העתיד כבר כאן, בלב המזרח התיכון, במרחק שלוש שעות טיסה ממדינת ישראל. איחוד האמירויות הערביות הודיעה אתמול (ב') כי היא צפויה להיות המדינה הראשונה בעולם שתשתמש בבינה מלאכותית לניסוח ולסקירה של חוקים. ממש כך. במסגרת מהלך נרחב להאצת תהליכי הדיגיטציה במדינה, הכריז שליט דובאי וסגן נשיא האמירויות, השייח' מוחמד בן ראשיד אל מכתום, כי חוקי המדינה – ברמה הפדרלית והמקומית – ינוסחו על ידי מחשבים, וכך גם פסקי דין, הליכי אכיפה ושירותים ציבוריים.
לצורך כך, הוקם גוף ייעודי בשם "המשרד לרגולציה חכמה": משרד שנועד לפשט את התהליך החקיקתי החדשני באמצעות כלים מבוססי בינה מלאכותית. "מערכת החקיקה החדשה, המבוססת על טכנולוגיות AI, תשנה את האופן שבו אנו מנסחים את החוקים במדינה", הכריז השייח' אל מכתום. "בקרוב תהליך החקיקה יהפוך למהיר, מדויק ויעיל יותר מכפי שהיה אי פעם". במילים אחרות, מהפכה של ממש בתחום שאיחוד האמירויות כבר מובילה בו מזה מספר שנים.
למעשה, בשנת 2017 מינתה אבו דאבי את השר הראשון בעולם לענייני בינה מלאכותית: עומאר בן סולטאן אל עלמה. תפקידו של המשרד לבינה מלאכותית – להוביל את יישום טכנולוגיות AI במגזר הציבורי. המהלך התקדימי סימן את תחילתה של מהפכה טכנולוגית במגזר הציבורי האמירתי. שנתיים לאחר מכן, ב־2019, הוקמה באבו דאבי אוניברסיטת מוחמד בן זאיד לבינה מלאכותית (MBZUAI), המוסד האקדמי הראשון בעולם המתמקד אך ורק ב־AI.

כעת, המדינה צופה כי עד שנת 2030 שוויה של תעשיית הבינה המלאכותית יגיע ל־15.7 טריליון דולר ברחבי העולם, מה שיתרום לעלייה של כ־35% בתוצר הלאומי הגולמי של האמירויות ויקטין ב־50% את ההוצאות הממשלתיות. מגמה אקספוננציאלית שלא ניתן להתעלם ממנה. עם זאת, מלבד ההיבט הכלכלי החשוב, נדמה כי הרפורמה דורשת גם ובעיקר שינוי עמוק ויסודי בתפיסת החקיקה עצמה שבמדינה המזרח תיכונית. שינוי תודעתי הכרחי לטובת הצלחת המהלך.
"אופן ניסוח החוקים הולך להשתנות", אמר בריאיון השאם אלרפיעי, משפטן בכיר ויועץ משפטי באיחוד האמירויות. "במקום המודל הפרלמנטרי המסורתי, שבו החוקים נתקעים בין הדיונים הפוליטיים האינסופיים ואישורם נמשך שנים, הגישה החדשה מתמקדת בפתרון הבעיות הממשיות – באופן מהיר, פרקטי ושקוף יותר". עם זאת, מומחים רבים בתחום מזהירים מפני סכנות אפשריות הקשורות לשילוב הבינה המלכותית במערכות ממסדיות.

ד"ר וינסנט שטראוב מאוניברסיטת אוקספורד, לדוגמה, טען בריאיון לעיתון הבריטי "דיילי טלגרף" כי קיימות מספר בעיות קריטיות בשימוש ב־AI. "לא ניתן לסמוך לחלוטין על מערכות אלה", ציין. מרינה דה ווס, פרופסור למדעי המחשב מאוניברסיטת באת', הוסיפה בראיון למגזין הבריטי "פייננשל טיימס" כי יש להקים מערכות פיקוח מקיפות. "ה־AI עלול להציע פתרונות שנראים הגיוניים למכונה, אך חסרי כל היגיון בהקשר של חברה אנושית", הבהירה.
דבר אחד בטוח: במדינה שבה רק כ־10% מהאוכלוסייה הם אזרחים מקומיים, ולצידם חיים אזרחים מיותר מ־200 מדינות, קיים צורך ממשי ביצירת מערכת חקיקה נגישה, ברורה ורב־לשונית. על פי הממשל האמירתי, בעתיד הקרוב תתאפשר לכלל תושבי המדינה גישה חופשית לחקיקה דיגיטלית במספר שפות שונות – ללא צורך בתיווך משפטי. משימה שאפתנית שעלולה לשנות את עתיד המדינה וצפויה להסתיים בהצלחה מסחררת או בכישלון חרוץ.