דו"ח שפרסם האו"ם השבוע קובע כי קבוצות פשע מאורגן במזרח ובדרום־מזרח אסיה מרחיבות את פעולות ההונאה הרווחיות שלהן ליתר חלקי העולם, בתגובה להגברת האכיפה מצד הרשויות.
בשנים האחרונות התרבו מתחמי הונאה בדרום־מזרח אסיה, במיוחד באזורי הפריפריה בקמבודיה, בלאוס, במיאנמר ואף בפיליפינים, ופעילותם נודדת ממקום למקום כדי להישאר תמיד צעד אחד לפני המשטרה. לאחרונה דווח כי מרכזים כאלה, שעוסקים בהונאה דרך הטלפון והאינטרנט ואשר עקצו קורבנות במיליארדי דולרים באמצעות תחבולות רומנטיות מזויפות, הצעות השקעה ואפשרויות להימורים בלתי חוקיים, פועלים כעת גם באפריקה ובדרום אמריקה.
בדו"ח שפרסם משרד האו"ם למאבק בסמים ובפשיעה (UNODC) צוין כי ארגוני הפשע מרחיבים את פעילותם לאזורים מרוחקים שבהם אכיפת החוק רופפת, והם פגיעים לחדירה של פעילות כזו. האו"ם מעריך שמאות מרכזי ההונאה בקנה מידה תעשייתי מרוויחים מדי שנה כ־40 מיליארד דולר.
הדו"ח נושא את הכותרת: "נקודת מפנה: השלכות גלובליות של מרכזי הונאה, בנקאות שחורה ושווקים מקוונים בלתי חוקיים בדרום־מזרח אסיה". "התופעה משקפת התרחבות טבעית – התעשייה צומחת ומחפשת דרכים ומקומות חדשים לפעול בהם – וגם צורך בהגנה מפני סיכונים עתידיים, אם פעולות האכיפה בדרום־מזרח אסיה יימשכו ואף יגברו", הצהיר בנדיקט הופמן, המנהל האזורי של UNODC בדרום־מזרח אסיה והפסיפיק.
מגמת ההתרחבות עולה בקנה אחד עם הדיווחים המתמשכים על פעולות אכיפה נגד מרכזי הונאה אסיאתיים שפועלים באפריקה, בדרום אסיה, במזרח התיכון ובאיים באוקיינוס השקט. מרכזי ההונאה קשורים גם לרשתות הלבנת הון וסחר בבני אדם שנחשפו באירופה ויבשות אמריקה.
באפריקה צוינה ניגריה כמרכז לארגוני פשע, שבה נערכו פשיטות משטרתיות בסוף 2024 ובתחילת 2025 שהובילו למעצרם של רבים, כולל אנשים ממזרח ומדרום־מזרח אסיה החשודים בהונאות קריפטו והונאות על בסיס רומנטי. גם בזמביה ובאנגולה נחשפו פעולות הונאה מקוונת הקשורות לגורמים אסיאתיים.
הדו"ח מציין ביחס לדרום אמריקה כי "ברזיל הפכה למדינה שמתמודדת עם מערך הולך וגדל של אתגרים הקשורים להונאה מקוונת, הימורים ברשת והלבנת הון נלווית, עם קשרים לקבוצות פשע הפועלות בדרום־מזרח אסיה".
בנוסף נטען כי בסוף 2023 חולצו יותר מארבעים אזרחים מלזים מפרוּ, לאחר שנחטפו על ידי כנופיה מטייוואן בשם "סינדיקט הדרקון האדום", שכפתה עליהם לבצע הונאות מקוונות. הדו"ח מצביע גם על מבצעי אכיפה נגד מרכזי הונאה אסיאתיים שהוקמו במזרח התיכון ובכמה איים באוקיינוס השקט.
באופן מדאיג, מציין הדו"ח, הרחבת טווח הפעילות הגיאוגרפי של קבוצות אסיאתיות לא מעכבת את מעורבותם של ארגוני פשיעה מאזורים אחרים בעולם במדינות אלה, שגוברת אף היא. שווקים מקוונים חדשים, רשתות הלבנת הון, מוצרים שמתבססים על מידע גנוב, תוכנות זדוניות, טכנולוגיות בינה מלאכותית ודיפ־פייק מספקים את התשתית לעליית תופעת "שירותי הפשיעה". חידושים טכנולוגיים אלה מקלים על ביצוע העסקאות באינטרנט, ומאפשרים התמודדות עם אכיפה משטרתית.
"השילוב בין התאוצה וההתמקצעות של הפעילויות הללו מצד אחד, לבין ההתרחבות הגיאוגרפית שלהן לאזורים חדשים מצד שני, מתורגמת לעוצמה חדשה בתעשיית ההונאה, שהממשלות חייבות להיות ערוכות אליה", מסכם הדו"ח.