נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, השופט בני שגיא, גזר עונש של 10 שנות מאסר בפועל על מרדכי ממן, ישראלי שהורשע בעבירות של מגע עם סוכן חוץ וכניסה למדינת אויב ללא היתר, לאחר שבא במגע עם גורמי ביטחון איראניים ואף שהה על אדמת איראן. ממן הורשע בעבירות בהן הואשם לאחר שהודה בהן במסגרת הסדר טיעון.
ממן, איש עסקים ישראלי שהתגורר תקופה ממושכת בטורקיה, ניהל קשרים עסקיים וחברתיים עם גורמים ממוצא טורקי וממוצא איראני. במסגרת קשרים אלו, בחודש אפריל 2024 הסכים ממן, בתיווך הגורמים הטורקים אנדריי פארוק אסלן וג'ונייד אסלן, להיפגש עם איש עסקים עשיר המתגורר באיראן בשם אדי. מטרת הפגישה היתה לכאורה פעילות עסקית, שבאמצעותה קיווה ממן לכסות חובות אליהם נקלע. הוא הגיע לעיר Samandag שבטורקיה, שם נפגש עם שני נציגים שנשלחו מטעמו של אדי ואף קיימו אתו שיחה טלפונית מאחר שהאחרון לא היה יכול לצאת מאיראן.
בהמשך לכך, בחודש מאי 2024 יצא ממן לטורקיה, שם נפגש עם אנדריי, ג'ונייד ושני נציגיו של אדי, והוברח ברכב דרך מעבר גבול יבשתי בגבול טורקיה לתוך איראן. באיראן נפגש עם אדי ואדם נוסף בשם חאג'ה שהוצג כפעיל מטעם מנגנוני הביטחון האיראניים. בפגישה הוצע לממן לבצע משימות ביטחוניות שונות בתחומי ישראל עבור המשטר האיראני, ביניהן: העברת כספים או אקדח בנקודות שיקבעו מראש, צילום מקומות הומי אדם שונים בארץ ושליחתם לגורמים האיראניים, איום על אזרחים ישראלים אחרים המופעלים בארץ מטעם המשטר האיראני שלא ביצעו משימות שהתבקשו. ממן ביקש לבדוק את העניין.
במהלך אוגוסט 2024 הוברח ממן בפעם השנייה לאיראן, הפעם בתוך קבינה של משאית. בזמן שהותו בביתו של אדי באיראן פגש גורמי מודיעין איראנים נוספים, והתבקש על ידם לבצע פעילות טרור עבור איראן על אדמת ישראל. בין היתר הוא התבקש לקדם פיגועי התנקשות בראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, בשר הביטחון יואב גלנט, או בראש השב"כ רונן בר. כן ביקשו גורמי המודיעין האיראניים לבדוק אפשרות להתנקשות של אישים בכירים נוספים, כגון ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט ואישי ציבור נוספים. כל זאת כנקמה על חיסולו של איסמעיל הנייה על אדמת איראן בחודש יולי 2024, אשר יוחסה בידי שלטונות איראן למדינת ישראל. ממן דרש תשלום מקדמה על סך מיליון דולר בטרם ביצוע פעולה כלשהי.
למחרת קיים ממן פגישה נוספת עם גורמי המודיעין האיראניים במסגרתה חזרו על הצעתם להתנקש בבכירים, בחנו אפשרות כי הוא יטמין כספים בנקודות משלש ישראל עבור אחרים, יפעל לאיתור גורמים רוסים ואמריקנים לצורך חיסול מתנגדים של המשטר האיראני באירופה ובארצות הברית ויגייס איש מוסד אשר יהפוך להיות "סוכן כפול". גם במהלך פגישה זו דרש מקדמה על סך מיליון דולר, אולם הסוכנים האיראניים סירבו לבקשתו והודיעו לו כי ייצרו עמו קשר בעתיד. בטרם עזיבתו את אדמת איראן קיבל לידיו 5,000 יורו מאדי ונציג המודיעין האיראני עבור השתתפותו בפגישות. כששב ארצה זמן קצר לאחר מכן, נעצר עם נחיתתו בנתב"ג.
