קמלה האריס היא המועמדת הדמוקרטית לנשיאות – כך קבעו הבוקר (שעון ישראל) צירי המפלגה בתומה של ועידת המפלגה הדמוקרטית שהתקיימה בשיקגו וארכה ארבעה ימים.
אך הבשורה שיצאה מהוועידה היא לא הכתרתה הרשמית והידועה מראש של האריס, אלא האנרגיות שאפפו אותה. אך לפני חודש ימים, הנשיא לשעבר והמועמד הרפובליקני לנשיאות, דונלד טראמפ, רכב על גל שרק הלך והתחזק משבוע לשבוע, כולל העימות הנשיאותי, התפתחויות ששירתו אותו בשניים מההליכים הפליליים שהוא מואשם בהם וכמובן ניסיון ההתנקשות, שממנו יצא כמו כוכב רוק. כאשר סגנית הנשיא נכנסה לנעליו של ג'ו ביידן, רבים נשאו את עיניהם לוועידת המפלגה כמייצגת של מצב הרוח במפלגה הדמוקרטית והאמונה ביכולתה לנצח. כעת התברר שהדמוקרטים מאמינים. מאמינים בגדול.
בנאום שחתם את הוועידה, שילבה האריס בין פריטה על מיתרי הרגש, במיוחד בחלק שעסק בסיפור חייה המשפחתי, לבין מהות והצגת מספר אלמנטים במדיניותה בנוגע לביטחון, כלכלה ודיפלומטיה, לרבות ביחס לישראל והפלסטינים.
אחד הנראטיבים שמובילים בקמפיין האריס הוא "אשת החוק מול העבריין" וכצפוי גם הלילה שמה האריס דגש על עבודתה כתובעת – מול טראמפ, שלדבריה "נמצא אשם בעבירות מין". עוד אמרה האריס ביחס לטראמפ: "הבחירות הללו הן מהחשובות ביותר בהיסטוריה של ארה״ב. טראמפ הוא אדם לא רציני, אבל השלכות חזרתו לבית הלבן יהיו רציניות מאוד. חשבו על הכאוס בזמן שהיה בתפקיד, ועל סירובו להכיר בתוצאות הבחירות ועכשיו תחשבו מה יקרה אם נעניק לו את הכוח הזה שוב".

במהלך הלילה התפרסם סקר בארה"ב, ולפיו הן המצביעים הדמוקרטים שתומכים בישראל והן אלה שתומכים בפלסטינים סבורים שקמלה האריס תשרת את האינטרס שלהם. בנאומה היה נראה שהאריס מנסה ללכת בין הטיפות כדי לשמור את כולם מרוצים. "תמיד אגן על זכותה של ישראל להגן על עצמה ואדאג שתמיד תהיה לה היכולת הזו, כדי שלא תצטרך להתמודד עם מתקפה כמו זו של ארגון הטרור חמאס ב-7 באוקטובר, עם אלימות מינית שלא תתואר וטבח של צעירים בפסטיבל מוזיקה".
"הנשיא ביידן ואני עובדים מסביב לשעון", המשיכה האריס, "כי הגיעה העת להפסקת אש בעזה ולעסקת חטופים. מה שקרה בעשרת החודשים האחרונים מזעזע. כל כך הרבה חפים מפשע נהרגו, אנשים רעבים ונואשים נמלטו ממחסה אחד לאחר פעם אחר פעם, ממדי הסבל שוברי לב. אנחנו פועלים לסיים את המלחמה כדי שהסבל בעזה יסתיים, שהחטופים ישתחררו וכדי שהפלסטינים יוכלו לממש את זכותם לכבוד, ביטחון, חירות והגשמה עצמית", הוסיפה.
