מתקפה חריפה על "מתווה לוין-סער" לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, מצד מי שכיהנה עד לפני כשנה ורבע בתפקיד נשיאת בית המשפט העליון, השופטת בדימוס אסתר חיות. בנאום שנשאה חיות בכנס שנערך לכבודה היום (ג') בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב ציינה חיות כי "לצד הגאווה וההערכה הרבות שאני רוחשת לרשות השופטת שלנו על כל מרכיביה, אני גם מודאגת מאוד. אין זה סוד כי מאז פרישתי טרם מונה נשיא קבוע לבית המשפט העליון. ואם לא די בכך, בית המשפט פועל בהרכב חסר של 12 שופטים במקום 15, על כל המשמעויות הנובעות מכך".
"לצערי, למרות הימים הקשים שעוברים על כולנו, ולמרות הצורך לשלב זרועות במאמץ משותף לקום יחד מן השבר שחווינו, יש מי שסבור כי זוהי שעת כושר לקדם תכנית, שאותה כיניתי עוד בינואר 2023, כתכנית לריסוק מערכת המשפט", תקפה הנשיאה לשעבר. "בל נטעה, הניסיון להציג את המתווה המקודם בימים אלה, כמתווה 'פשרה' ו'כהסכמה רחבה' איננו אלא אחיזת עיניים. מדובר באותה גברת בשינוי אדרת. אותה פוליטיזציה, אותה מכה אנושה לעצמאותה, לאי-תלותה של הרשות השופטת, וממילא לזהותה הדמוקרטית של המדינה".

"וכאן, אני מבקשת להביא בפניכם תובנה נוספת שאליה הגעתי לאורך 34 שנות שפיטה: המשפט אינו יכול ואינו צריך לתת מענה לכל החוליים והמשברים שאליהם נקלעת החברה לאורך חייה. הגורמים האמונים על המשפט ובהם הרשות השופטת, הייעוץ המשפטי לממשלה ויתר גורמי אכיפת החוק הם עוגנים חשובים להבטחת קיומה של חברה דמוקרטית. על כן, הם הערובה לחירויות שלנו, והם חומת המגן של האזרח מפני שרירות השלטון. לכן, עלינו להוקיר את פועלם, ולשמור עליהם כגורמים מקצועיים המקיימים את חובות האמון שהם חייבים בהם כלפי הציבור. אך בהם לא די", ציינה חיות.
לדבריה, "על מנת להטמיע את הערכים הדמוקרטיים, ועל מנת שאלו יכו שורשים יציבים בחברה, יש לשקוד על חינוך לדמוקרטיה, יש להנחיל ולקדם תרבות דמוקרטית, ויש לשנן את ערכי היסוד הדמוקרטיים שעליהם קמה המדינה, עד שיהפכו לחלק בלתי-נפרד מההוויה החברתית של הציבור ושל משרתי הציבור במילוי תפקידם".

"אני סבורה כי בעת הקשה הזו, מוטב להתרכז בעשייה משותפת, בתמיכה ובסיוע הדדי לאלו הזקוקים לכך, ובחיזוק המאחד והמחבר בינינו. כפי שציינתי לא מכבר במקום אחר, חשוב לי לומר כי למרות הכל, אני מתעקשת לקוות לטוב, ואת התקווה הזו אני שואבת ממופעים מרהיבים של טוֹב שאליהם נרתמה והתגייסה החברה הישראלית על כל גווניה, לאורכה ולרוחבה של הארץ בתקופה הקשה שעוברת על כולנו. גילויים מרגשים אלה של ערבות הדדית, של הקרבה, של נתינה, של סולידריות אזרחית, ושל לחימת אחים ואחיות שכם אל שכם, כל אלו מוכיחים כי אנו חברה חפצת חיים. זהו סוד כוחה ועוצמתה של החברה שלנו, המתגלה במלוא תפארתה גם בימים אלו", הוסיפה חיות בנימה מעט יותר אופטימית.
נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת, נשא אף הוא נאום בכנס, ובו שיבח במילים חמות את הנשיאה (בדימוס), "השופטת חיות מוכרת בציבוריות הישראלית בזכות שני אירועים: האחד פסק דינה בענין פסילת התיקון לחוק שביטל את תחולתה של עילת הסבירות על הממשלה ושריה, והשני, הנאום שנשאה כשתשובה לנאומו של שר המשפטים יריב לוין בו הכריז על המהפכה המשפטית. בעקבות נאומו של לוין, הנשיאה חיות עשתה מעשה שלמיטב ידיעתי לא היה לו אח ורע בהיסטוריה המשפטית שלנו. היא נשאה נאום תקיף בו טענה שהתכנית של לוין היא תכנית לריסוק מערכת המשפט. רבים יגידו שנאומה זה של חיות היווה את יריית הפתיחה, או לפחות תרם משמעותית, למחאה שבאה לאחר מכן כנגד המהפכה המשפטית, ואשר הצליחה לבלום אותה לפרק זמן".
"האירוע הזה מראה משהו מיוחד על הנשיאה חיות שקשה היה לראות לפני כן. ומדוע? כי שופטים מדברים בימי שגרה אך ורק דרך פסקי דינם. השופטת חיות הבינה לפני אחרים כי הימים אינם ימי שגרה, ובימים כאלו שוררים כללים אחרים. בימים כאלו חלים כללי חירום. אנחנו עדין מצויים בימי חירום, בתקופה מסובכת ומאתגרת במיוחד. בין הדברים שהנשיאה חיות הנחילה לנו, ונתנה לנו דוגמה שתשתמש אולי את הנשיא החדש שיתמנה בקרוב לבית המשפט העליון, ואת שופטי בית המשפט העליון, שיש מצבים חריגים שבהם על השופטים "לרדת לזירה" ולדבר לא רק דרך פסקי דינם", הוסיף פרופ' פורת.
לדבריו, "לאחרונה מדובר יותר ויותר על סיכון שהרשות המבצעת לא תציית לפסקי הדין של בית המשפט העליון. במצבים כאלו השופטים לא יוכלו יותר לדבר רק דרך פסקי דינם כבימי שגרה כי לא יקראו את פסקי דינם. אם הרשות המבצעת לא תציית בריש גלי לפסיקת בית המשפט, יקרו דברים באוניברסיטת תל אביב ואף באוניברסיטאות אחרות, וגם השופטים יצטרכו לתת לעצמם דין וחשבון מה עליהם לעשות. קטונתי מלתת עצות לשופטים מה עליהם לעשות, אך הדוגמה של הנשיאה חיות צריכה לשמש נר לרגליהם של אחרים, אם נהיה במצב שבו לא יהיה מנוס מלומר דברים ואולי אף לעשות מעשים, במסגרת החוק כמובן. כי כאשר שוברים את הכלים, הכלים משתנים".