בגזר הדין ציין השופט שגיא, כי העבירות בהן הורשע ממן חמורות במיוחד, בין היתר על רקע העובדה שבוצעו בשעה שבה מדינת ישראל מצויה במלחמה. "הנאשם, מתוך מניע כלכלי, ביצע עבירות חמורות של מגע עם סוכן חוץ וכניסה למדינת אויב (איראן) ועשה כן במהלך מלחמת 'חרבות ברזל' תוך שהמדינה נתונה להתקפות נפשעות מצד המשטר האיראני ושלוחיו. אומר כבר בפתח הדברים כי מצאתי טעם רב בעמדת התביעה ביחס למשקל שיש ליתן לעיתוי ביצוע העבירות, הן מהטעם שהמציאות המחישה לכלל הציבור את הסכנות העצומות הטמונות בהתנהלות המשטר האיראני, והן מהטעם שלא ניתן לקבל שיתוף פעולה כלשהו, אפילו עסקי, בין אזרחי ישראל לאויב המשמעותי ביותר של מדינת ישראל, והכל בזמן שחיילי צה"ל וכוחות הביטחון הנוספים נלחמים במספר חזיתות מול גורמים עוינים, אשר דומה כי אין מחלוקת כי אלה זוכים למימון ותמיכת המשטר באיראן".
השופט שגיא ציין במיוחד את העובדה שממן נכנס לאיראן פעמיים, כאשר בפעם השניה ידע היטב מהי מטרת כניסתו למדינה העוינת, והדגיש כי העובדה שהמניע למעשים היה כלכלי ולא אידיאולוגי אינה מפחיתה מחומרתם, "אין מדובר אפוא במפגש אקראי, או אפילו מתוכנן, על אדמתה של ארץ ניטרלית, אלא בשני מפגשים שהתרחשו בשטחה של האויבת הגדולה ביותר של מדינת ישראל, אליהם הגיע הנאשם בדרכים נסתרות ומתוחכמות וכללו הצעות מהצעות שונות שככל שהיו באות לידי מימוש – משמעותן הייתה פגיעה חמורה בביטחון המדינה… אין חולק כי רציונל אידיאולוגי העומד ברקע ביצוע עבירות בטחוניות חמור יותר מרציונל כלכלי הגם שלעיתים רבות מעשים חמורים מבוצעים מתוך רציונל כלכלי. עם זאת חשוב להדגיש את הדברים הבאים – נראה מכתב האישום המתוקן ש'שיטת הפעולה' של אותם גורמים איראנים כרוכה במתן הטבות כספיות לאלה המשתפים איתם פעולה, ומכאן שגם אם קיימת הבחנה מסוימת בין מניע אידיאולוגי למניע כלכלי, אין לראות בהבחנה זו כמלמדת על פער משמעותי ברמת החומרה".
עו"ד אייל בסרגליק, המייצג את מוטי ממן, מסר: "גזר הדין, בהתאם לכתב האישום המתוקן, חורג מכל פרופורציה של הענישה המקובלת לפי הפסיקה, שהיא בין חצי שנה לשלוש שנים. לא יעלה על הדעת שממן יישא על גבו את עונשם הצפוי של נאשמים אחרים שצפויים להישפט, שבניגוד אליו חשודים גם במעשי ריגול ובגידה חמורים (לכאורה).
"אין מחלוקת על כך שממן הגיע לפגישה הראשונה למטרות עסקיות, וגם בפגישה השניה לא ידע שיופגש עם גורמים איראניים שאינם עסקיים, ולא הייתה לו ברירה אלא להמשיך בפגישה כי חשש לחייו. גם אין מחלוקת שבפועל לא עשה שום דבר מן הדברים שנתבקש. חבל שכל זה לא נלקח בחשבון, כמו גם העובדה שבמשך שנים רבות תרם וסייע למדינת ישראל, והיה נכון להמשיך לסייע גם כשנעצר. בכוונתנו לערער על גזר הדין".