכב או עצור התחילו לדחוף את מרשי, ולהכות אותו לרבות בעיטות".
חלק נוסף של התלונה מתייחס למניעת תיעוד האירוע. שני יהודים שעמדו בסמוך החלו לתעד את האירוע באמצעות מכשירי הפלאפון שלהם, אולם שוטר נוסף בשם מוטי גבאי הורה להם לא לצלם, ועל פי התלונה אף היכה בידו על אחד הפלאפונים שתיעדו את האירוע האלים.
"השוטרים המשיכו להכות במרשי גם לאחר שהיה אזוק לרבות שבירת משקפיו בעודו אזוק", הוסיף עו"ד יאדו. "גם לאחר שהטלפונים כובו והופסק התיעוד של האירוע, המשיכו השוטרים שלא לעיני המצלמות להטיח מכות במרשי".
"מדובר באירוע הכולל תקיפה והפעלת כח בלתי סביר, ואף נקיטת אלימות מכוונת של השוטרים, תוך שהם מבצעים מעצר לא חוקי ובאגרסיביות יתירה וזאת ללא שקדם לכך כל צעד מצדו של מרשי, שנאלץ להגיב אינסטנקטיבית לאלימות שהופעלה כלפיו שכאמור, לא פסקה אף לאחר איזוקו", כתב עו"ד יאדו למח"ש.

''מדובר באירוע הכולל תקיפה והפעלת כח בלתי סביר, ואף נקיטת אלימות מכוונת של השוטרים''. שוטרים בהר הבית צילום: AP
יש לציין כי לאחר האירוע, שהתרחש לפני כשנה, המשטרה הביאה את הצעיר לבית המשפט וביקשה להרחיקו מאזור הר הבית למשך 45 ימים. השופטת מירית פורר, לאחר שצפתה בסרטון, קיבלה את עמדת עו"ד אביחי חג'בי שייצג אותו מטעם ארגון חוננו, והורתה על שחרורו בערבות בלבד תוך שהיא קובעת כי השוטרים "פנו אליו באגרסיביות". לאחר שחרורו הוגש נגד הצעיר כתב אישום, שבו נטען כי במהלך האירוע נשך את אחד השוטרים שהיכה אותו.