כ-350 מטפלי-נפש – ביניהם עובדים סוציאליים, פסיכולוגיים, פסיכיאטריים ומטפלי ריפוי-בעיסוק ובאומנות – גויסו במשרה מלאה לקופות החולים, במסגרת התכנית הלאומית לבריאות הנפש של משרד הבריאות. כך נחשף היום (שני) בוועדת הבריאות של הכנסת. זאת בעקבות הערכות משרד הבריאות, לפיהן כ-300 אלף ישראלים נוספים יפנו לטיפול נפשי בעקבות המלחמה. יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יוני משריקי: :חובתנו להבטיח שהשיקום הנפשי של הנפגעים וקרוביהם לא ייפסק, ושכל פרט הזקוק לסיוע יקבל אותו במלואו".
להערכת ד"ר גלעד בודנהיימר, ראש אגף בריאות הנפש במשרד הבריאות, בשנה הקרובה יתווספו בהדרגה בגלל המלחמה כ-300 אלף מטופלים בתחום הנפש, ברמה זו או אחרת. בשנה האחרונה, קודמו תוכניות רבות והוקצו תקציבים גדולים, לקהילה ולשירות הציבורי כאחד. הוא סיפר על מבחן תמיכה לקופות-החולים להרחבת המרפאות שתוקצב בכ-330 מיליוני שקלים לשנת 2024 ו-610 מיליוני שקלים ל-2025. תקציב זה נכנס לבסיס התקציב ויועד אך ורק לתחום זה. עד כה גויסו מעל 350 תקנים מלאים של מטפלים למערך הציבורי בקופות. התקצרו משמעותית זמני ההמתנה למטפל, הורחבו הפעילות למניעת אשפוז נפשי, ונפתחו השנה 19 בתים מאזנים נוספים. בודנהיימר הדגיש כי מדי שבוע מתקיים דיון בנושא עם קופות החולים.
בנוסף, הוא סיפר כי מפרוץ המלחמה ועד סוף חודש אוגוסט, התקבלו במרכזי החוסן כ-60,000 פניות, וברובם זמן ההמתנה הוא שבוע-שבועיים. בנוסף, החלה תוכנית ניסיונית של שירות מד"א נפשי במחוז ת"א, כבר החל גיוס כוח אדם להפעלת השירות והוא צפוי להתחיל לפעול בעוד כחודש. לגבי שיפור תנאי השכר של הפסיכולוגים, פורסם מתווה מענקים ראשוני למגדילים-היקף-משרה, הורחב תקציב המלגות למתמחים בפסיכולוגיה ב-30 מיליוני שקלים כך שמדובר בתקציב כולל של 70 מיליוני שקלים, המאפשרים למאות מתמחים חדשים להצטרף למערך. בימים אלו מגובש הסכם שכר חדש לפסיכולוגים שיכלול שיפור משמעותי בשכר ואופק קידום מקצועי וניהולי. בנוסף לכך, נחתם הסכם שכר לפסיכיאטרים, הפסיכיאטריה של המבוגר הוגדרה כ"מקצוע במצוקה", הוענקה תוספת של כ-6000 ₪ למומחה, נוספו תפקידי ניהול, נקלטו רופאים במרפאות בתנאי בתי חולים, הורחבה הגמישות בשעות העבודה ושופרו תנאי השכר של פסיכיאטרים מחוזיים וסגניהם.
יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) הדגיש "אתמול ציינו את יום הזיכרון הלאומי הראשון לנרצחי השבעה באוקטובר, יום טעון ומשמעותי עבור כולנו, המוקדש לזכרם של הקורבנות שנספו באחד האירועים הקשים והכואבים שידעה מדינת ישראל. לצד ההנצחה והכאב האישי והלאומי, אנחנו נדרשים גם לעסוק בהשלכות העמוקות של האירועים הללו על בריאות הנפש של רבים. המשבר הנפשי שנגרם בעקבות הטרגדיה הנוראה והמלחמה שבאה בעקבותיה מחייב אותנו, כוועדה וכחברה, להבטיח שהמאמצים לשיקום הנפשי של הנפגעים וקרוביהם לא ייפסקו. האחריות שלנו היא להבטיח שכל פרט הזקוק לסיוע יקבל אותו, וכל אתגר שיעלה ביישום התוכנית יזכה למענה מהיר ומקצועי".
משריקי הזכיר את שיראל גולן ז״ל, ניצולת מסיבת נובה, שנחשפה לזוועות שלא ניתן לתארן במילים, נשאה את הכאב הפנימי והטראומה – ושמה קץ לחייה לאחר מאבק קשה בפוסט-טראומה. לדבריו, "סיפורה ממחיש באופן חד וברור את המשמעות הקריטית של טיפול נפשי מהיר, מותאם ונגיש עבור נפגעי טראומה. הוא מזכיר לנו את גודל האחריות הרובצת על כתפינו להבטיח שהתמיכה המערכתית תגיע לכל מי שנזקק לה, בזמן הנכון ובמלוא העוצמה".