האם נתוני ההרוגים בעזה, במסגרת מלחמת חרבות ברזל, עשויים להיות שקריים? ממשלת ישראל וצה"ל טוענים מאז ומעולם שכן, שאי אפשר להתבסס על המספרים שפרסם משרד הבריאות העזתי תחת שלטון החמאס, אך טענה זו אף פעם לא באמת התקבלה על ידי דעת הקהל העולמית. כעת, דוח חדש שהוציא לאור מכון מחקר יוקרתי ומוערך בבריטניה על שמו של הנרי ג'קסון, נותן גיבוי מלא לגרסה הישראלית.
על פי הנתונים שהפיץ משרד הבריאות העזתי, נהרגו ברצועה מעל 45 אלף איש ונפצעו מעל 107 אלף מאז תחילת המלחמה – רובם, נשים וילדים. הדוח הבריטי דוחה בתוקף את המספר שהוצג וטוען כי אין לו שום אחיזה במציאות. "נתונים אלה כוללים גם את אותם האנשים שמתו ממוות טבעי, קורבנות שבכלל נהרגו לפני תחילת הסכסוך ואנשים שחוסלו על ידי חמאס", נכתב בדוח.
וזה לא הכול. "משרד הבריאות העזתי לא מבדיל בין אזרחים למחבלים ומעלה באופן לא הגיוני את מספר הנשים והילדים שנהרגו", עוד מוסיף מכון המרחק. הנתונים מבוססים על הנתונים שמפרסם משרד הבריאות ברצועה בערוץ הטלגרם שלו. הערוץ מעדכן באופן קבוע את מספריו ומספק לעוקביו רשימות של ההרוגים שזוהו עם שם, גיל, מין ומספר רישום ברשויות המקומיות.

צילום: איי.אף.פי
מספר ההרוגים הפיקטיבי של חמאס
המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר ושעדיין בעיצומה במזרח התיכון כולו, כולל לפחות שבעה מדינות וגרם ליותר מ־50 אלף הרוגים בין ישראל, עזה, לבנון, סוריה, תימן, עיראק ואיראן. הטבח שביצע חמאס בשבת השחורה גבה את חייהם של 1,195 אנשים – בהם 815 אזרחים. ארגון הטרור גם חטף 251 חפים מפשע, מתוכם 100 עדיין נמצאים בשבי וספק כמה מהם עדיין חיים. בעזה נפלו 386 חיילים ישראלים מתוך 818 חללי צה"ל ששמותיהם הותרו לפרסום בשנה האחרונה.
באשר למספר ההרוגים האחרון שפורסם על ידי משרד הבריאות העזתי, לא פחות מאשר 45,059 איש מתו ברצועה ו־107,041 נפצעו מאז תחילת המלחמה. בנוסף לכך, על פי הודעה שפורסמה ב־10 בדצמבר האחרון על ידי הדוברות של חמאס, כ־44% מההרוגים הם ילדים. והנה הבעיה: נתונים אלה אומצו גם על ידי האו"ם וכבר נכנסו מזמן לתודעה הקולקטיבית. כדברי הפתגם – אם חוזרים ומשננים שקר מספיק פעמים, הוא הופך לאמת.
על פי ניתוח שפורסם בתחילת חודש נובמבר על ידי נציבות האומות המאוחדות לזכויות האדם(OHCHR) , כ־70% מההרוגים בעזה בין נובמבר 2023 לאפריל 2024 היו נשים וילדים, שב־80% מהמקרים נהרגו בתוך בניינים שהופצצו על ידי חיל האוויר. מה שמעיד, לדברי נציבות האו"ם, על "אדישות מצד ממשלת ישראל למוות של אזרחים חפים מפשע. מנגד, ישראל גינתה את הטענות הקשות והצהירה כי כוחות צה"ל חיסלו מעל 17 אלף מחבלים. כאן, בדיוק בנקודה הזו, מתחיל המחקר של המכון הבריטי.

