בפרק מרתק של הפודקאסט "על המשמעות", עו"ד תמיר דורטל שוחח עם בני קמפינסקי, פובליציסט חרדי ואושיית וואטסאפ, על סוגיות בוערות בחברה החרדית. קמפינסקי, המגיע מלב המיינסטרים החרדי, טוען שהמגזר סובל מ"אינרציה" כלכלית וחברתית, המתבטאת בתלות בתקציבים ממשלתיים ובהתנגדות לשינוי. הריאיון נערך על רקע הדיונים הציבוריים על תקציב המדינה, גיוס חרדים לצה"ל, והשתלבות חרדים בשוק העבודה. קמפינסקי לא חוסך בביקורת על המצב הקיים, ומציע פתרונות נועזים לשינוי. האם החברה החרדית מוכנה להקשיב?
"הכוח המניע את כל העולם הוא כוח האינרציה", טוען קמפינסקי. "אדם בן 20 שגדל כחסיד, יישלח את הילד שלו למוסדות של חסידות בלז, לא כי חשב והחליט שזה הדבר הנכון, אלא כי ככה זה תמיד היה". קמפינסקי טוען שרוב בני האדם לא משנים מצבים, והדבר נכון גם לחרדים, קיבוצניקים, ומתנחלים כאחד.
"חרדי ממוצע מרוויח בערך חצי מחילוני או דתי. זה לא נורמלי", קובע קמפינסקי. הוא מביא כדוגמה את תופעת "חתונות הילדים", שבה כל חרדי נדרש להביא סכומי עתק לחתונת ילדיו, בנוסף לסכומי עתק לקניית דירה. הדבר מוביל, לדבריו, למצב שבו משפחות חרדיות רבות מתגלגלות בחובות, ונעזרות ב"גמחים" – קופות גמילות חסדים – כדי לממן את הוצאותיהן. קמפינסקי מציע לחשוב מחדש על המודל הכלכלי הזה, ומציג מודל קפיטליסטי שבו כל אדם אחראי למימון חייו.
"אני מצדיע לאנשים שרוצים לשבת וללמוד תורה", אומר קמפינסקי. "אבל למה אני אמור לממן את זה? למה משרד הדתות אמור לממן את זה?". קמפינסקי טוען שהמדינה צריכה להפסיק לממן כוללים, ולעודד את החרדים לצאת לעבוד ולפרנס את עצמם. הוא קורא לצמצם את מעורבות המדינה בחיי האזרחים, לטובת העצמת קהילות מקומיות ועידוד אחריות אישית. "רוב הבעיות שלנו ייפתרו אם המדינה פחות תיקח את הכסף של האזרחים ותחלק אותו מחדש", הוא טוען.
קמפינסקי מציג גם מודל צבאי חדש, המבוסס על יחידות ייעודיות לקהלים שונים, כדי להתמודד עם סוגיית גיוס החרדים. "בוא נבין שאנחנו שבטים, שאנחנו חושבים אחרת", הוא אומר. "בוא נוריד את המכנה המשותף למינימום". קמפינסקי מאמין שהדבר יקטין את החיכוכים בין חרדים לחילונים, ויאפשר לכל קהילה לקבוע את סדר היום שלה. הוא קורא לחרדים לקחת אחריות על חייהם, ולבחור בדרך כלכלית ועצמאית. "המדינה לא תדאג לך לפנסיה, המדינה לא תדאג לך לכלום", הוא מסכם.