שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב כינסה היום מסיבת עיתונאים בה הכריזה על כינון טקס ממלכתי לציון שנה לטבח שמחת תורה. רגב הגיבה על ההתנגדות הרבה לטקס ולתקציבו. כזכור, הממשלה אישרה ביום ראשון את מינויה של רגב, כאחראית על ועדת הסמלים והטקסים, לאחראית על הפקת הטקס.
"אני מופיעה היום בציבור בכדי להעמיד את העובדות על דיוקן. להבהיר מה הם הערכים העומדים בבסיסו של הטקס הממלכתי בציון שנה לטבח השבעה באוקטובר", פתחה שרת התחבורה. לדבריה, "הטקס הממלכתי הוא טקס של כולנו, נועד לציין לכולם על אף המחלוקות הכעסים והמכאוב העמוק שנה לשבעה באוקטובר. יום שהפך מיום חג שמחת תורה ליום שבו נפתחו שערי הגיהנום שהיא מהאכזריות ביותר שידענו. אני מבינה לליבם של מי שכועסים עלינו על המדינה, הממשלה, הצבא וכוחות הביטחון.
"נכון, היה מחדל גדול, וגם לי יש שאלות קשות. יגיע הזמן גם לזה. העובדה שמחבלים רצחו, אנסו וטבחו זה לא נתפס. מיד לאחר המלחמה אני הראשונה שאפעל להקמת ועדת חקירה. אבל אי אפשר יהיה לא לציין באורח ממלכתי את השנה ליום הטבח. נכון עשתה ממשלת ישראל כשבחרה לקיים טקס ממלכתי לציון שנה לטבח. כמו שאנחנו נלחמים בחמאס והחיזבאללה להחזיר את חטופים ולמען המפונים. לשמר ולכבד את כבודם של הנרצחים בטבח וכבוד המשפחות".
"ההחלטה לא נעשתה כלאחר יד"
רגב התייחסה למחאה סביב מינויה לאחראית על הטקס ואמרה כי "הטבח התרחש בנגב המערבי, אבל הנרצחים והנפגעים בגוף והנפש היו מכל הארץ. אין בית במדינה שאין לו אח מכר, קרוב, שכן שלא חווה את הטרגדיה והכאב. אנחנו עם אחד ומדינה אחת. אני מתייחסת לטקס הזה בחרדת קודש. כעשור אני אחראית על הטקסים הממלכתיים ואני רגילה לחטוף מכאלה ואחרים. הם לא רבים, אבל אף פעם לא מרוצים. אני יודעת שהטקסים האלו נוגעים בנימי הנפש של רוב הציבור. כפי שאנחנו מתאחדים כעם וציבור וחברה בטקסי העצמאות ויום הזיכרון והשואה. כך נכון להתלכד ולהתאחד בשבעה באוקטובר בעקבות המחדל שהוביל לאירוע טרגי קשה וכואב".
לדבריה, "אם מישהו חושב שמדובר בהחלטות קלות, הרי שהוא טועה. ההחלטה לקחת על עצמי את הובלת הטקס לא נעשתה כלאחר יד. אני מוכנה לחטוף ואני חוטפת מכיוונים שונים. מבלי שאנשים יודעים את העובדות. בכל זאת אני ממשיכה, אני רואה את החשיבות ומתעלמת מהרעשים. אני אמשיך להוביל את הטקס הזה בנחישות וכובד ראש. וגם מתוך כבוד לאלה שכועסים ומבקרים, כי אני מבינה את הכאב שלהם. אני מבינה את הרגישות הרבה שיש לכל אחד מהגורמים השונים שמעורבים בגודל של האירוע הזה.
"הטקס הממלכתי יביא לידי ביטוי שלושה ערכים – זיכרון, גבורה ותקווה. זיכרון הטבח האיום האובדן החטיפות האכזריות, פינויים של תושבים והכמיהה לשובם של התושבים הביתה. הגבורה והערבות ההדדית, שהתעצמו ובאו לידי ביטוי באהבת חינם וברצון לתרומה אין סופית. התקווה של כולנו שהחיטה תצמח שוב, ושנוכל לקום מההריסות. מתוך הבנה שזה הבית שלנו".
מצולם ומראש וללא קהל: "לכבד את זכר הנרצחים"
בהמשך התייחסה רגב למקום האירוע, ולעובדה שהוא צפוי להתקיים ללא קהל ולהיות מצולם מראש: "האירוע ייערך בדרום. באורח טבעי, במקומות שספגו אבידות קשות ביום הטבח. פנו אלינו רשויות והודענו רשמית שאנחנו מעדיפים לקיים אותו בדרום. עדיין לא סוכם עם אף גורם על מקום קיום הטקס. כל הסיורים היו בגדר בדיקת חלופות בלבד, לכן לא ברור לי מאיפה השמועות על זה שהשיבו לנו בשלילה. אף גורם עדיין לא הוזמן לטקס.
