בדיקת המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון חושפת כי היקף תשלומי הרשות הפלסטינית למחבלים ירד בכ-30%-40% בשנת 2024, וזאת למרות הציפיות להגדלת התשלומים בעקבות אירועי 7 באוקטובר.
"למרבה ההפתעה, אנחנו רואים מגמה הפוכה ממה שציפינו," מסביר סא"ל (במיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. "בעוד שהיינו אמורים לראות עלייה חדה בתשלומים בעקבות המדיניות של הרשות הפלסטינית, המעצרים וההרוגים הרבים בקרב המחבלים, בפועל אנחנו עדים לירידה משמעותית".
מהנתונים עולה כי שלושה גורמים מרכזיים אחראים לירידה. "ראשית, ההחלטה למנוע ביקורי נציגי הצלב האדום בבתי הכלא יצרה קושי בירוקרטי משמעותי", אומר הירש. "שנית, הלחץ הכלכלי על הרשות הפלסטינית הגיע לשיא חסר תקדים – נתונים חדשים ממשרד האוצר מראים שישראל ניכתה כשלושה מיליארד שקלים מכספי הרשות עד נובמבר 2024".
החוקר מדגיש כי הגורם השלישי הוא השיבושים בעזה: "הלחימה המתמשכת ברצועה גרמה לקשיים משמעותיים בהעברת התשלומים ובהפקת המסמכים הנדרשים. משפחות מחבלים מתקשות להגיש את הטפסים הדרושים ואפילו לקבל את הכספים עצמם".
עם זאת, החוקר שכיהן בעבר כראש התביעה הצבאית באיו"ש, מדגיש כי לא מדובר שינוי אידיאולוגי של הרשות הפלסטינית, אלא בתוצאה ישירה של צעדים שנקטה ישראל. לדבריו, לראשונה בהיסטוריה, הרש"פ נאלצה לכלול את המשכורות למחבלים בקיצוצים הכלכליים, דבר שלא קרה בעבר גם במשברים הקשים ביותר.
לקראת שנת 2025, המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון מציע מספר המלצות מעשיות להמשך המאבק בתופעה, כולל הגברת הלחץ הכלכלי, מניעת שיתוף פעולה עם גורמים חיצוניים המסייעים בתשלומים, והצבת קשיים בירוקרטיים נוספים. הירש מבהיר את החשיבות של המשך הלחץ: "שנת 2024 מספקת הוכחה חד-משמעית שניתן להפחית את תשלומי הטרור באמצעות שילוב נכון של צעדים כלכליים, משפטיים ומבצעיים. אם נמשיך בקו הזה, ייתכן שנראה הפחתה נוספת בתגמולי הטרור גם בשנה הבאה".