הנתונים האמיתיים על פי מכון המחקר על שם הנרי ג'קסון
"הדוח הזה מעלה תהיות באשר לאפשרות שהמספרים של משרד הבריאות העזתי הומצאו", הסביר אנדרו פוקס, אנליסט המתמחה בדיסאינפורמציה והמזרח התיכון שכתב את הדוח מתוך אמונה כי מוסד הנשלט על ידי חמאס – לא יכול להיחשב כמקור אמין. "נמצאו טעויות חמורות ברשימות ההרוגים", הוסיף והדגיש החוקר. ובכן, לפי ניתוחו, המאזן הכולל של ההרוגים מעוות משום שהוא לא לוקח בחשבון לפחות 5,000 אנשים שמתים בממוצע מדי שנה בעזה ממחלות טבעיות.
לדוגמה, מספר חולי סרטן הוכנסו לרשימות של האנשים שזקוקים לטיפול לאחר שכבר נרשמו כהרוגי מלחמה. זהו המקרה של ג'הד מחמוד עאדי א־טוויל (שזוהה ברישום המקומי עם המספר 950130153) שהוכנס ב־15 באפריל האחרון לרשימת החולים לאחר שלקה בסרטן בגרון, כשבועיים לאחר שנמסר כי הוא נהרג בעימות. זה לא במקרה חריג או מבודד מציין אנדרו פוקס, שמצא מספר משמועתי של שגיאות נוספות הכלולות בדו"חות המוות שפרסם משרד הבריאות העזתי.
"ברשימה שהופצה בחודש אוגוסט האחרון, 103 קורבנות סומנו כנשים, למרות שהם היו בעלי שמות גבריים כמו מוחמד", עוד נכתב בדוח. "במקרים אחרים, גבר בן 22 נרשם כילד בן ארבע וגבר בן 31 זוהה כתינוק. המטרה היא ברורה – להעלות באופן מלאכותי את מספר הנשים והילדים בין קורבנות המלחמה". לטענתו של אנדרו פוקס, במציאות רוב ההרוגים בעזה הם גברים בגילאי 15 עד 45 ורוב ההרוגים הגברים הם לקחו חלק פעיל במלחמה למרות שהוצגו כאזרחים פשוטים.

"גם התקשורת אשמה"
"הדוח הזה מוכיח שמתודולוגיית איסוף הנתונים שבה עושה שימוש משרד הבריאות העזתי, אינה תקפה מבחינה מדעית", קובע מכון המחקר הבריטי, אך לא מסתפק בכך ותוקף גם את גופי התקשורת הגדולים, החשובים והמובילים בעולם. "רוב הדיווחים התבססו על הגרסה שהוצגה על ידי חמאס ונתנו גיבוי לטענה כי מספר ההרוגים הכולל בעזה נגרם כתוצאה מפעולות צה"ל, ללא אימות הנתונים המצוטטים ומבלי שנלקח בחשבון שיותר מ־17,000 ההרוגים היו בפועל מחבלי חמאס".
מכון המחקר על שם הנרי ג'קסון בדק 1,378 מאמרים שפורסמו על ידי העיתונים וכלי התקשורת המובילים בשפה האנגלית (בפרט הניו יורק טיימס, הוושינגטון פוסט, הגרדיאן, ה־BBC, ה־CNN, רויטרס וסוכנות הידיעות AP) וגילה כי ב־84% מהמקרים לא נעשתה הבחנה מהותית בין מספר המחבלים שחוסלו למספר האזרחים שנהרגו. לפי נתון מדאיג אף יותר, רק 5% מהפרסומים התבססו על המספרים שהוצגו על ידי הרשויות הישראליות, כשבשאר המקרים העיתונים התבססו על נתוני חמאס בלבד.
יתרה מכך, על פי הדוח המדובר, פחות מאחד מכל 50 מאמרים שפורסמו הדגיש את חוסר האפשרות לאמת את הנתונים של ארגון הטרור, בעוד שהאמינות של הסטטיסטיקה הישראלית הוטלה בספק על ידי מחצית מהמאמרים. מכון המחקר הבריטי גם ביקש להצביע על כך שמשרד הבריאות העזתי נמצא בשליטה מלאה של חמאס מאז 2007 ובהתחשב בכך שלארגון יש תפקיד מרכזי ביותר במלחמה, זה יוצר ניגוד עניינים מובהק. כך, לצד כל הקרבות שמנהל צה"ל בשנה האחרונה, התווסף קרב חשוב: הקרב על האמת.