השבוע נודע כי ב־2024 יפן שברה שיא חדש ושונה מאוד מכל אותם השיאים המרשימים שהיא רגילה לשבור מדי שנה. המדינה עם הכלכלה הרביעית החזקה בעולם, מהמובילות בתחום הביוטכנולוגיה ומהיציבות ברחבי התבל, רשמה שיא של התאבדויות בקרב קטינים. ממש כך. למרות שבשנה שעברה שיעור האנשים ששמו קץ לחייהם ביפן היה אחד הנמוכים ביותר שנרשמו אי פעם, הנתון לגבי הילדים והנוער הגיע לשיא היסטורי: 527, כלומר 14 מקרים יותר מאשר ב־2023.
וזה לא הכול. מספר הקטינים שהתאבדו ב־2024 עקף גם את שיא ה־514 שנרשם ב־2022. על פי נתוני משרד הבריאות היפני, 349 תלמידי תיכון (2 מקרים יותר מהשנה הקודמת), 163 תלמידי חטיבת ביניים (10 מקרים יותר מהשנה הקודמת), 15 תלמידי בית ספר יסודי (2 מקרים יותר מהשנה הקודמת) שמו קץ לחייהם השנה. בסך הכול, מדובר ב־239 בנים (20 מקרים פחות מהשנה הקודמת) ו־288 בנות (34 מקרים יותר מהשנה הקודמת).

בכירים בממשלה הגדירו את המצב כ"חמור ביותר" וטענו כי "נדרשת חקירה מעמיקה שתאפשר לנו להבין את כל הגורמים שהובילו אותנו למצב הקשה הזה". מזכיר הקבינט קייצ'ירו טאצ'יבאנה הכריז כי "נקדיש את מירב המאמצים על מנת להגן על חיי ילדינו ונמשיך לייצר חברה שבה אף אחד לא ירצה לשים קץ לחייו". בהקשר הזה, העיתון "ג'פאן טיימס" פרסם כי ממשלת יפן החלה לנקוט בצעדים חשובים כגון ייעוץ רגשי לקטינים באמצעות הרשתות החברתיות.
על פי מחקרים שכבר נערכו במטרה להבין מהן הסיבות העיקריות לשיעור ההתאבדויות הגבוה במיוחד בקרב הצעירים היפנים, התגלה כי בעיות בבית הספר (ציונים לא טובים ואי יכולת להחליט באשר למסלול העתידי), בעיות בריאותיות (מחלות קשות שגורמות לייסורים), הפרעות נפשיות (כמו דיכאון או חרדות), בעיות חברתיות (בדידות או התמודדות עם בריון) ובעיות משפחתיות (בעיקר קשרים מורכבים עם ההורים) הם הגורמים הנפוצים ביותר.

"ישנן הרבה מאוד סיבות פוטנציאליות שמשתנות מאדם לאדם ומסבירות את התופעה הקשה", מציין איזומי טוג'י, פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטת צ'ואו בטוקיו, בריאיון ל"דיס וויק אין אסיה" שבו הגיב לנתונים המדאיגים ביותר. "ללא ספק, אחת הבעיות המשמעותיות ביותר היום, היא חוסר היכולת של הצעירים להיות אופטימיים באשר לעתידם. סיבה נוספת ולא פחות קריטית, היא שהנוער היום לא לוקח חלק באף קהילה מלבד בית הספר. קהילה תומכת, לעיתים, יכולה לעשות את ההבדל".
באופן מפתיע ואף די מוזר, הנתונים של משרד הבריאות היפני מעידים על מגמה הפוכה. כלומר, גם אם שיעור הקטינים המתאבדים גדל באופן אקספוננציאלי בהשוואה ל־2023, סך האנשים ששמו קץ לחייהם ביפן השנה ירד ל־20,268. זוהי ירידה משמעותית של 1,569 איש חיים: הנתון השני הנמוך ביותר מאז תחילת הרישומים ב־1978. בשורה בהחלט מעודדת ומשמחת עבור ממשלת יפן, אך מבלבלת וחלקית מאוד בהתחשב למציאות. האמת מאחורי המספרים, כמובן, עוד תיחקר.