מפלגות האופוזיציה בדרום קוריאה הגישו הבוקר (ד') הצעה להדחת הנשיא יון סוק-יאול, שעות לאחר שהכריז על סיום משטר צבאי קצר מועד, שבמהלכו כוחות צבא הקיפו את הפרלמנט לפני שחברי הפרלמנט הצביעו לביטולו.
הדחת יון דורשת תמיכה של שני שלישים מחברי הפרלמנט בהצעה ולאחר מכן את אישורם של לפחות שישה שופטים בבית המשפט החוקתי. ההצעה, שהוגשה במשותף על ידי מפלגת האופוזיציה המרכזית, המפלגה הדמוקרטית, וחמש מפלגות אופוזיציה קטנות נוספות, עשויה להגיע להצבעה כבר ביום שישי.
יועציו הבכירים של יון ומזכיריו הציעו להתפטר מיוזמתו, וחברי הממשלה, כולל שר ההגנה קים יונג-היון, נתקלים אף הם בקריאות להתפטר, בזמן שבמדינה מנסים להבין את ההשלכות של המהלך שנראה כחסר תכנון.
הבוקר בבירה, התנהלה שגרה רגילה – תיירים ותושבים הסתובבו ברחובות, נשמעו רעשי תנועה ובנייה, ולמעט קבוצות שוטרים שנשאו מגינים, היום נראה שקט וקריר, ביום שמש טיפוסי של דצמבר.

אמש (ג'), יון הכריז באופן מפתיע על משטר חירום צבאי, והבטיח לחסל "כוחות אנטי-מדינתיים" לאחר שהתקשה לקדם את סדר היום שלו בפרלמנט הנשלט על ידי האופוזיציה. אך המשטר הצבאי נמשך רק כשש שעות, כאשר האספה הלאומית הצביעה לביטולו. ההכרזה בוטלה רשמית בסביבות השעה 4:30 בבוקר במהלך ישיבת קבינט.
מפלגת האופוזיציה הליברלית בדרום קוריאה, המפלגה הדמוקרטית, שמחזיקה ברוב בפרלמנט בן 300 המושבים, הודיעה ביום רביעי כי חברי הפרלמנט שלה החליטו לקרוא לנשיא יון סוק-יאול להתפטר באופן מיידי, או שהם יפעלו להדחתו.
"הכרזת משטר החירום הצבאי של הנשיא יון סוק-יאול הייתה הפרה ברורה של החוקה. היא לא עמדה באף תנאי להכרזה כזו", נמסר מהמפלגה הדמוקרטית בהצהרה. "ההכרזה הייתה פסולה מלכתחילה ומהווה הפרה חמורה של החוקה. זו פעולה חמורה של מרד שמספקת עילה מושלמת להדחתו".
הדחת הנשיא דורשת תמיכה של שני שלישים מהפרלמנט, כלומר 200 מתוך 300 חברים. המפלגה הדמוקרטית ומפלגות אופוזיציה קטנות נוספות מחזיקות יחד ב-192 מושבים. עם זאת, כשהפרלמנט דחה את הכרזת משטר החירום של יון בהצבעה של 190-0, 18 מחברי מפלגת השלטון של יון, "כוח העם", הצביעו בעד הדחייה, לפי גורמי האספה הלאומית. מנהיג "כוח העם", האן דונג-הון, שלו יש קשרים ארוכים עם יון מאז ימי עבודתם כתובעים, מתח ביקורת על הכרזת משטר החירום והגדירה כ"בלתי חוקתית".

אם יון יודח, סמכויותיו החוקתיות יישללו ממנו עד שבית המשפט החוקתי יכריע בגורלו. ראש הממשלה האן דוק-סו ייטול את סמכויות הנשיא. על רקע הקריאות להתפטרות הממשלה של יון, האן פרסם הודעה פומבית שקראה לסבלנות וביקש מחברי הממשלה "להמשיך למלא את תפקידיהם גם ברגעים אלו".
לפחות שישה מתוך תשעת שופטי בית המשפט החוקתי נדרשים לאשר את ההצעה של חברי הפרלמנט כדי להדיח את יון מתפקידו. אך נכון לעכשיו, בבית המשפט ישנם רק שישה שופטים, לאחר פרישתם של שלושה שופטים, מה שמחייב את הפרלמנט להאיץ את תהליך מינוי השופטים החדשים.
הכרזה היסטורית
הכרזת משטר החירום של יון, הראשונה מסוגה ביותר מ-40 שנה, העלתה זיכרונות מתקופת הממשלות הצבאיות בדרום קוריאה, שבהן השלטון השתמש בכוחות צבאיים, טנקים וכלי רכב משוריינים כדי לדכא הפגנות. תרחישים כאלו לא נראו בדרום קוריאה מאז שהפכה לדמוקרטיה בסוף שנות ה-80, עד אתמול.
לאחר ההכרזה, כוחות צבא חמושים בציוד קרבי מלא, כולל רובי סער, ניסו להרחיק מפגינים מאזור האספה הלאומית, כשמסוקים צבאיים חגים מעל ונוחתים סמוך. אחד החיילים כיוון את רובהו לעבר אישה שהשתתפה בהפגנות בדרישה לביטול משטר החירום.
לא ברור כיצד הצליחו 190 חברי פרלמנט להיכנס לאולם ההצבעות ולדחות את ההכרזה. מנהיג האופוזיציה לי ג'ה-מיונג תיעד ופרסם בזמן אמת את עצמו מטפס מעל חומה, ובעוד שחיילים ושוטרים חסמו חלק מהנוכחים, הם לא פעלו בכוח רב כלפי אחרים. לא דווח על מקרי אלימות משמעותיים. כוחות הצבא והמשטרה עזבו את שטח האספה הלאומית מיד לאחר ההצבעה.
מנהיג "כוח העם", האן, דרש שיון יסביר את החלטתו ויפטר את שר ההגנה קים יונג-היון, שלטענתו היה זה שהמליץ על ההכרזה. משרד ההגנה לא הגיב.
לפי חוקת דרום קוריאה, הנשיא יכול להכריז על משטר חירום צבאי רק במצב של "מלחמה, מצב חירום לאומי דומה, או מצבי חירום אחרים המחייבים שימוש בכוחות צבאיים." רבים מטילים ספק אם דרום קוריאה נמצאת כיום במצב כזה.
המומחים מסכימים כי יון הפר את החוקה כשהשבית את פעילות הפרלמנט ושלח כוחות צבא לחסום את חברי הפרלמנט.
בוושינגטון, הבית הלבן הביע "דאגה חמורה" מהאירועים בסיאול. דובר מועצת הביטחון הלאומית אמר כי ממשל הנשיא ג'ו ביידן לא קיבל התראה מוקדמת על ההכרזה, והפנטגון ציין כי לא הייתה השפעה על יותר מ-27,000 החיילים האמריקאים המוצבים בדרום קוריאה.
בסיאול, הרחובות נראו עסוקים כרגיל ביום רביעי.
יון ספג ביקורת רחבה על הכרזתו ועל הדרך בה ניהל את האירועים, ומומחים מזהירים כי המהלך מהווה נסיגה מסוכנת מהדמוקרטיה. אך נראה כי גם הוא בעצמו, כבר הפסיד באופן אישי מהמהלך.