הבוקר (ד') זה קרה שוב: רעידת אדמה בעוצמה של 6.2 דרגות בסולם ריכטר הורגשה באיסטנבול. לא ידוע עדיין על נפגעים, אך על פי הפרסומים הראשונים נדמה כי הרעידה גרמה לבהלה רבה בקרב תושבי העיר, שחלקם נצפו נמלטים מבניינים עם תחילתה של הטלטלה. לפי הגוף הממונה על ניהול האסונות בטורקיה, שלוש רעידות אדמה נרשמו בטווח של דקות ספורות: החזקה ביותר בעוצמה של 6.2 בשעה 12.49, השנייה בעוצמה של 4.4 בשעה 12.51 והשלישית בעוצמה של 4.9 בשעה 13.02.
לפני שנתיים בלבד, בתחילת חודש פברואר 2023, נרשמה רעידה בעוצמה 7.8 בסולם מגניטודה לפי מומנט, באזור העיר גזיאנטפ שבדרום טורקיה, שהובילה לרצף של רעידות משנה עוקבות. מעל 53,000 איש נהרגו באותו האסון. מדובר בכמות ההרוגים הגדולה ביותר בטורקיה, כתוצאה מרעידת אדמה, מזה מאות שנים. וזה לא הכול: 108,000 בני אדם לפחות נפצעו, 42,000 בניינים נפגעו ו־345,000 דירות נהרסו. המדינה עדיין בטראומה מאותה הטרגדיה.
לפני פחות מחודש, רעידת אדמה אדירה היכתה במיאנמר, והורגשה גם בבנגקוק בירת תאילנד השכנה. השלטונות בנייפידאו הודיעו כי מספר ההרוגים באירוע ההרסני זינק ל־5,350. גם במקרה הזה, הנתונים קשים מנשוא: 7,860 בני אדם נפצעו באורחים שונים ומאות הוכרזו כנעדרים. ממשלת האחדות הלאומית של מיאנמר טענה שלפחות 8,300 מקדשים, מנזרים בודהיסטיים ופגודות, 30 כבישים ושבעה גשרים ניזוקו קשות או נהרסו ברחבי המדינה. במסגרת אותו האסון, נהרגו בתאילנד 44 איש.

סוגיה מטרידה מעסיקה כעת את כל מדינות העולם: היכן תכה רעידת האדמה הבאה? על פי השירות הסיסמולוגי השוויצרי (SED), אחד המוערכים ביותר בעולם בתחומו, מדינות האיחוד האירופי עם הסיכון הסיסמי הגבוה ביותר הן יוון, איטליה, מדינות הבלקן, איסלנד ורומניה. שוויץ, יחד עם ספרד ופורטוגל, נכנסת לקבוצת הסיכון הבינוני. גרמניה, נורבגיה ובריטניה מתהדרות בסכנה סיסמית נמוכה יחסית, אך לא ניתן לשלול לחלוטין רעידות אדמה גם באזורים אלה.
90% מרעידות האדמה המתרחשות בעולם, מקורן במה שמכונה "טבעת האש". זהו למעשה האזור הסיסמי הפעיל ביותר בכדור הארץ והוא נוגע לשטחי החוף המערבי של דרום, מרכז וצפון אמריקה, יפן, פפואה גינאה החדשה, ניו זילנד, דרום האוקיינוס השקט והפיליפינים. באשר למזרח התיכון ולאסיה (למעט המדינות השוכנות מעל "טבעת האש"), אזרבייג'ן, סין, גאורגיה, איראן, ירדן, קירגיזסטן, פקיסטן ונפאל הן בעלות הסכנה הסיסמית הגבוהה ביותר באזור כולו.
בחודש ינואר האחרון, ממשלת יפן מסרה כי הסיכוי ל”מגה רעידת אדמה” במדינה ב־30 השנים הבאות עלה, כשהסבירות להתרחשותה עומד כעת על 75-82 אחוזים. לדברי מומחים, אירוע כזה עשוי להגיע לעוצמה הרסנית בטווח של 8-9 בסולם ריכטר, לגרום לצונאמי עצום, לגבות מאות אלפי קורבנות ולהסב נזקים במיליארדי דולרים. במהלך 1,400 השנים האחרונות התרחשו ביפן "מגה רעידות אדמה" במרווחים של כל 100 עד 200 שנים. האחרונה בהן התרחשה בשנת 1946.

באשר למדינת ישראל, היא נמצאת באזור מועד לרעידות אדמה בשל מיקומה לאורך בקע ים המלח. עדויות היסטוריות ומדעיות מראות כי רעידת הרסנית יכולה להתרחש באזור בכל רגע. פגיעה כזו במפעלים המחזיקים חומרים מסוכנים (חומ"ס) עשויה להוביל לשחרור בלתי מבוקר של החומרים ולפגיעה בסביבה ובבריאות הציבור. כדי לשפר במהירות יחסית את העמידות והמוכנות של מתקני חומ"ס לרעידות אדמה, המשרד להגנת הסביבה מפרסם מדריך למפעלים המחזיקים את החומרים המדוברים.
"ישראל נמצאת באזור בעל סיכון סיסמי, ולכן היערכות מראש היא המפתח לצמצום סיכונים ולהגנה על הציבור והסביבה", אמרה לילך פדלון, ראש המערך הלאומי לחומרים מסוכנים ולחירום במשרד להגנת הסביבה. "המדריכים החדשים שפרסמנו מציעים פתרונות מעשיים, פשוטים וזמינים, שניתן ליישמם במהירות לשיפור עמידות מתקני חומרים מסוכנים ברעידות אדמה. הם מהווים כלי נוסף לחיזוק הביטחון הסביבתי ולהבטחת תגובה יעילה וייעודית במקרה של אירוע חירום".
המדריך המדובר מציע פתרונות פשוטים וזולים יחסית לשיפור עמידותם של מתקני חומ"ס לרעידות אדמה וכולל ספריית תמונות המאפשרת השוואה חזותית בין מתקנים עם ליקויים סיסמיים לבין מתקנים תקינים, כך שאפשר לזהות בקלות את הצורך בשדרוג. ההחלטות בדבר השדרוג נתמכות בסדרת שאלות המסייעות לקבוע אם ציוד נחשב עמיד לרעידות אדמה. בעבור כל סוג ציוד, המדריך מציע סכמות שדרוג שאפשר להתאים למצב בפועל במפעל. כדברי הפתגם: עדיף למנוע מאשר לרפא.