שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נאם היום (א') במסיבת עיתונאים, בה ביקש לתת ודאות וחיזוק לתושבי הצפון המפונים, לקראת סוף המלחמה בחזית זו: "נהגתי לומר בעבר שחזרה הביתה היא חלק מתמונת הניצחון, היום אני רוצה לומר שזו תמונת הניצחון. היכולת לחזור הביתה, לפתח ולהעצים את חבל הארץ הזה פי שניים, שלושה ואף ארבעה ממה שהיה לפני המלחמה, היא האתגר הגדול שלנו.
"המפתח לחזרה הביתה הוא ביטחון", המשיך השר. "אנחנו לא מתכוונים להתפשר בנושא זה. חיזבאללה ספג מכה קשה מאוד, וכיום אנחנו רואים אכיפה נחושה וללא פשרות. אנחנו לא ניתן לאיום להיווצר מחדש, לא על גבול הצפון ולא על תושבי הצפון. אני מבטיח לתושבים: לא נחזור ל-20 שנות הכלה. לא נאפשר הקמה מחדש של בסיסי טרור – לא על בתיכם ולא בסמוך להם. אתם חוזרים למציאות ביטחונית אחרת, ואנו נוודא שהשקט הזה יישמר לאורך שנים.

"האתגר השני הוא מדיניות אזרחית מרחיבה. מתחילת המלחמה, מדיניות זו הבטיחה שהכלכלה תיתן מענה לכל צורכי הביטחון והעורף עד הניצחון. המתווים שהצגנו – מפיצויים למפונים ולעסקים ועד תמיכה במילואימניקים ובמשפחותיהם – מייצגים מחויבות עמוקה לאזרחי המדינה. המתווה שיוצג היום על ידי השר אלקין הוא המשך ישיר של המדיניות הזו. אני גאה לומר שהמדיניות הכלכלית שלנו מוכיחה את עצמה. החוסן הלאומי של אזרחי ישראל הוא מפתח לניצחון".
לבסוף סיכם שר האוצר עם אור בקצה המנהרה: "תושבי הצפון, אנחנו מתכוננים ל-1 במרץ כתחילת החזרה הביתה. זו עמדת מערכת הביטחון, וזוהי הוודאות שאנחנו מבקשים לתת לכם".
השר זאב אלקין האחראי על שיקום הצפון והדרום אמר במסיבת העיתונאים כי "מטרת המדינה בתהליך זה היא לא רק החזרת התושבים הביתה אלא להצעיד את הצפון קדימה. אנחנו פועלים בהתאם לחוו"ד הביטחונית ומוכנים לכל תרחיש ולכן לא מחכים לדקת קריאה. אנחנו ממשיכים לפעול יד ביד עם ההנהגה המקומית ומשרדי הממשלה על תכנית 5 שנתית שגם כן תוצג בקרוב. המתווה הנוכחי הוא צעד ראשון בתהליך ואני מודה לכל השותפים שלקחו ועוד לוקחים בו דרך. אני מודה לשר האוצר סמוטריץ ולאנשי משרדו על שיתוף הפעולה ולרשות המסים, לביטוח הלאומי שלא נרתעו מהאתגר ולמשה דוידוביץ, יו"ר פורום קו העימות, שהוא שותף מלא לעניין יחד עם כל ראשי הרשויות. יחד נביא להחלטות הנכונות והמתאימות ביותר למשימה זו, משימה לאומית ראשונה במעלה שחובתנו לצלוח בה".
ביטוח לאומי: נכנסנו מתחת לאלונקה, נחכה להחלטת הממשלה
מהביטוח הלאומי נמסר כי "בדומה למענק השיבה שהביטוח הלאומי שילם לתושבי הדרום ששבו לבתיהם, הביטוח הלאומי יישם את החלטת הממשלה גם בדבר מענקי השיבה לתושבי הצפון.
לאור החלטת הממשלה לפיה, הפינוי של רוב היישובים באזור הצפון הוארך עד ה-28/2/25, לאחר תאריך זה צפויה הזכאות להתחיל.
"עם זאת, הביטוח הלאומי מדגיש:
1. החלטת הממשלה על המענק טרם עברה.
2. לאחר החלטת הממשלה, יש צורך בחקיקה על פי סעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי, המאפשר העברת זכויות באמצעות הסכם. לשם כך, לאחר מסיבת העיתונאים שהתקיימה יחל מו"מ בין הביטוח הלאומי למשרד האוצר בדבר פרטי ההסכם והזכאות, ולאחר מכן, נדרש גם אישור משרד המשפטים, פרסום לידיעת הציבור ולבסוף היוועצות בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת.
3. בניגוד לתשלומים לתושבי הדרום, התשלום לתושבי הצפון כולל רובד נוסף שנוגע לנזק לרכוש בבתיהם של תושבי הצפון.
"יצויין, מדובר בפיצוי מתחום מס רכוש, אך הביטוח הלאומי הסכים "להיכנס מתחת לאלונקה" ולבצע תשלום שאינו במסגרת תחומי האחריות של הארגון וזאת כדי לסייע לאוכלוסיית מפוני הצפון לקבל את התשלומים מוקדם מהמועד בו היו מקבלים את הפיצוי, לפי כללי מס רכוש.

"נדגיש, הדבר קורה בעת שבה הביטוח הלאומי, במקביל לעבודתו השוטפת בתשלום קצבאות וסיוע לנפגעי איבה, מובטלים, אזרחים ותיקים, מילואימניקים, נכויות ועוד לקח על עצמו את הטיפול במענקי המלחמה וביניהם:
– מענקי עידוד תעסוקה
– מענקי פינוי (מענקי אכלוס)
– מענקי עידוד תחום הבנייה
– מענקים לנשות מילואימניקים
– 'הסכם סמוטריץ' – סיוע לנפגעי איבה לתושבי הדרום
– הסדר העיוותים בתחום חובות המילואימניקים העצמאיים
בנוסף, בביטוח הלאומי ביקשו לחדד כי "עד שפרטי הזכאות לא יעברו את כל שלבי החקיקה והאישורים, לא ניתן יהיה להתחיל לפתח מערכות מחשוב שישלמו לציבור מיליארדי שקלים למשפחות מפוני הצפון, תשלום הדורש הצלבות מידע עם גופים וארגונים שונים (כגון: בתי מלון, מס רכוש, בעלי בתים וכיו"ב) ועל כן צפי תשלום מענק זה יהיה לקראת חודש מאי. כאמור, לפי יכולות היישום של ארגונים אחרים – זמני הביטוח הלאומי הם המקוצרים ביותר ועל כן הסכימו בהנהלת הביטוח הלאומי לסייע בהקשר זה".