בצל טבח השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שפרצה בעקבותיו, קהילות יהודיות רבות בתפוצות דיווחו על חשש מהתעצמות האנטישמיות במדינותיהם: חשש לגיטימי אך לא חדש, שהעסיק (ומעסיק) מיליוני יהודים בעשורים שלאחר מלחמת העולם השנייה. אמירות כגון "אירופה שבה להיות אנטישמית", "אמריקה הפכה להיות אנטישמית" ו"במזרח התיכון כולם אנטישמים" נשמעו הרבה לפני טבח החמאס וכמו כן גם השאלות "האם ליהודי מסוכן לגור בחו"ל?" או "האם אני אמור להוריד את הכיפה כשאני מסתובב ברחובות אירופה?" אף פעם לא באמת הפכו ללא אקטואליות ולא רלוונטיות.
על תחושות ניתן להתווכח בלי להגיע למסקנה קונקרטית, עם מספרים – לא. אז האם החשש מתופעות אנטישמיות מסביב לעולם מבוסס? האם השנאה נגד היהודים שכל כל דנים בה ומגנים אותה זוכה לגיבוי אמפירי? ספוילר: התשובה היא כן, וכן. יתרה מכך: התמונה הכללית הניצבת לנגד עינינו כנראה חמורה הרבה הרבה יותר משחשבנו. על פי נתוני ADL, הארגון המוביל בעולם נגד האנטישמיות, מתוך ארבעה מיליארד בני אדם בוגרים שחיים על פני כדור הארץ – מיליארד מחזיקים בעמדות אנטישמיות. ממש כך. 25% מתושבי העולם שונאים יהודים. אחד מתוך ארבעה בני האדם שתפגשו בחופשה שלכם בחו"ל, כנראה שלא בדיוק ירצה בקרבתכם.
על פי נתוני הארגון, 49% מהאנטישמים המדוברים הם מוסלמים, 24% הם נוצרים, 19% הם הינדו, 17% הם בודהיסטים ו־21% אתאיסטים. וזה לא הכול: ADL חושף עוד עשרות נתונים מרתקים. לדוגמה, כנגד כל התחזיות, המדינה במזרח התיכון עם מדד האנטישמיות הנמוך ביותר היא איראן. וגם, 41% מהנשאלים בסקר סבורים שהיהודים נאמנים יותר לישראל מאשר למדינות שבהן הם חיים (זוהי ההצהרה המקובלת ביותר מבין כל הסטריאוטיפים האנטישמיים שנבדקו). 74% מהנשאלים טוענים כי מעולם לא פגשו יהודי בחייהם.

זה לא נגמר: שני שליש מהאנשים שהשתתפו בסקר מעולם לא שמעו על השואה או מאמינים שהאירועים ההיסטוריים המדוברים הם מדויקים. יותר ממחצית מהם סבורים שהיהודים אכן שולטים בכלכלה העולמית. באופן כללי, גברים יותר מנשים נוטים להחזיק בעמדות אנטישמיות. כמו כן, אנשים שחיים במדינות עם אוכלוסייה יהודית גדולה יותר נוטים פחות להחזיק בדעות אנטישמיות מאשר אנשים שחיים במדינות עם אוכלוסיות יהודיות קטנות יותר. ולסיום, 18% מהנשאלים סבורים שכלל האוכלוסייה היהודית בעולם עולה על 700 מיליון איש כשהמספר האמיתי של יהודים בעולם הוא בסביבות 14 מיליון בלבד. אנשים שמעריכים יתר על המידה את כמות היהודים בעולם נוטים יותר להחזיק בעדות אנטישמיות.
לתיירים שבינינו, ADL אף ערך את רשימת 10 המדינות האנטישמיות ביותר בעולם. אותן המדינות שלא בדיוק מומלץ ליהודים לטייל בהן, ורובן נמצאות במזרח התיכון. אחוז האנטישמיות במזרח התיכון עומד על 74%, מספר אסטרונומי בהתחשב לעובדה שבצפון ובדרום אמריקה הוא עומד על 19%, באירופה המערבית על 24% ובאירופה המזרחית על 34%, באפריקה על 23%, באסיה על 22% ובאוסטרליה על 14% בלבד (כן, הכול יחסי). רשימת 10 המדינות האנטישמיות ביותר בעולם משקפת היטב את הנתונים הללו, כך שבמקום הראשון ניתן למצוא כמובן את עזה. כן, לא פחות מ־93% מתושבי הרצועה הביעו עמדות אנטישמיות ביותר.
