ישראל חילצה הישג משמעותי מארה"ב, לאחר שסיכמה עם הבית הלבן כי ממשל ביידן לא יקדם צעד מדיני בעד מדינה פלסטינית עד לתום כהונת הנשיא. זאת, בתמורה להארכה בשנה של הערבות הממשלתית בישראל לבנקים בארץ המקיימים קשרים עם מקביליהם הפלסטיניים.
הקבינט המדיני־ביטחוני אישר אתמול את הארכת הערבות הישראלית לבנקים הקורספונדנטים בשנה שלמה, מה שיבטיח יציבות כלכלית לרשות הפלסטינית. לטענת גורמים ישראליים, האמריקנים יעניקו תמורה מדינית לצעד, בדמות הסרת האיום של ממשל ביידן בפעולות מדיניות לטובת הפלסטינים עד לסוף כהונתו בינואר, כולל הימנעות מאישור החלטה במועצת הביטחון על הכרה במדינה פלסטינית.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שינה השנה את המדיניות שנהגה עד כה על הארכה אוטומטית של הערבות הישראלית, ובמקום זאת האריך את הערבות הממשלתית לבנקים לתקופות קצרות יותר.
בין היתר צעד זה שימש מנוף על ארה"ב להסיר את העיצומים על תושבים ביהודה ושומרון, ובמקביל נועד למנוע מארה"ב לאפשר החלטה נגד ישראל במועצת הביטחון.
הבנקים בישראל זקוקים לערבות הישראלית, שכן פעילות מול בנקים פלסטיניים עלולה להוות עבירה על החוק האמריקני ועל תקינה בינלאומית בעניין כללי איסור הלבנת הון. המשך פעילות כזו ללא הערבות עשויה לחשוף את המוסדות הכלכליים בישראל לחקירות פליליות ולתביעות אזרחיות. הערבות הממשלתית מאפשרת לבנקים הבטחה על שיפוי תמורת המשך הפעילות הכלכלית מול מקביליהם בשטחי הרשות הפלסטינית.
אמש פרסמו שרי החוץ של בריטניה, צרפת וגרמניה הודעה משותפת נגד צעדיו של סמוטריץ', אחרי שאישר באוקטובר להאריך רק בחודש את הערבויות לבנקים בישראל. לדברי שרי החוץ, מדיניות זו מסכנת את הכלכלה הפלסטינית, ועל כן יש להאריך את הערבויות בשנה. נראה כי הלחץ האמריקני והאירופי לפתרון הסוגיה צלח, אך ישראל הצליחה לגבות בתמורה מחיר מדיני בדמות הבטחה שהבית הלבן לא יפעל עד לתום כהונתו לטובת הפלסטינים.