ובכלל, הוועידה פגשה בסוגיה הישראלית במספר צמתים. 30 צירים דמוקרטים (מבין כ-3,900 שבוחרים את מועמד המפלגה לנשיאות) הודיעו ערב הוועידה כי לא יתמכו בהאריס אם זו לא תודיע כי בכוונתה להטיל אמברגו נשק על ישראל. המוני מפגינים פרו-פלסטיניים, חלקם עם אביזרים המזוהים עם ארגוני טרור, שטפו את רחובות שיקגו בזמן הוועידה ו-"Genocide Joe" (הכינוי שהצמידו המפגינים האנטי-ישראלים לביידן בשל תמיכתו בישראל) קיבל חברה בדמותה של "Killer Kamala".
בליל אמש דיברו הוריו של החטוף הרש גולדברג-פולין, מה שעורר את זעמם של כמה מהצירים הפרו-פלסטיניים שלא הורשו לנאום בוועידה. מאידך, מי שכן נאם בוועידה הוא איש התקשורת אל שרפטון, מחולל מהומות קראון הייטס – מחאה אלימה ב-91', שבה נרצח בחור יהודי ויהודים רבים הוכו, חנויות נבזזו וציוד רב הושחת, כאשר שרפטון נצפה קורא קריאות אנטישמיות במהלכה.

בארבעת ימי הוועידה נאמו מגוון אישים כנשיא ביידן, ברק ומישל אובמה, ביל והילארי קלינטון, מדינאים בולטים נוספים, ידוענים דוגמת אופרה ווינפרי וסטיב קר וכמובן האריס וסגנה טים וולז. בסופו של דבר, ניתן לומר בפה מלא שהאנרגיות באולם היו חיוביות מאוד והוועידה התעלתה על הציפות מבחינת קברניטי המפלגה, אך לא מדובר בתחושות בלבד.
מיזם "538" הוא גוף שעיסוקו העיקרי הוא פרסום תחזיות פוליטיות מבוססות נתונים ומנוהל בידי אחד האנליסטים הפוליטיים המובילים בעולם, נייט סילבר, בשיתוף עם רשת ABC. לפי המיזם, האריס מוליכה על טראמפ ב-3.6 אחוזים, כשהוועידה התחילה הפער עמד על 2.9, זינוק אדיר בארבעה ימים.
גם לפי אתר RCP (RealClearPolitics), המפרסם ניתוחים המבוססים על נתוני כלל סקרי הבחירות, האריס ביתרון, אם כי לפי הנתונים שלהם הפער עומד על 1.5 אחוזים בלבד. בהתחשב בעובדה שאך לפני שבועות ספורים טראמפ החזיק ביתרון בשני האתרים – יש להכתיר את החודש הראשון של האריס כמוצלח.
כשנוסקים מוקדם – מתרסקים חזק
הדמוקרטים על הגל. בחודש שחלף מאז שהחליפה את ביידן כמועמדת המפלגה לנשיאות, היא הצליחה להפוך את המגמה ולהפיח חיים במפלגה שאך לפני רגע נראתה אבודה ומיואשת. הרוח המנשבת באולפני החדשות בארה"ב מציגה את ניצחונה של האריס כאילו הוא נמצא ממש במרחק נגיעה. אך בכל הכבוד למגמה בסקרים ולוועידה המוצלחת, הדרך לבית הלבן עוד ארוכה.
ראשית, נזכיר שלפני חודש המגמה הייתה הפוכה לגמרי והדיון באולפנים עסק בשאלה האם הסיפור גמור או שמא לדמוקרטים יש עדיין סיכוי, כך שכפי שראינו – העסק עשוי להתהפך במהירות.
העניין מקבל משנה תוקף כאשר מתחשבים בעובדה שעד לבחירות נותרו כמעט חודשיים וחצי וכפי שאומרת הקלישאה האמריקנית הבחירות מתחילות באמת רק בלייבור דיי, ב-2 בספטמבר. לאחר הוועידה הדמוקרטית בשנת 2016, הילארי קלינטון הובילה על טראמפ בפער שנע בין 3 ל-9 אחוזים בסקרים. כולנו זוכרים איך זה נגמר. יתכן שהאריס תגלה, כמו הילארי קלינטון בבחירות 2016 ומשה פייגלין בבחירות 2019, שכשנוסקים מוקדם – זה עשוי להפוך את ההתרסקות לקשה יותר.
