ברקע סיומו של האמברגו שהטיל ממשל ביידן על ישראל במשך חודשים ארוכים ומנע מצה"ל לקבל חימושים קריטיים בעיצומה של המלחמה, ועדת המשנה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח בראשות ח"כ עמית הלוי התכנסה היום (ב') לדיון בנושא בחינת מודל הסיוע הביטחוני האמריקני.
מדובר בדיון המשך לדיון שהתקיים בוועדה לפני שבועיים, במסגרתו העידו מומחים ממכוני מחקר שונים על היתרונות והחסרונות במודל הסיוע הנוכחי. בדיון היום נשמעה עמדתם של המשרדים הרלוונטיים וכן של התעשיות הביטחוניות.
דור שפירא, רח"ט צפון אמריקה במשרד החוץ אמר בדיון: "אני לא מכיר שום מודל אחר כרגע שנמצא על השולחן. המצב בפועל היום הוא שהכסף נשאר בארה"ב. יש הרבה יותר שיתופי פעולה גם בייצור וגם בפיתוח, כמו למשל בתכנית ההגנה נגד טילים, ומדינת ישראל חזקה שמקבלת את הסיוע מהווה נכס אסטרטגי גם לארה"ב. אני לא מכיר כרגע שום מודל אחר. צריך להגיד תודה על מה שמקבלים ולהראות גם מה הצד האמריקני מרוויח ומה הם מקבלים חזרה מההשקעה בישראל.
שמעון רפאלי מהמשרד לעניינים אסטרטגיים הוסיף: "יש יתרונות וחסרונות לסיוע האמריקני. אנחנו בשלבים הראשונים של התייעצות בתוך המערכת לבדוק מה המודל הנכון לסיוע. יש דברים שאנחנו לא יכולים לייצר בעצמנו. צריך לקחת בחשבון שגם בתוך המערכת האמריקנית יש גישות שונות לנושא סיוע החוץ וניתנה הנחייה של הנשיא למזכיר המדינה לבחון את נושא סיוע החוץ ומה תורם לאינטרס האמריקני. ישראל הוחרגה ולא נפגעה מההנחיה הזו אבל צריך להבין שיש מחלוקת שם. אנחנו צריכים להיות מוכנים לשנים שיהיו בממשל אנשים שלא יראו בישראל נכס כפי שרואים אותה היום".
בסיכום הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ עמית הלוי, כי "עלינו לייצר אופק אסטרטגי מבחינת העצמאות הדיפלומטית של מדינת ישראל". הוא ביקש מהגופים השונים פירוט של הרווחים האמריקנים, גם מבחינה כלכלית וגם בתחומים אחרים. הוא הודיע שהוועדה תקיים דיון המשך ותבקש לזמן את רון דרמר, השר לנושאים אסטרטגיים.