כמעט שבוע חלף מאז שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הציג את "תוכנית ההגירה מעזה" החדשה של הממשל האמריקני, והסערה הבינלאומית שהוא הצליח לחולל בזמני שיא מאז כניסתו הרשמית לתפקיד – עדיין לא נרגעה. ממשלות בכל רחבי העולם דנות בימים אלה באשר לפתרון הפלסטיני שטראמפ הציע, ולרוב מגנות אותו בתוקף. כך קרה בעיקר באירופה, כשכל מדינות האיחוד, גם הימניות והשמרניות שביניהן, הודיעו כי לא יתמכו בפינוי הרצועה.
לרוב, כנראה מתוך רצון לשמור על יחסים טובים עם הנשיא האמריקני הנכנס, ראשי הממשלות של מדינות אירופה לא באמת התבטאו בנושא, אך העבירו את השרביט לשרי החוץ שלהם – שעשו זאת במקומם. כאמור, כולם פה אחד הבהירו כי הם מתנגדים "להקים ריביירה אמריקנית בחופי עזה" וציינו כי פתרון שתי המדינות הוא "היחידי שיביא שלום במזרח התיכון" – אותה נוסחה מוכרת שכבר שמענו אלפי פעמים בעשורים האחרונים.

ז'אן נואל ברוט, לדוגמה, שר החוץ של צרפת, התייחס לסוגיה והביע עמדה נחרצת. "ביטחונה של מדינת ישראל חשוב לנו מאוד, אבל אנחנו מתנגדים לכל תוכנית שמעודדת את גירושו של העם הפלסטיני מרצועת עזה. כל תוכנית כזו מהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי", הוא הבהיר. "ממשלת צרפת משוכנעת כי הפתרון היחידי לקיומם של שני העמים, היא הקמתה של מדינה פלסטינית לצידה של מדינת ישראל. אין דרך אחרת".
גם שרת החוץ של גרמניה, אנאלנה ברבוק, התייחסה למצב ההומניטרי ברצועה, התעלמה באלגנטיות מטבח 7 באוקטובר והסבירה כיצד העולם צריך לפעול כעת לטובת שיקומו של העם הפלסטיני. "היקף ההרס בעזה מזעזע", היא הצהירה. "כולנו מסכימים שיש לבנות מחדש את הרצועה מהר ככל האפשר. בתים, בתי חולים, בתי ספר – יידרש מאמץ בינלאומי עצום לכל זה. אנו האירופאים מוכנים לעשות את חלקנו יחד עם ארה"ב והשותפים שלנו באזור".

בהמשך, ברבוק טענה כי הקמתה של מדינה פלסטינית היא דבר הכרחי. "ברור לכולם שעזה – בדיוק כמו הגדה המערבית ומזרח ירושלים – שייכת לפלסטינים. הן מהוות את הבסיס למדינה עתידית של פלסטין". שוב, "כולנו מסכימים" ו"ברור לכולם", כשהאמת היא שבכלל לא ברור בשם מי אנאלנה ברבוק דיברה. שרת החוץ של גרמניה יצאה בקריאה נרגשת בשם הכלל כאשר בפועל, חוץ ממנה ומחמאס אולי, המחשבה שירושלים תהפוך לבירת פלסטין – לא בדיוק קורצת לכולם כולל כולם.
או אולי כן. "אנחנו בעד פתרון שתי המדינות, כל הצעה אחרת היא שגויה", אמר שר החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני. אותו שר חוץ איטלקי שכאשר ביקר לאחרונה בישראל הכריז כי "בלתי אפשרי עבורנו להכיר במדינה פלסטינית, כי היא לא קיימת. ההכרה הזו תפעל נגד השלום". כעת, טאיאני משנה את דעתו, מתהפך ומצהיר כי "עלינו לשחק תפקיד פעיל למען השלום, כדי להבטיח שהפסקת האש תוכל להישמר, כשהמטרה הסופית היא להיות מסוגלים לאחד את פלסטין".

במסגרת אותה ההצהרה, שר החוץ האיטלקי הוסיף כי "העמדה האיטלקית ברורה – שתי מדינות לשני עמים, כשהמדינה הפלסטינית הנולדת תצטרך להכיר בישראל ותצטרך להיות מוכרת על ידי ישראל. כל מהלך אחר יהיה לא ריאלי, שגוי ולא יעיל". כעת נשאלת השאלה, לאיזה טאיאני להאמין? לזה שלא מזמן הודיע כי איטליה תפסיק להעביר כספים לאונר"א, סוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים, או לזה שחושב שמדינה פלסטינית בראשות החמאס היא הפתרון האולטימטיבי לסכסוך?
לפחות על שר החוץ הספרדי, חוסה מנואל אלברס, ניתן להגיד שהוא לא חוטא בחוסר קוהרנטיות. הרי מאז 7 באוקטובר ממשלת ספרד תמכה בפלסטינים באופן גלוי, וכך ממשיכה לעשות גם היום. "אני רוצה להיות מאוד ברור בעניין הזה – עזה היא אדמתם של הפלסטינים העזתיים והם חייבים להישאר שם", אמר אמר אלברס. "עזה היא חלק בלתי נפרד מהמדינה הפלסטינית העתידית שבה ספרד תומכת, ושצריכה להתקיים בשותפות עם מדינת ישראל".

גם קספר ולדקמפ, שר החוץ של הולנד, החליט ליישר קו עם עמיתיו. "עבור הולנד, אין פה שאלה בכלל – עזה שייכת לפלסטינים", הוא אמר. "הולנד ממשיכה לתמוך בפתרון שתי המדינות, כשהמשמעות היא מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל בטוחה". אוטופיה? לא בעיני מריה מלמר סטנגרד, שרת החוץ של שוודיה, אשר טענה כי "לארצות הברית יש תפקיד חשוב בעתיד המזרח התיכון. המטרה שלה חייבת להיות קידום פתרון שתי המדינות לשני העמים".
אפילו בריטניה, שכבר לא חלק מהאיחוד האירופי, אך עדיין מהווה קול חשוב באזור, התנגדה לתוכניתו של טראמפ. "המטרה הפלסטינית צודקת, צריך למצוא נתיב לפתרון שתי המדינות", אמר שר החוץ דיוויד לאמי. "לפלסטינים יש היסטוריה עמוקה של דחיקה ממולדתם. זהו כאב שהופך את הכול למורכב יותר".
האם הלחץ הבינלאומי ישפיע על הנשיא האמריקני הנכנס? האם הגינוי האירופי יצליח לשנות את חזונו של דונלד טראמפ לעתיד הרצועה? שוב, לא נותר אלא לחכות.