החיסול של מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהרן, שהארגון הטרור האשים בו את ישראל, חשף את עומק החדירה הישראלית לאיראן, אומרים אנליסטים בינלאומיים.
הנייה, שהתגורר בקטאר, שהשתתף יום קודם לכן בהשבעת הנשיא האיראני החדש מסעוד פזשכיאן, נהרג ביום רביעי לפנות בוקר בבית מגורים בצפון טהרן, לפי משמרות המהפכה של האיראניים. ישראל, שבדרך כלל לא מאשרת או מכחישה פעולות חשאיות בחו"ל, סירבה להגיב למקרה.
הפרטים על האופן שבו נהרג הנייה נותרו מעורפלים, כאשר סוכנות הידיעות האיראנית פארס אמרה כי הוא "נהרג על ידי טיל מהאוויר", מה שמעלה ספקולציות על תקיפה אפשרית של טיל או כטב"ם.
אנליסטים רואים בחיסול כישלון מודיעיני גדול של השירותים האיראנים והתפתחות מטרידה ביותר עבור ההנהגה האיראנית, במיוחד בתקופה שבה האבטחה הייתה מתוגברת בשל האורחים הרבים בטקס ההשבעה. שעות לפני שנהרג, קיים הנייה פגישה פנים אל פנים עם המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי.
"העובדה שאיראן לא הצליח לעצור את ההתנקשות הזו, מביכה מאוד עבורה", אמרה אגנס לבאלואה, סגנית נשיא המכון למחקר המזרח התיכון.
"מרגלים באיראן"
אבל חיסולו של הנייה היא רק האחרונה בשורה של תקיפות בתוך איראן שהיא טוענת שבוצעו על ידי ישראל.
האמונה הרווחת היא שישראל ביצעה פעולות דומות באמצעות המוסד בתוך הרפובליקה האסלאמית, שמסרבת להכיר בישראל, מה שמעלה שאלות לגבי איך היא לכאורה מסוגלת להשיג מידע מודיעיני מפורט כל כך. "זהו אישור למשהו שכולנו יודעים מזמן: מידת החדירה העמוקה אל שירותי הביטחון האיראניים על ידי ישראל", אמר ארש עזיזי, מרצה בכיר באוניברסיטת קלמסון בארצות הברית.
בניגוד להנהגה הצבאית של חמאס, הנייה היה דמות גלויה יחסית בציבור, שביצע נסיעות לחו"ל, כולל לטורקיה, שם ניהל שיחות עם הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, כולל פגישה לאחרונה באפריל.
"אנחנו יודעים שלישראל יש מרגלים – וכתוצאה מכך מודיעין – באיראן", אמרה לבאלואה. "ההתנקשות הזו מראה שכל מערכת המודיעין הישראלית מפותחת מאוד כך שיש לה את כל המידע, וזה מאפשר מבצעים מסוג זה".

המבצע המפורסם ביותר, לפי הניו יורק טיימס, הוא ההתנקשות במדען הגרעין הבכיר באיראן, מוחסן פחריזאדה, בשנת 2020. הוא חוסל באמצעות מקלע שהורכב קרוב לביתו על ידי סוכני המוסד, ולאחר מכן ירה בו מרחוק לאחר שעזבו. לפי אותו העיתון, מספר שתיים באל-קאעידה עבדאללה אחמד עבדאללה, המכונה אבו מוחמד אל-מסרי, נורה למוות בטהרן על ידי שני מתנקשים על אופנוע באוגוסט 2020, בהתקפה של סוכנים ישראלים – בהוראתה של ארצות הברית.
ישראל הגיבה למתקפה הישירה הראשונה של איראן באפריל כאשר פגעה במערכת מכ"ם של מערכת הגנה מפני טילים S-300 שסופקה על ידי רוסיה, במרכז איראן. מקור התקיפה אינו ברור לחלוטין, אך היא כללה לפחות טיל אחד שנורה ממטוס קרב מחוץ לאיראן וכטב"מי תקיפה קטנים הידועים כ"קוואדקופטרים", שיכלו להיות משוגרים מתוך איראן עצמה ונועדו לבלבל את ההגנה האווירית, נאמר בדיווחים.
"מידע מדויק ביותר"
לפי כמה כלי פרסום, כולל ערוץ הטלוויזיה איראן אינטרנשיונל, סוכנים ישראלים אפילו תפסו וחקרו מספר מאנשי משמרות המהפכה בתוך איראן עצמה, כדי להשיג מידע מודיעיני. כמו כן, עלו חשדות – לאחר פיצוצים מסתוריים סביב אתרים רגישים – שישראל כבר ביצעה תקיפות כטב"מים בתוך איראן, אך הדבר מעולם לא אושר.
"המבצע הזה מראה שאיראן לא הצליחה לאבטח את האורחים של המנהיג העליון והנשיא", אמר חסני עבידי, מנהל המרכז למחקרים על העולם הערבי והמזרח התיכון. לדבריו, אופי התקיפה מראה שלישראל בוודאי היה "מידע מדויק ביותר" על מיקומו ותנועותיו של הנייה.