
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ביטל כבר ביומו הראשון בתפקיד, כחלק ממאות הצווים הנשיאותיים החדשים עליהם חתם, את צו 14115 במסגרתו הוטלו העיצומים אותם הטיל הממשל היוצא על שורת מתיישבים ביהודה ושומרון וכן על מספר ארגונים. בין הארגונים שעליהם הוטלו העיצומים נמצאת תנועת ההתיישבות אמנה, חברת הבניה "בנייני בר אמנה", השומר יו"ש, צו 9 ועוד. מרבית המתיישבים עליהם הוטלו הסנקציות הם תושביהן של חוות חקלאיות ביו"ש, וכן מי ש"סומנו" על ידי ארגוני שמאל קיצוני כגורמים "בעייתיים”.
ראשיתו של המהלך להטלת הסנקציות התרחש לפני כשנה, ב-1 בפברואר 2024. אז חתם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן על צו נשיאותי לפיו "אלימות המתנחלים" הגיעה לרמה שבה היא "מסכנת את השלום, הביטחון והיציבות בגדה המערבית, בישראל ובכלל המזרח התיכון, וחותרת תחת מדיניות החוץ האמריקאית". הצו הסמיך את שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן ואת שרת האוצר ג'נט להטיל מגבלות כלכליות ומגבלות תנועה שונות על מי שהם סבורים כי הוא שותף באלימות המתנחלים. בעקבות הצו המסמיך הוטלו הסנקציות תחילה על ארבעה מתיישבים, אולם בהמשך הוטלו סנקציות על מתיישבים וארגונים נוספים בכמה גלים. בהמשך רוככו מעט הסנקציות בלחצה של ישראל, בין היתר בעקבות איום של שר האוצר סמוטריץ לבטל את ההגנה מפני סנקציות שאותה נותנת מדינת ישראל לבנקים ישראליים שדרכם מועברים תשלומים לרשות הפלסטינית.
נציין כי בעקבות הסנקציות שהטילה ארה"ב הטילו גם מדינות מערביות נוספות וכן האיחוד האירופי סנקציות על מתיישבים וארגונים. אולם, אף שסנקציות אלו לא בוטלו מהלכו של טראמפ דרמטי משום שהסנקציות המוטלות על ידי ארצות הברית נחשבות לאגרסיביות במיוחד. מאז כהונתו של הנשיא טראמפ משתמשת ארצות הברית בסנקציות בהרחבה, ואלו מוטלות על אלפי יחידים ותאגידים במדינות שונות בעולם. בניגוד לשאר מדינות העולם, ארצות הברית מחייבת את אזרחיה בעולם כולו להישמע לסנקציות, בלי קשר למדינה שבה מצוי הרכוש המוקפא. יתר על כן, הסנקציות חלות על כל עסקה הנעשית בדולרים, וגם על כל עסקה שבה נעשה שימוש בטכנולוגיה אמריקאית (כמו למשל חבילת התוכנות אופיס). ולבסוף, ארצות הברית גם מטילה סנקציות שניוניות – סנקציות על חברות ויחידים שאין להם כל קשר לארצות הברית ואשר עשו עסקאות עם אנשים עליהם הוטלו סנקציות.

משטר הסנקציות של האיחוד האירופי, או של מדינות אחרות במערב, מצומצם יותר. הוא חל בעיקרו רק על פעילות הנעשית בתחומי המדינה המטילה את הסנקציות ועל נכסים הנמצאים באותה מדינה. אלו גם נמנעות מהטלת סנקציות "שניוניות" – דהיינו על חברות ממדינות זרות המקיימות קשרים עם מי שהוטלו עליו הסנקציות.
