בסוף השבוע פרסם הביטוח הלאומי את הסיוע שיקבלו החטופים מהמדינה מיד עם חזרתם. עו"ד ענת קאופמן, יו"ר הוועדה לביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין ומומחית לדיני נזיקין וביטוח, מברכת על ההתגייסות המרשימה של הביטוח הלאומי לטובת החטופים שישוחררו. "מדובר ביוזמה מבורכת, המשקפת את המחויבות של המדינה והביטוח הלאומי לתמוך באלה שעברו אירועים טראומטיים ביותר. התכנית, הכוללת מענה מקיף ומהיר במגוון תחומים, מדגישה את החשיבות שהמדינה מייחסת לשיקום החטופים ולרווחתם. יחד עם זאת, טוענת עו"ד קאופמן, כי ישנם היבטים נוספים שעליהם יש לתת את הדעת:
שיעור הנכות הנפשית: על פי ההסכם שפורסם, החטופים יקבלו הכרה אוטומטית בשיעור נכות נפשית של 50%. על אף שעו"ד קאופמן סוברת כי הכרה זו היא הכרחית, לדעתה יש להגדיל את שיעורי הנכות למקסימום האפשרי. "ההכרה המיידית צריכה להיות בשיעור של 100%. הפגיעה שהחטופים חוו וחווים לאחר שהות ממושכת כל כך בשבי, היא ברף גבוה ביותר. הם זקוקים לשיקום עמוק וארוך טווח, ולכן יש להבטיח שהם יקבלו תמיכה מלאה עבור הפגיעה הנפשית הקשה שהם חווים". בנוסף טוענת קאופמן כי יש לקבוע לחטופים את הנכות לכמה שנים קדימה ו'לעשות להם שקט'. "שילמנו מחיר כל כך יקר לשחרור שלהם, כולל מלחמה ארוכה ויקרה ושחרור מחבלים. אחת המטרות במאמץ המלחמתי היה לשחרר את החטופים, הם היו עיקר העניין, המלחמה הייתה למען רווחתם. כל מענק שנעניק להם מתגמד לעומת כל מה שהוצאנו עד היום".
טיפול נפשי: בדו"ח של הביטוח הלאומי צוין גם שהחטופים יהיו זכאים לטיפול נפשי עד שעתיים שבועיות. עו"ד קאופמן מדגישה שנדרש להרחיב את הסיוע הנפשי ולא להגביל אותו. "זכאותם לטיפול נפשי צריכה להיות מוגדרת בצורה שתאפשר להם לקבל את הטיפול המיטבי הנדרש לפי הצורך, בלי הגבלת היקף הטיפולים. אם הם צריכים טיפול נפשי עמוק יותר – שיקבלו את זה. טיפול נפשי משמעותי יעזור להם למעשה להשתקם מהר יותר ולחזור בהקדם למעגל העבודה ולמעגל החיים הנורמטיבי". קאופמן סוברת שהטבה זו צריכה לחול על כל בני המשפחה של החטוף מדרגה ראשונה, וכולם צריכים לקבל הכרה כנפגעי איבה. "אין הגדרה בחוק הטוענת מיהו נפגע איבה. ולדעתי אפשר וצריך להרחיב את ההגדרה. הרי מספיק שהורה ראה סרטון של הבן שלו נחטף, העניין פגע בו ברמה הנפשית העמוקה. אין מנוס מלהכיר בו כנפגע פעולות איבה. אני מפצירה בביטוח הלאומי להכיר בבני המשפחה כשלעצמם ולתת להם את כל הזכויות המגיעות לנפגעי איבה".
זכויות החטופים למימוש זכויות ביטוחיות וקרנות פנסיה: אין ספק כי מאז ה-7.10 החטופים נמצאים באובדן כושר עבודה מלא, ולכן יש לאפשר לבני המשפחה של החטופים לקבל את הזכויות מהביטוחים וקרנות הפנסיה בעת היעדרותם, וקל וחומר עם חזרתם, משום שללא ספק החטופים אשר היו בשבי במשך שנה ושלושה חודשים אינם כשירים כעת לחזור לשגרה ולעבודה, והם צריכים כעת לעסוק אך ורק בשיקומם.
זכויות משפחות החטופים ומימוש זכויות ביטוחיות: בני משפחות החטופים זכאים בעצמם להיות מוכרים ולקבל תמיכה כנפגעי פעולות איבה. הם גם זכאים לממש את ביטוח אובדן כושר העבודה שלהם וקרנות הפנסיה, זאת הן משום שהורה, בן זוג, אח או ילד אשר עסוקים בלהילחם על חירותו של בן המשפחה החטוף בוודאי אינם פנויים רגשית ונפשית לעבוד ולפרנס, והן משום שהם עצמם סובלים מפגיעה נפשית, מתוך דאגה לקרוב החטוף, לילות ללא שינה, מחשבות, חרדות, דיכאונות, ומשכך יש להכיר בהם עצמם כזכאים לזכויות כאמור