בית הספר הממלכתי-דתי-תורני "שירת הגליל" בגליל התחתון, הוא בית הספר צומח המונה כ-300 תלמידים, וממוקם במתחם זמני בכפר הנוער הודיות, הסמוך לקיבוץ לביא. בהתאם להוראות פיקוד העורף האזור מוגדר "ירוק", ועל כן המועצה האזורית לא מעוניינת להשקיע במיגון בית הספר. אולם ההורים טוענים שגם באסון במג׳דל שמס נהגו על פי הכללים, וכי ילדיהם מצויים בסכנה.
במתקפת הטילים על הגליל התחתון שאירעה לפני שלושה שבועות, שכבו ילדי "שירת הגליל" חשופים לטילים המתפוצצים מעל ראשיהם. המרחב המוגן הקרוב לבית הספר נמצא במרחק 4 דקות ריצה. הילדים נשארו במרחב הפתוח, שוכבים על הרצפה עם הידיים על ראשם, תוך שהמורה מרגיע אותם וקורא איתם שיר המעלות, עד לסיום המטח הכבד. באותו מטח נפלו שלוש רקטות ברדיוס של 1-3 קילומטרים מבית הספר.
Video: באדיבות הורי שירת הגליל
ההורים טוענים כי במרחק קילומטר מבית הספר נמצא מתקן צהלי אסטרטגי שנחשב ליעד של חיזבאללה, ומוסיפים שבמסגרת הבדיקות למיגון בית הספר התברר כי המבנים לא עומדים באישורי הכבאות הנדרשים. אם חלילה תפרוץ בבית הספר שרפה בעקבות נפילה בשטח פתוח, כיתות הלימוד יהפכו למלכודת אש קטלנית.
הדרישה לממ"דים הגיעה כבר בתחילת המלחמה, כיוון ששאר המוסדות במועצה ממוגנים. הבנת הכרחיותו של מיגון התחזקה לאור אירועי השבועיים האחרונים. בהודעה כתבו ההורים: "מתוך הזעזוע הגדול מהאסון הנורא במג'דל שמס חשוב להגיד שלכל ילד מגיע ביטחון. לכל ילד מגיע מועצה שתגן עליו. אנו דורשים מהמועצה לדאוג לביטחון לילדינו".
הדסה ויקטור, אמא לשלושה תלמידים בבית הספר סיפרה: "לא ייתכן שהילדים שלנו יהיו מופקרים בבית ספר ללא שום מענה בעת ירי טילים. גם אם המועצה טוענת שלפי הנחיות פיקוד העורף לא צריך מרחב מוגן, ומספיק שהילדים ישכבו עם ידיים על הראש, עלינו זה ממש לא מקובל. לפני שלושה שבועות בעת ירי טילים הילדים שכבו על הרצפה עם ידיים על הראש, ומעל ראשיהם התעופפו טילים. לבסוף נפל טיל במרחק קילומטר מבית הספר וגרם לשרפה, ובמרחק שני ק"מ מבית הספר נפל טיל שגרם לפציעה של בן אדם.
האירוע הקשה השבת במג'דל שמס מוכיח לנו מה יכול היה לקרות לילדינו בבית הספר. גם שם הם פעלו לפי הנחיות פיקוד העורף וקרה אסון. אנחנו לא מוכנים להיות הבאים בתור. אם המועצה לא תיתן מענה אמיתי לכל צורכיהם של ילדינו, נשבית את הלימודים בבית הספר, עד שיינתן מענה אמיתי".
תגובת המועצה: הכול בהתאם להנחיות פיקוד העורף
מהמועצה האזורית גליל תחתון נמסר בתגובה: "כלל הגליל התחתון מוגדר כיום על ידי פיקוד העורף כאזור ירוק ללא החרגות, כהגדרת פקע"ר: "ניתן לקיים פעילויות חינוכיות ללא הגבלות". נקודתית לעניין שירת הגליל – המוסד מוגדר כמוסד חינוכי זמני, ועל כן משרד החינוך ופיקוד העורף אינם מתקצבים מרחב מוגן/מיגון כלשהו בתוך בית הספר, שנת הלימודים במקום מתקיימת באישור פיקוד העורף. יחד עם זאת, המוסד מתארח בכפר הנוער הודיות באופן זמני ואין במקום שטחים פנויים להצבה של מיגון בתוך בית הספר. קיים מרחב מוגן בכפר הנוער עצמו, אשר אליו ניתן להגיע לאחר יישום הנחיות "הכי מוגן שיש" בעת קבלת התראה (כפי שביצעו התלמידים באופן מופתי בהתראה האחרונה שהייתה במקום).
חשוב לזכור! הרשויות המקומות הן שלוחה של מדינת ישראל ואין בכוחן יכולת לקבל החלטות, בניגוד למשרדי ממשלה – ובמקרה הזה משרד החינוך ומשרד הביטחון, אשר מאפשרים את המשך קיומה של שגרת החיים ברוב אזורי הארץ, למעט קו העימות ועוטף עזה. כמו כן חשוב לזכור כי על פי הערכות ל-20% ממוסדות החינוך בישראל אין מרחב מוגן, ובהם מתקיימים הלימודים כסדרם.
המועצה מקיימת הערכת מצב אחת למספר ימים. במידה וישונו הנחיות פקע"ר ותחויב למידה בסמוך למרחבים מוגנים, או לחלופין במידה והמועצה תראה לנכון לאחר הערכת מצב כי נדרש לקיים את הלימודים בסמוך למרחבים מוגנים, היא תעשה כן ותפזר את תלמידי שירת הגליל בין מספר בתי ספר במועצה שבהם קיים מיגון בסמוך לכיתות.
לסיכום – מדובר באירוע של מדינה, היא הנותנת והיא הפוסקת בדבר קיום לימודים במקום זה או אחר, לא של רשויות מקומיות בעלות משאבים מוגבלים, ובטח לא של רשויות בינוניות בגודלן דוגמת הגליל התחתון".