1המוזיאון לאומנות האסלאם: ארמון בלב המפרץ
המוזיאון לאומנות האסלאם הוא אחד מסימני ההיכר הבולטים של דוחא – מבנה מונומנטלי עטור קשתות לבנות וזוויות גאומטריות שניצב על אי מלאכותי שנבנה מול חוף המפרץ, מנותק לחלוטין מהעיר שמסביב. המוזיאון תוכנן בידי האדריכל הסיני־אמריקני המיתולוגי איי־אם פיי, ונחשב לאחד ממיזמי התרבות השאפתניים ביותר של קטאר: אוסף עצום של חפצי אומנות אסלאמית מכל העולם, שמקיף יותר מאלף שנים – מספרד ועד הודו, מאוזבקיסטן ועד טורקיה.
השפע הזה גם מעורר שאלה: מדוע מדינה שכמעט אין לה מסורת עשירה משלה משקיעה כל כך הרבה משאבים באיסוף אומנות אסלאמית ממדינות שונות שדווקא יכולות להתגאות במסורת עשירה? קל לזהות כאן את התשובה הפוליטית: הכול חלק מהניסיון של קטאר למצב את עצמה כמנהיגה דתית ותרבותית במזרח התיכון. כך, המבנה האייקוני הופך לסמל של כוח רך – גשר בין דימוי למציאות, בין אוצרות תרבות זרים ובין דימוי של מסורת אסלאמית מאוחדת שאותו האמירות שואפת לייצג. לא בכדי כל האוצרות הללו ניצבים על אי מלאכותי.

2שוק ואקף: מסורת משוחזרת
בלב הבירה הקטארית, בין כבישים מודרניים ומלונות יוקרה, נמצא שוק ואקף – מתחם קניות מסורתי שהוא אחד היעדים הפופולריים ביותר לתיירים המבקרים בנסיכות המפרצית. סמטאות צרות, בשמים ומיני תבלין, דוכני בגדים צבעוניים, חנויות לתרופות מסורתיות, ולעיתים גם בזאר לחיות מחמד אקזוטיות: שוק ואקף מגמד שווקים מסורתיים מזרח־תיכוניים אחרים כאתר תיירותי מוקפד, וניצב כמגדלור שבאמצעותו מציגים הקטארים את עצמם כממשיכי דרכם של סוחרים בדואים ותיקים.
בדומה למוזיאון, גם במקרה הזה המציאות מעט שונה: השוק שופץ ועודכן לפני כעשרים שנה; רוב המבנים שוחזרו או נבנו מחדש בסגנון מסורתי, העמודים שויפו ביד אומן, הקירות טויחו כך שייראו ישנים, והמתחם חולק מחדש כך שיאפשר זרימה תיירותית נוחה. במובן הזה, שוק ואקף דומה לא רק למוזיאון לאומנות האסלאם אלא לאתרי שימור רבים במדינות המפרץ: נוסטלגיה מתוכננת, שבה העבר הוא לא זיכרון אלא תפאורה.

3אי הפנינה: שיא הפנטזיה הקטארית
ממערב למרכז דוחא, על רצועת איים מלאכותית בצורת מחרוזת פנינים, שוכנת "הפנינה" – פרויקט מגורים, קניות ופנאי שהוא אולי הביטוי הישיר ביותר לשאיפתה של קטאר לחיים בסגנון בינלאומי נוצץ. טיילות מטופחות, מרינות מלאות ביאכטות, מזרקות, חנויות מותגים יוקרתיות ומסעדות אירופיות מעוצבות בקפידה – כל אלה יוצרים אשליה רגעית של הריביירה דווקא בלב המפרץ הפרסי. למרות שמו, שמרמז על עיסוקי הדיג והמסחר של הקטארים בעבר, אי הפנינה הוא למעשה סמל להווה ממותג: אי שכולו מעשה ידי אדם, הראשון שבו הורשו זרים לרכוש נדל"ן במדינה, והיום משמש ביתם של דיפלומטים, אנשי עסקים ותיירים עם כיסים עמוקים.
זהו אחד המקומות המתוירים והמצולמים ביותר בקטאר. מוקד שמציג את פני המדינה כפי שזו רוצה להיראות: פתוחה, יוקרתית, גמישה, ונטולת עכבות. אולי משום כך, דווקא כאן אפשר למצוא בעיקר אטרקציות מערביות.

