מאז שנכנס שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ לתפקידו, התחושה בקרב רבים בקואליציה היא שעידן חדש נפתח בכל הקשור לעבודה מול צה"ל. הצבא מגלה גמישות בשורה של נושאים שבהם שר הביטחון בוחר להתעמת עם ראשי המטכ"ל, מה שלא קרה בתקופת קודמו, יואב גלנט.
המרוויחים הגדולים ממצב זה כוללים את הסיעות החרדיות, שמתקרבות במהירות לאישור חוק גיוס מוסכם. בקואליציה רוצים להציג כבר בשבוע הקרוב דף עקרונות לקראת אישור חוק הגיוס, שיכלול ככל הנראה – למורת רוחם של החרדים – מספרים גבוהים של מגויסים מאלו שהוזכרו בתקופת שר הביטחון הקודם: במקום 3,000 חרדים שיגויסו לצה"ל, החוק החדש יציב יעד של גיוס 5,000 בני ישיבות. הזינוק במספרים נובע משינוי יעדי הצבא בעקבות דרישותיו של יושב ראש ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יולי אלדשטיין, שסבור שיש להעלות משמעותית את מספר המתגייסים לצה"ל.
אדלשטיין היה ועודנו המחסום העיקרי בפני שר הביטחון והחרדים להעברת חוק גיוס לפי ההסכמות שאליהן הגיעו יחד. השבוע נועד אדלשטיין עם כ"ץ לשיחה בנושא, ולאחר מכן חזר ואמר כי "יש כל מיני דיבורים על הסכמות מאחורי גבה של הוועדה. אין הסכמות מאחורי גבה של ועדת החוץ והביטחון. החוק יגיע לוועדה ויעלה בה לדיון, כולל שינויים והתאמות".
בקרב גורמים המעורים בטיפול בחוק שוררת תחושה כעת כי למרות דבריו של אדלשטיין, אם החרדים יאמצו את המספרים החדשים שצה"ל מבקש בחוק – "יהיה ניתן להתחיל לעבוד". במצב כזה, אדלשטיין צפוי להתגמש ותירשם פריצת דרך בקידום החוק. כל זאת, בתנאי שיתמלאו גם תנאים נוספים שהציב יושב ראש הוועדה: החרדים שיגויסו ישובצו לתפקידי לוחמה ותומכי לחימה, ולא לשירות עורפי במסגרות אזרחיות – מצב שנתפס בעיני אדלשטיין כ"משחק"; הכנסת עיצומים אישיים בחוק על חרדים שישתמטו משירות; ועלייה במספר המגויסים לאורך השנים.
במקביל, בקואליציה העבירו באחרונה מסרים לאדלשטיין שאם יבלום את החוק, ייתכן שיודח מתפקידו כיושב ראש הוועדה. עם זאת, האפשרות הזאת כנראה לא נמצאת כרגע על הפרק, וככל הנראה מדובר במוצא אחרון בלבד – בין היתר בשל האופן שבו מהלך כזה ייתפס בציבור.
השר כ"ץ בינתיים פועל לנטרל התנגדות מבית לחוק בקואליציה. השבוע נועד השר עם כמה חברי כנסת בניסיון לקבל את תמיכתם לחוק, כולל דן אילוז מהליכוד, שבעבר הודיע כי לא יתמוך בחוק שלא יכלול "גיוס אמיתי" של חרדים. בפגישה השבוע הבהיר אילוז לשר כ"ץ כי לא יקבל מצב שבו החוק לא יכלול ענישה אישית ונוקשה נגד משתמטים, והדגיש כי בראייתו זהו ההבדל בין חוק טוב לחוק רע שלא יזכה בתמיכתו. כ"ץ, שבפגישה התגאה ברפורמות גדולות שקידם בעבר בהסכמה בתפקידיו כשר, כגון "שמיים פתוחים" והשינויים בנמלים, הדגיש כי הוא האדם הנכון להוביל את החוק, ואישר כי הנוסח החדש עתיד לכלול גם ענישה אישית. השר הוסיף כי בכוונתו להציב יעד גיוס של 50 אחוזים מהחרדים תוך שנים אחדות.