"הטקס יתקיים ללא קהל מתוך רצון לכבד את זכרם של הנטבחים, ושל אלו שנפגעו בגוף ובנפש. של אוכלוסיות שצריכות לקחת בו חלק. משפחות שכול, משפחות מפונים וכל מי שפעל בגוף ובנפש לסייע ולהציל באופן ישיר או עקיף. לא ניתן לקיים טקס זיכרון באצטדיון עם 40,000 איש. לכן החלטתי בהתייעצות עם גורמי המקצוע שהטקס יתקיים ללא קהל ולא ישודר בשידור חי. זאת על מנת לאפשר לקהילות רבות מרחבי הארץ שבחרו ביוזמה מקומית לקיים טקסים קהילתיים וישוביים להשתתף.
"החלטות אלו יאפשרו לנו לקיים טקס כמשדר טלוויזיוני מכובד ומכבד, שיוכל להגיע לכל בית בישראל ולידידים שלנו בתפוצות. בחברה שלנו יש מקום להפגין ולהביע ביקורת קשה. עם זאת, אסור לנו לתת לאויבים שלנו להשיג את מבוקשם, ולראות אותנו מפולגים דווקא שמדברים על טקס זיכרון.
"הטקס הוא לא של מירי רגב"
"אני חושבת שהטקס מותאם למציאות ומביא משהו אחר. בדיוק כפי שטקס המשואות הביא משהו אחר והתאים את עצמו למציאות שהיינו שרויים בה. אנחנו פועלים כל הזמן ברגישות גדולה ושומעים את הכאב. דמעתי וחיבקתי את המשפחות ואני מבינה את הביקורת והאכזבה. עם זאת יש לנו מדינה אחת, צבא אחד, עם אחד. בעזרת ה' ננצח, נחזיר את החטופים ונשמיד את יכולות החמאס. רק יחד בעזרת ה' נצליח לבוא ממקום שמדבר מהלב".
כשנשאלה השרה רגב לגבי התנגדותם של המשפחות והאם קיימת על הפרק אפשרות לביטול הטקס השיבה:
"הטקס הוא לא של מירי רגב ולא של אדם כזה או אחר. זה טקס של מדינת ישראל. ממשלת ישראל קיבלה החלטה שהטקס הזה יהיה טקס ממלכתי ויש לו פרוטוקול ברור. יש שר ממונה ויש מרכז הסברה. כך עובדים טקסים ממלכתיים. גם אם זה רגיש. גם יום הזיכרון זה רגיש, וגם יום השואה זה רגיש וגם טקס משואות בצל מלחמה והפגנות וקורונה. לצערי לא חסרים לנו אירועים רגישים במדינת ישראל. אז נרים ידיים? אני לא זוכרת אירוע מקום המדינה שהממשלה קיבלה החלטה לקיים טקס שנה לאותו אירוע. האירוע הזה היה קשה, טרגדיה. מחדל קשה ביותר. כתוצאה מזה חודש אחרי האירוע הממשלה קיבלה החלטה לקיים טקס, בלי שום קשר לאזכרות שיוצאות בכ"ה בתשרי. אנחנו פועלים על פי הפרוטוקול. אני קוראת לכולם להתאחד סביב זה. כמובן שיש אופציה לטקסים אלטרנטיביים, כמו שאחרים עושים טקס אלטרנטיבי של ישראלים ופלסטינים ליום הזיכרון.
"אני חוטפת כל השבוע האחרון, אין קווים אדומים? להשוות אותי לסינוואר? אני אמנם עושה ועובדת ולא מתרשמת. אבל אין לי ילדים אין לי משפחה אין לי הורים, עד לאן אפשר להגיע לאמירות? אני לא גאוותנית אבל שכל אחד יסתכל על מה אמרו לפני הטקסים שארגנתי ומה קרה יום אחרי הטקסים".
בזמן מסיבת העיתונאים, המשפחות השכולות שמארגנות את הטקס האלטרנטיבי, הגיבו לדבריה ואמרו כי "רעשי הרקע" עליהם דיברה השרה רגב הם אנחנו. משפחות שכולות, תושבי העוטף והצפון, המילואימניקים ששילמו ומשלמים מחיר כבד על מאורעות 7 באוקטובר. בדבריה המחישה השרה רגב את הניתוק המוחלט בהחלטת הממשלה להפיק טקס מהונדס ומנותק במליוני שקלים, מצולם וערוך מראש, עבור עצמה.
על הממשלה להודיע כי התקציב שהוקצה לאירוע הממשלתי יועבר במלואו לטקס של העם – טקס הזיכרון הלאומי שמארגנות המשפחות השכולות ונציגי הקהילות שהופקרו בשבעה באוקטובר".
לבקשת כתבת מקור ראשון הגיבה השרה לדבריהם ואמרה כי "אני מכבדת אותם, אין לי שום כוונה להתווכח עם שום ארגון שפועל ועושה טקס אלטרנטיבי אני מייצגת את ממשלת ישראל בהחלטה לקיים טקס ממלכתי שנה לטבח וועדה שפועלת מול ואנחנו נכבד. לא נמסור את התקציב, התקציב הוא תקציב ממלכתי של מדינת ישראל. יש את משרד ההתיישבות שיקיים מספר אירועים לקראת ציון השנה לשבעה באוקטובר עם קול קורא לרשוית שיכולות לפנות ולקבל תקציב לטקסים".