שר החוץ של איראן, עבאס ערקאצ'י, הגיע היום (ראשון) לקאבול, בביקור בדרג הבכיר ביותר של גורם איראני בבירת אפגניסטן מאז השתלטות הטליבאן ב-2021. הביקור, שימשך יום אחד בלבד, הוא חלק ממאמץ לחיזוק הקשרים בין שתי המדינות ול"קידום אינטרסים משותפים", כך לפי דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקעי.
עם הגעתו, נפגש ערקאצ'י עם עמיתו האפגני, אמיר חאן מוטאקי, ובמהלך היום צפוי להיפגש גם עם סגן ראש הממשלה לענייני כלכלה, עבדול גאני בראדר, כך דיווחה הטלוויזיה הממלכתית באיראן. לפי הדיווח, הדיונים יתמקדו בביטחון בגבול, חיזוק הקשרים הפוליטיים והרחבת היחסים הכלכליים.

המתיחות בין איראן לאפגניסטן גברה בשנים האחרונות על רקע זכויות המים ובניית סכרים על נהרות ההלמנד וההרירוד. איראן חולקת גבול באורך של יותר מ-900 קילומטרים עם אפגניסטן, והיא מארחת את אחת מאוכלוסיות הפליטים הגדולות בעולם, רובם אפגנים שנמלטו ממולדתם במהלך שני עשורים של מלחמה.
מאז השתלטות הטליבאן באוגוסט 2021 לאחר נסיגת הכוחות האמריקניים, גבר זרם המהגרים האפגנים לאיראן. בספטמבר, הודיעו כלי תקשורת מקומיים באיראן על בניית חומה לאורך יותר מ-10 קילומטרים בגבול המזרחי עם אפגניסטן, המהווה את נקודת הכניסה העיקרית למהגרים.

בזמנו, ציינו גורמים רשמיים כי מתבצעים צעדים נוספים לביצור הגבול, כולל התקנת גדרות תיל וחפירת תעלות מלאות מים, במטרה להילחם ב"הברחת דלק וסחורות, במיוחד סמים", ולמנוע "הגירה בלתי חוקית". בדצמבר, שגריר איראן באו"ם, אמיר סעיד עירוואני, אמר כי "מעל שישה מיליון אפגנים מצאו מקלט באיראן".
איראן מחזיקה בנוכחות דיפלומטית פעילה באפגניסטן במשך שנים רבות, אך היא עדיין לא הכירה רשמית בממשלת הטליבאן מאז השתלטותה. בשנים האחרונות ביקרו באפגניסטן מספר משלחות איראניות, כולל משלחת פרלמנטרית באוגוסט 2023, שדנה בזכויות מים.