בעודו חותם על הצווים אתמול ליד שולחנו שבחדר הסגלגל, נשאל טראמפ שאלות בידי עיתונאים, ובהן, האם הוא חושב שהסכם הפסקת האש מול עזה יישמר והשלבים הבאים בו יצאו לפועל. "אני לא בטוח. זו לא המלחמה שלנו, זו המלחמה שלהם. אבל אני חושב שהצד השני הוחלש מאוד. עזה נראית כמו אזור הרס. יש לבנות אותה מחדש בדרך אחרת", אמר. על השאלה האם יהיה שותף לבנייתה מחדש של עזה, השיב טראמפ, כי ייתכן ויעשה זאת. "עזה מעניינת. היא במיקום יוצא דופן. על חוף הים, מזג אוויר מצוין, דברים יפים יכולים להיעשות בה". לגבי מי ישלוט בעתיד בעזה, אמר טראמפ כי "אלו לא יכולים להיות מי ששלטו בה, רובם מתים".
ביהודה ושומרון בירכו הלילה על צעדו של הנשיא הנכנס טראמפ. ראש המועצה האזורית הר חברון, אלירם אזולאי, מסר, "אני מברך את נשיא ארצות הברית הנכנס דונלד טראמפ שהושבע אתמול. כבר ביומו הראשון בתפקיד החליט הנשיא הנכנס לבטל את הסנקציות שהטיל ממשל ביידן על מתיישבים, חוות חקלאיות וארגוני ימין ביהודה ושומרון וביניהם גם מספר תושבינו וקרן הר-חברון, ההחלטה מהווה שינוי משמעותי ואני מודה לנשיא על ההחלטה החשובה. עוד טרם הבחירות התפללנו יחד עם ידידי עו"ד מארק צל יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל להצלחת הנשיא ונמשיך לתמוך ולייחל להמשך התמיכה במדינת ישראל ובעם ישראל".
מתנועת צו 9 שעל מייסדיו, ובהם רעות בן-חיים, הושתו סנקציות שהקשו מאוד על התנהלות כלכלית יומיומית, נמסר הבוקר כי הם מברכים את הנשיא על ההחלטה ההיסטורית החשובה. מהתנועה שהפגינה כנגד משאיות הסחורות הנכנסות לעזה בזמן שחטופים עדיין מוחזקים שם, נמסר עוד כי "האמת הפשוטה שצעקנו עם אלפי אזרחים יקרים מכל רחבי הארץ, מימין ומשמאל, דתיים וחילונים, תושבי העיר הישוב והקיבוץ שמדובר במשאיות מוות שמגיעות הישר למחבלי חמאס, נשמעת מכל עבר. זוהי השעה, מוטב מאוחר מאשר אף פעם לא, לפעול בכל הכוח כדי לוודא שהמכונה המשומנת האדירה של פינוקים למחוללי הרוע האכזרי שהוקמה כאן, תחדל".
ראש מועצת בית אל, שי אלון, ציין כי "ההתיישבות כולה מברכת את הנשיא טראמפ ומודה לו על הנאמנות והנכונות יחד. הנשיא הוכיח, כבר ברגעיו הראשונים בתפקיד, כי ההתיישבות ביו"ש אינה שונה מכל מקום אחר, מחזקת את ריבונותה וביטחונה של ישראל. זהו הצעד הראשון שמראה כי רוחות השינוי בהתיישבות ביו"ש החלו ועוד נכונו גדולות".
אלון הוסיף כי "אלו ימים שמחים עבורנו, ימים של תקווה ואמונה כי תור הזהב של התיישבות ואחיזתנו בארץ הגיע. מכאן ניתן לפעול יחד ולעשות דברים גדולים והיסטוריים, ובראשם – החלת ריבונות ביו"ש וחיסול העיוות של "שתי מדינות לשני עמים". אני קורא לממשלה ולעומד בראשה לנצל כל רגע ולפעול ללא לאות למען ישראל. לא נחייה לצד מרצחים ונוסיף לצמוח ולהתבסס בארץ אבותינו. עכשיו זהו תורו של טראמפ, הגיע תור ההתיישבות".