כאן המקום להכניס את שיטת הבחירות האמריקנית. פעמיים בעבר הנשיא הנבחר קיבל פחות קולות מיריבו: הראשונה בבחירות בשנת 2000, אז גבר ג'ורג' בוש על אל-גור חרף העובדה שהאחרון קיבל חצי אחוז יותר ממנו מסך ההצבעות, והאחרונה בבחירות 2016, שבהן השיגה הילארי קלינטון שני אחוזים יותר מטראמפ, בעוד הוא זכה בכס הנשיאות. גם אם תוצאות הבחירות ב-5 בנובמבר יהיו זהות לאלה שמראים הסקרים היום, ב-23 באוגוסט, היתרון של האריס לפי RCP, שעומד על אחוז וחצי כאמור, עדיין לא מבטיח לה את הניצחון.

יתר על כן, חשוב לזכור שסקר כלל-מדינתי אומנם נותן אינדיקציה כלשהי, ודאי ביחס למגמות, אבל בפועל מי שיכריעו את גורל ארה"ב על 350 מיליון תושביה, הם עשרות אלפי המצביעים בשבע המדינות המתנדנדות (Battlegrounds""): ויסקונסין, אריזונה, מישיגן, נבדה, צפון-קרוליינה, ג'ורג'יה והמדינה החשובה ביותר בבחירות לפחות בשלב זה, פנסילבניה.
לפי 538, האריס מובילה על טראמפ בשש מתוך שבע המדינות המתנדנדות, אך לפי RCP טראמפ הוא דווקא זה שמוביל בחמש מהן, כך שלמרות היתרון של קמלה בסקר הכללי – את הכסף סופרים במתנדנדות.
ההסתייגות האחרונה שחשוב לציין ביחס ליתרון של האריס נוגעת למועמד השלישי, רוברט פ. קנדי ג׳וניור, שמשך הלילה (שעון ישראל) את מועמדו לנשיאות באריזונה ובהמשך היום צפוי להודיע על סיום הקמפיין שלו לנשיאות. חבירה של קנדי לטראמפ היא תרחיש סביר בהחלט, וייתכן שהחיבור הזה יקרה עוד היום בעצרת הבחירות של טראמפ באריזונה. במציאות שבה הבחירות עשויות להיות מוכרעות על שברירי אחוזים בשתיים-שלוש מדינות (state), חבירת תומכיו של קנדי לצד מסוים עשויה להכריע את המערכה כולה.
ירח הדבש נגמר, ברוכה הבאה לנישואים
עד כה נהנתה האריס מהאנרגיות שיצרה התופעה שמכונה בארה"ב "Honeymoon period" (ירח הדבש), נסיקה בפופולאריות של מנהיג חדש שנכנס לתפקיד, זאת לצד יחס אוהד במיוחד מצד מרבית כלי תקשורת המיינסטרים במדינה וגם מהיותה האנדרדוג, זו שבאה "להציל את המולדת". השלב הראשון בנישואיה המטאפוריים של האריס אומנם הסתיים בהצלחה כבירה, אבל ירח הדבש נגמר וכעת מתחיל המבחן האמיתי של האריס.
איך תתפקד האריס בעימות מול טראמפ בעוד שבועיים וחצי? האם היא תצליח להתמודד עם השאלות הקשות שיחלו להגיע כעת לגבי מגפת האופיואידים ומשבר ההגירה, נושא שעליו הייתה אמונה במשך חלק ניכר מכהונת ביידן, האם היא מסוגלת לתווך את האג'נדה שלה בסוגיית ההפלות, שבה היא ליברלית יותר מביידן, כך שתביא לה יותר מצביעים יותר מאשר אלה שתבריח וכמובן תאותגר משני הצדדים ביחס למלחמת ישראל-עזה? כאמור, מוקדם מדי לספק תשובה. נצטרך פשוט להמתין ולראות.