לאחר שהיום בצהריים (ב') דווח על פגיעה חריגה באדם על ידי כריש באזור נחל חדרה, אזור שאסור לרחצה, ישראלים רבים החלו לתהות באשר להיקף התופעה ולגודל האיום. כמה כרישים ישנם היום בחופי ישראל? באילו אזורים הם מתרכזים? האם הם מסוכנים? כיצד רצוי לפעול במידה ונתקלים בהם? האם קיימת מדיניות מוסדרת באשר לטיפול בחיות אלו?
בריאיון למקור ראשון, ד"ר שבי רוטמן, מנהלת אוסף הדגים במוזיאון הטבע ויושבת ראש עמותת הכרישים בישראל, השיבה לכל השאלות. "כרישים אלה מגיעים מכל הים התיכון לאזורים של תחנות הכוח בישראל, בעיקר בחדרה, אבל גם באשקלון, מפני שהם נמשכים על ידי המים החמים, שזה חלק מהתוצר של תחנות הכוח: פליטה של מים חמים", מסבירה המומחית בפתח דבריה.
"למעשה, הכרישים מתחילים להגיע לחופי ישראל בחודשי נובמבר או דצמבר והם עוזבים ממש עכשיו, בסוף חודש אפריל ובתחילת חודש מאי, כלומר בסוף העונה, כשכבר מתחיל להיות חם", היא ממשיכה. "בשאר חודשי ועונות השנה או שהם רחוקים יותר מהחוף ואנו לא רואים אותם, או שהם פשוט פחות מרוכזים ואז קשה הרבה יותר לאתר אותם".

לדבריה של ד"ר רוטמן, מדובר בשני מינים עיקריים. "יש את הכריש העפרורי ואת הכריש הסנפירתן", היא מציינת. "לעין לא מומחית, הם דומים מאוד: שניהם משתייכים לאותה המשפחה של כרישים. עם זאת, העפרורי קצת יותר גדול מהסנפירתן. הנקבות העפרוריות יכולות להגיע לאורך של ארבעה מטרים, כשהזכרים הסנפירתנים מגיעים בערך לאורך של שני מטרים. שאר ההבדלים הם באמת מינוריים".
סריקות נערכות בשעות אלו אחרי האדם שננשך, אך הן טרם העלו דבר. המשטרה הודיעה על סגירת החוף למתרחצים עד להודעה חדשה וסיום הטיפול באירוע. פקחי רשות הטבע והגנים והמשטרה בדרך למקום על מנת לבדוק וללמוד את פרטי המקרה. "גם אנחנו עדיין חוקרים את האירוע ומנסים להבין מדוע הוא התרחש", מכריזה יושבת ראש עמותת הכרישים.
"העפרורי והסנפירתן לא נחשבים לכרישים מסוכנים", היא מבקשת לציין. "בשנים האחרונות התפתחה תופעת תיירות של הרבה מאוד אנשים שנכנסים למים בצלילה כדי לשחות יחד עם הכרישים האלה. זו תופעה שהפכה ממש לאטרקציה מקומית. הכרישים האלה בדרך כלל נורא אדישים לסביבה שלהם. הם לא נחשבים לתוקפנים. בעצם, אין הרבה כרישים שנחשבים לתוקפנים".

לטענתה של ד"ר רוטמן, מספר התקריות בעולם של תקיפות כריש הוא מינורי מאוד ביחס לסכנות אחרות שקיימות בעת הכניסה למים. "הרבה יותר אנשים טובעים בים מאשר נטרפים על ידי כרישים, בטח שבישראל", היא פוסקת. "ובכל זאת, מדובר עדיין בחיה גדולה, חיית בר, וכמו כל חיית בר אחרת – גם הכריש יכול לתקוף. אולם, בסביבה הטבעית שלו, הוא טורף בעיקר דגים קטנים".
באשר למספר הכרישים ששוכנים היום במימי המדינה, המומחית מתקשה להשיב. "אי אפשר לומר זאת בוודאות, כי לא כולם נמצאים כל הזמן מרוכזים במקום אחד ולכן אי אפשר לתעד אותם, אבל על פי הדיווחים נראה כי ישנם היום כ־70 או 80 כרישים במימי ישראל, שלא בהכרח כולם קרובים לחוף", היא מדגישה. "למעשה, עד התקרית המדוברת בחדרה, היו מעט מאוד דיווחים עליהם".

הכריש העפרורי והכריש הסנפירתן מוגדרים היום כחיות בסכנת הכחדה. "במדינות אחרות, באזורים אחרים בים התיכון, או שהם ניצודים למאכל או שהם בטעות נידוגים מתוך מטרה לדוג מינים אחרים וכך הורגים גם אותם", חושפת יושבת ראש העמותה הפועלת למען שימור הכרישים בעזרת חינוך, הסברה ומחקר. "בישראל הם כמובן ערכי טבע מוגנים – לא אוכלים אותם ולא צדים אותם".
ובכל זאת, מדי פעם הכרישים נתפסים בטעות ברשתות הדיג של דייגי ישראל. "אין מדיניות של ממש בנושא, אבל ישנם כל מיני יוזמות מקומיות שמנסות להזיז את הדייגים בעונה הזאת מהחופים שבהם מתרכזים הכרישים", משתפת ד"ר רוטמן. "ישנן גם מספר המלצות לדייגים שבטעות דגו כריש – כדי שגם החייה תשוחרר בבטחה וגם הדייג יהיה בטוח".