כמו בתקופת בחירות, את השבוע ליוו קרבות של ממש בין סיעת עוצמה יהודית בראשות השר לביטחון לאומי איתמר בן־גביר לסיעת הציונות הדתית בראשות שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. ההחלטה של בן־גביר להצביע נגד תקציב המדינה הפתיעה את כל ראשי הקואליציה, אבל כוונה בעיקר נגד שר האוצר, שבן־גביר האשים אותו שהוא מגן על היועמ"שית מפני פיטורין.
בכירים בקואליציה שהשתתפו בישיבת ראשי הקואליציה ביום ראשון, יממה לפני המהלך הדרמטי, מספרים למקור ראשון כי בן־גביר אמר שסיעתו תצביע בעד התקציב. בן־גביר דרש שראשי הקואליציה יחתמו על הודעה שהממשלה תדון ביום ראשון הבא על הדחת היועמ"שית, ובתמורה לא יצביע נגד התקציב.
הדרישה הזאת נדחתה. שרים בממשלה ניסו עד הרגע האחרון להסביר לבן־גביר כי דרישתו לקשור את הדחת בהרב־מיארה להצבעה פוליטית מרחיקה את האפשרות שהיועמ"שית תודח, בשל הפיכת הנושא לפוליטי, ותקל על פסילת הדחתה בעתיד. אך השר בן־גביר לא התרצה, והצביע נגד תקציב הממשלה שהוא חבר בה, מה שהביא לכך שהתקציב אושר בקריאה ראשונה ברוב דחוק. בקואליציה לא יודעים אם חוקי התקציב בקריאה שנייה ושלישית יזכו לתמיכת בן־גביר.
בסיעת הציונות הדתית ובסיעת עוצמה יהודית המשיכו לתקוף זה את זה, וביומיים האחרונים האשים בן־גביר את סמוטריץ' בתקצוב חֶסֶר של המשטרה. חברים בליכוד דרשו להדיח את בן־גביר מתפקידו, או לכל הפחות להטיל עליו ועל מפלגתו סנקציות פרלמנטריות.
"אף אחד לא מבין מה הוא רוצה", אומר בכיר בממשלה למקור ראשון. "ייתכן שהוא מתכוון לפרוש מהממשלה לפני עסקה" לשחרור חטופים תמורת שבויים. "מה שבטוח", הוסיף הבכיר, "כרגע הוא מבצע סיבוב פוליטי על סמוטריץ', ומעוניין לקחת קרדיט מיריב לוין. הוא יצא חלש, כיוון שהצביע נגד התקציב ולא קרה כלום. יש מי שמתעסק במלחמה ויש מי שמתעסק בשטויות".
על רקע הדברים, תוקפים המפכ"ל רב־ניצב דני לוי, נציב שב"ס קובי יעקובי והשר בן־גביר תקפו השבוע את שר האוצר סמוטריץ' על עצירה של תוספות השכר שתכננו במשטרה ובשב"ס בגין פעילותם בשלושת חודשי המלחמה הראשונים, בין אוקטובר 2023 לינואר 2024.
בשיחה עם מקורות במשרד לביטחון לאומי, הם שללו את הקשר לסכסוך עם סמוטריץ' על רקע ההצבעה להעלאת פיטורי היועמ"שית לדיון בישיבת הממשלה הקרובה. "משרד האוצר, במדיניות מכוונת שמקבלת גיבוי מלא מלשכת שר האוצר, פוגע בשוטרים לאורך כל השנה ופועל לטרפד כמה שיותר תוספות שכר שמגיעות לשוטרים", אומרים המקורות.
במשרד לביטחון לאומי טוענים שהמלחמה בעניין פיטורי היועמ"שית הם מנהלים בכנסת, כפי שקרה ביום שני בלילה בהצבעה נגד התקציב, ולא בין משרדי הממשלה. "הוא החליט להטיל וטו על פיטורי היועמ"שית, אז גם אנחנו נשבש את עבודת הקואליציה". במשרד הוסיפו ואמרו ש"מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל הוחלט להעלות את רמות הפעילות בצה"ל לכל משרתי הקבע – עניין שמשפיע על גובה השכר. כבר בתחילת 2024 החליטה משטרת ישראל שהיא רוצה להעלות את רמת הפעילות לשלושת החודשים הראשונים של המלחמה. אנחנו נמצאים בסוף השנה, למשטרה ולשב"ס יש יתרות בשכר, ובהתאמה החליטו המפכ"ל ונציב שב"ס להעלות את רמות הפעילות באופן רטרואקטיבי.
"אבל משרד האוצר אמר לנו שהעלאת השכר הזאת אינה חוקית וכפופה לאישור מאגף הסכמי שכר. באגף אומרים לנו שלא צריך להעלות את רמת הפעילות, בגלל האופי השונה של הפעילות בין צה"ל והמשטרה". על כך, לדברי המקורות, יצא הקצף.