הקרדינל גרהארד מולר, שמרן ידוע ומוערך בוותיקן בשל בקיאותו בדוקטרינה הקתולית, חשף השבוע אהדה גדולה של בכירי כנסייתו של האפיפיור פרנציסקוס בנשיא ארצות הברית הנכנס. "אני אישית מעדיף את דונלד טראמפ על פני ג'ו ביידן", הצהיר הקרדינל. "גם אם הראשון הוא פרוטסטנטי והשני קתולי?", הוא נשאל. "עדיף פרוטסטנט טוב על פני קתולי רע", השיב מולר בנחרצות.
כן, לדברי התיאולוג הגרמני, מבקר קבוע אך נאמן של הוותיקן, רבים מהקרדינלים והבישופים של האפיפיור הליברלי בהיסטוריה, בפועל, בסתר, תומכים דווקא בדונלד טראמפ השמרן, אך מפחדים כמובן לומר זאת באופן גלוי. "בארצות הברית, האחוזים גבוהים אף יותר", הוא מדגיש. והוא צודק. במירוץ האחרון לבית הלבן, 56% מהקול הקתולי הלך למועמד הרפובליקני.

על פי מולר, תוצאות הבחירות שנערכו ב־6 בנובמבר שעבר הציפו לראשונה עולם תת־קרקעי חבוי, שקט מאוד אך עם חותם שמרני עוצמתי, שהסתתר עד כה בבטנה של אמריקה ושל העולם הקתולי המערבי. עולם שמאופיין מכלכלה חזקה, עולם בעל השפעה רבה באוניברסיטאות ובמרכזי מחקר, בערוצי הטלוויזיה וברשתות החברתיות.
"עכשיו כשטראמפ נבחר, העולם הזה יכול סוף סוף להשמיע את קולו הברור בענייני הפלות והגירה", קובע הקרדינל שמיד דואג לשתף כי בשנת 2022, הוא פגש את המיליארדר במועדון הגולף "טרמפ נאשיונל" והסכים לשוחח עמו על הכול, פרט לנושא אחד רגיש מאוד עבורו: האפיפיור פרנציסקוס ומדיניותו השנויה במחלוקת. כל כך שונה ורחוקה מתפיסת עולמו.

במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, הקשרים בין הבית הלבן לוותיקן היו מתוחים במיוחד. אז פרנציסקוס הגדיר את "מי שבונה חומות כדי למנוע מהמהגרים לחצות את הגבול", כלא נוצרי. ביקורת קשה שלא באמת השפיעה על עמדותיו הברורות של הנשיא הרפובליקני. גם הפעם, כשבנוסף לחומות, טראמפ הבטיח לגרש את כל השוהים הבלתי חוקיים, האפיפיור הזדעזע וטען כי מדובר באסון.
עם זאת, בקדנציה הקרובה, גישתו של טראמפ כלפי הוותיקן צפויה להיות אסרטיבית יותר משהייתה בעבר. למעשה, בשונה מכהונתו הראשונה כשנבחר לנשיאות כמעט בהפתעה, הפעם הנשיא האמריקני זוכה לגיבוי מלא מבייס אידיאולוגי בעל קול חזק וברור, מה שמאפשר לו להפגין עמדות נחרצות יותר מעמדותיו המתרפסות של האפיפיור. אותו האפיפיור שנתפס היום כמבוגר, עייף וחלש מתמיד.

"לרגל היכנסו לתפקיד כנשיאה ה־47 של ארצות הברית, אני שולח ברכה חמה ומתפלל שהממשל האמריקני ימשיך לפעול לטובת בניית חברה צודקת, שבה לא יהיה שום מקום לשנאה, לאפליה ולדחייה", כתב פרנציסקוס בהודעה רשמית שמסר לבית הלבן. כדרכו בקודש, גם הפעם האפיפיור החליט להעביר מסר פוליטי באמצעות מילים דיפלומטיות העוסקות בסוגיות לכאורה חברתיות.
"טראמפ יועיל לכנסייה כי הוא מייצג את הערכים שמתכתבים עם הזכויות הטביעות של האדם – קדושת החיים, חשיבות הנישואין, חופש הדת", מסביר הקרדינל גרהארד מולר. "כמוני וכמו רבים בוותיקן, גם טראמפ מאמין בתרבות נוצרית משותפת בין ארה"ב לאירופה, המגינה והשומרת על המסורת". אמירה פוליטית גלויה שמדגישה, פעם נוספת, את ההבדל הגדול שקיים בין חברי הוותיקן לעומד בראשה.