4
לוסייל: תיירים בלי תושבים
כעשרים קילומטרים מצפון למרכז דוחא שוכנת לוסייל – עיר מתוכננת מהיסודות, שנועדה לגלם את חזון העתיד של קטאר. תשתיות חכמות, תחבורה ציבורית מתקדמת, שכונות נושאיות, טיילת מרהיבה לחוף המפרץ, ואצטדיון עצום שבו נערך גמר המונדיאל בשנת 2022 – כל אלה הפכו את לוסייל לאחת מנקודות המשיכה החדשות ביותר של המדינה. תיירים נוהרים אליה בזכות מיזמי ענק כמו קניון פלאס ונדום, פארק המים החדש מריאל, מתחם הבילוי "לוסייל וינטר וונדרלנד", ושדרת לוסייל – אזור שוקק מסעדות, מופעים ותצוגות לייזר. העיר בנויה גם כמרכז כנסים ואירועים, ומושכת מבקרים שמחפשים חוויית פרימיום נוצצת – קטאר במיטבה.
ובכל זאת, יש פער גדול בין החזון למציאות: חלקים נרחבים בלוסייל עדיין נטושים, ובנייתם של אזורים שלמים בעלי שמות גרנדיוזיים טרם הושלמה. כך, לצד מוקדי התיירות הפעילים נמתחים רחובות ריקים ובניינים שטרם אוכלסו – וגם בעתיד ככל הנראה יאוכלסו בעיקר בעובדים הזרים שהשימוש שעושה בהם קטאר נודע לשמצה בסדרת תחקירים שפורסמו סביב המונדיאל.

5
ח'ור אל־עדייד: החול והים
לצד מוזחאונים שתוכננו בידי אדריכלים עטורי פרסים, ערים חכמות שנולדו במסמכי תכנון ושווקים ששוחזרו בסגנון נוסטלגי מוקפד, יש בקטאר גם אתרי תיירות גדולים שלא נראים כאילו הוזמנו ותוכננו מראש רק כדי ליצור רושם מקסימלי. חור אל־עדייד (הים הפנימי) הוא קטאר כפי שהייתה וכפי שהיא עדיין, מתחת לכל שכבות הפאר: רצועות אינסופיות של חול וים שמשתרע עד האופק.
האתר שוכן בדרום־מזרח המדינה, כשעתיים נסיעה מדוחא, וההגעה אליו נעשית באמצעות רכבי שטח. הדרך עצמה היא חלק מהחוויה: דהירה במעלות ובמורדות של דיונות תחת השמש המפרצית הקופחת. כשהדיונות נגמרות, מתגלה לפתע מפרץ כחול שחותך את קו המדבר כמו טעות גיאוגרפית מרהיבה. כאן מציעים המארגנים טיולי ג'יפים, קמפינג מדברי, רכיבה על גמלים – וגם את האפשרות פשוט לשבת ולבהות בנוף.
אגב, לאתר יש גם מורשת היסטורית־פוליטית עשירה יחסית: הוא שימש במשך שנים מוקד של סכסוך בין קטאר לאבו־דאבי, האימפריה העות'מאנית והבריטים – ובהמשך גם עם ערב הסעודית ואיחוד האמירויות, בין השאר בשל חשיבותו הימית והיותו בסיס לשודדי ים. רק בסוף 2021 קיבל הגבול הדרומי הכרה רשמית, כשכל אזור החוף עבר לריבונות קטאר – סוף למחלוקת אזורית רבת־שנים.