הישג לעמותת "עתים" וארגון רבני צהר במאבק נגד התקנות החדשות לבחירת רבני ערים: בעקבות עתירת הארגונים לבג"ץ והצו על תנאי שהוציאו השופטים בעתירה לפני מספר שבועות, הגיעו הארגונים העותרים להסכמה עם השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי על שינוי נוסח התקנות. הנוסח החדש של התקנות ישמור על העיקרון לפיו זהות רבני הערים תיקבע על ידי תושבי העיר או המועצה המקומית, ולשר לא תהיה שליטה מלאה באסיפה הבוחרת את הרבנים.
העתירה, שהוגשה לבג"ץ על ידי עו"ד יאיר מבורך שאג, ביקשה לבטל את התקנות החדשות שנחתמו על ידי שר הדתות מיכאל מלכיאלי (ש"ס). על פי התקנות החדשות בגרסתן הראשונה, השר ממנה שני שליש מנציגי הציבור, בהתייעצות עם מליאת הרשות, ואילו מליאת הרשות ממנה רק שליש מהנציגים, וגם זאת רק בהסכמת השר.
הא-סימטריות העניקה לשר לשירותי דת שליטה בזהותם של כלל נציגי הציבור באסיפה, על אף שבניגוד לחברי מליאת הרשות הוא איננו מכיר באופן אישי את הציבור שאותו אמורים לייצג אותם "נציגי ציבור". בעקבות פרסומן של התקנות הוגשה העתירה, וב-30 בינואר 2025 הוציא בג"ץ צו על תנאי נגד שר הדתות, וחייב את המדינה להשיב עד 20 במרץ מדוע לא תהיה סימטריה בין שני סוגי נציגי הציבור.
היום, לאחר שהשר חתם על תיקון לתקנות הקובע כי נציגי הציבור אותם ממנה מועצת הרשות ימונה בהתייעצות עם השר, ולא בהסכמתו, הגישו הצדדים לבג"ץ הודעה משותפת בה הם מבקשים למחוק את העתירה ללא צו להוצאות. "נבקש לעדכן, כי ביום 9.3.2025 חתם המשיב 1, השר לשירותי דת, על תקנות שירותי הדת היהודיים… כך שנציגי הרשות המקומית לאסיפה הבוחרת ימונו בהתייעצות עם השר, וזאת בדומה לנציגי השר לאסיפה, אשר ימונו בהתייעצות עם מליאת הרשות המקומית, והן פורסמו ברשומות בו ביום ונכנסו לתוקפן… בנסיבות אלה, הגיעו הצדדים להסכמה כי העתירה דנן התייתרה, וניתן להורות על מחיקתה, ללא צו להוצאות, ובית המשפט הנכבד מתבקש להורות כן", נכתב בהודעה המשותפת.

בעמותת עתים וארגון רבני צהר מברכים על ההתפתחות ומבהירים כי "התיקון לתקנות הוא צעד משמעותי להבטחת הליך מינוי הוגן, שקוף וקשוב לצורכי הציבור, ואנו נמשיך לעקוב אחר יישומו על מנת להבטיח שהעקרונות שהוסכמו ימומשו בפועל".
הרב שאול פרבר, יו"ר ומייסד ארגון עתים, אמר כי "לאחר מאבק ארוך בחוק ובתקנות מינוי רבני ערים, ובעקבות העתירה שלנו יחד עם ארגון רבני צהר, השר מלכיאלי הבין שאין ביכולתו לשלוט באופן מוחלט בבחירת רבני ערים בכל הארץ, ובחירת הרבנים חייבת להיעשות תוך שמיעת קולם של הרשות המקומית ותושביה. אנו שמחים שכעת לא יהיו מינויים פוליטיים של רבנים על ידי השר ומפלגתו, אלא ישקפו את בחירתם ורצונם של תושבי הרשויות המקומיות. מדובר בצעד נוסף לטובת ממסד דתי ראוי ומחובר יותר לציבור".
מארגון רבני צהר, שהיו מיוזמי העתירה, נמסר בתגובה: "בית המשפט החזיר את ההיגיון לבחירת רב עיר על בסיס ההלכה שכל רב עיר ייבחר לתפקידו על פי החלטת תושבי העיר בעזרת נציגיהם במועצת העיר. אנו שמחים כי גם במשרד הדתות הבינו את מה שחכמנו הבינו כבר לפני אלפי שנים כי אין ממנים פרנס על הציבור אלא אם כן נמלכים בציבור. המשמעות תהיה מהיום כי רבני ערים יהיו קשובים יותר וישקפו את השקפת עולמם של תושבי העיר".
הרב יצחק בן דוד, ראש בית המדרש "שערי ציון" להכשרת רבני ערים בישראל, אמר בתגובה כי הוא "מברך את החלטת שר הדתות מלכיאלי לעדכן את התקנות ולהתאימם למסורת ישראל ולמצב המשפטי שנהוג מקום המדינה, שלפיו הקהילה והעיר הם אלו שבוחרים את רבם".
"עם זאת", הוסיף הרב בן דוד, "יש לזכור שעל פי התקנות הקודמות שנהגו בתקופת השר הקודם מתן כהנא, 75% אחוז מחברי הגוף הבוחר נקבעו על ידי מועצת הרשות המקומית, ורק רבע על ידי השר. כעת, לפי התקנות החדשות בעקבות התיקון הבוקר, שליש מחברי הגוף הבוחר ייבחרו על ידי השר, ושני שליש הם נציגים ישירים של הרשות המקומית. עדיין יש לשאוף לביטול כל נגיעה פוליטית חיצונית על בחירת רבני הערים, ולשאוף למצב שבו רב העיר מקבל את הסמכתו ממועצת הרבנות הראשית, אך נבחר אך ורק על ידי קהילתו. המצב החדש עדיין אינו אידיאלי, אך בהחלט יש כאן שיפור גדול שיש לברך עליו״.