עיראק עומדת במקום השני, עם מדד אנטישמי של 92%. במקום השלישי ניתן למצוא את תימן עם 88%, במקום הרביעי אלג'יריה עם 87% ובמקום החמישי לוב, שסוגרת את החמישייה הפותחת עם 86%. במקום השישי והצמוד ניתן למצוא את טוניסיה עם 85% ובמקום השביעי קווית, עם מדד אנטישמי של 83%. באופן די מפתיע, המדינות שסוגרות את הרשימה המדוברת מקיימות עם ישראל יחסי שלום של ממש. חלקן, מזה שנים רבות. בחריין, שחתמה על הסכמי אברהם והחלה תהליך של נורמליזציה ביחסיה עם ישראל, תופסת את המקום השמיני עם מדד אנטישמי של 82%. במקום התשיעי ניתן למצוא עוד ידידה של המדינה היהודית במזרח התיכון – ירדן, עם מדד של 81%. במקום העשירי והאחרון, עם 80% במדד האנטישמי, ישנן את מרוקו, קטר ואיחוד האמירויות. כזכור, גם מרוקו וגם איחוד האמירויות לקחו חלק בהסכמי אברהם.

אם בתיירות עסקינן, אולי עדיף לפנות את המבט לעבר אירופה הלא רחוקה ולגלות מה מצב האנטישמיות דווקא שם. על פי נתוני ADL, היחס בין האוכלוסייה שמחזיקה בעמדות אנטישמיות לאוכלוסייה שלא מחזיקה בעמדות אנטישמיות היא 1 מתוך 4. כלומר, 25% מתושבי אירופה מחזיקים בעמדות אנטישמיות מובהקות. באופן אולי מפתיע, המדינה עם המדד הגבוה ביותר היא יוון. ובכן, 69% מאזרחי יוון מוגדרים על ידי הארגון כאנטישמים של ממש. אחריהם, כצפוי, ניתן למצוא את צרפת עם מדד מדאיג של 37%. הרשימה ממשיכה וניתן למצוא את ספרד עם 29%, אוסטריה עם 28%, בלגיה וגרמניה עם 27%, שוויץ עם 26%, פורטוגל עם 21% ואיטליה עם 20%.
מספרים בהחלט לא מעודדים, אבל גם במקרה הזה – עוד לא אבדה תקוותנו. מול הרשימה השחורה, ארגון ADL ערך את רשימת המדינות הכי פחות אנטישמיות בעולם, ולרגע אפשר לנשום שוב לרווחה. במקום הראשון מככבת לאוס, בשמה המלא הרפובליקה הדמוקרטית העממית של לאוס: מדינה ללא מוצא לים בדרום־מזרח אסיה הגובלת עם מיאנמר והרפובליקה העממית של סין בצפון, וייטנאם במזרח, קמבודיה בדרום ותאילנד במערב. רק 0.2% מתושבי לאוס מחזיקים בעמדות אנטישמיות. הרשימה ממשיכה. במקום השני ניתן למצוא את הפיליפינים, עם ממד של 3%.
באופן מפתיע למדי, את המקום השלישי והרביעי המכובד ביותר תופסות שוודיה והולנד, עם מדד של 4% ו־5% בלבד. כן כן, אותה שוודיה שבה ישראלים רבים חששו על חייהם כשביקרו לרגל האירוויזיון ואותה הולנד שבה לפני שבוע מאות אוהדי מכבי עברו לינץ' של ממש, נחשבות למדינות הפחות האנטישמיות באירופה ובכלל בעולם כולו. במקום החמישי ניתן למצוא את וייטנאם עם מדד של 6%, במקום השישי את אנגליה עם 8%, במקום השביעי ארצות הברית עם 9%, במקום השמיני את דנמרק עם 10%, במקום התשיעי את טנזניה עם 12% ובמקום העשירי והאחרון את תאילנד עם 13%. אם אתם מתכננים לטוס לחו"ל בזמן הקרוב, רגע לפני שאתם רוכשים את הכרטיסים ומזמינים מלון, אולי כדאי שתשננו היטב את הרשימה הזו.