אף שהקיץ יסתיים רק השבוע (21 בספטמבר, יום שישי הקרוב), ועונת הגשמים עדיין רחוקה מהלך שבועות אחדים, רשות המים הצטיידה כבר בתחזית מוסמכת על המשקעים בחורף הקרוב. אחרי שנות בצורת אחדות, אפשר לבשר שמדובר בתחזית אופטימית.
ד"ר עמיר גבעתי, מנהל תחום מים עיליים בשירות ההידרולוגי, הציג ביום רביעי בפני מנהלי אגודות המים החקלאיות בגליל את שני המודלים שעליהם מתבססת תחזיתו, האמריקני והאירופי. שניהם חוזים חורף רטוב למדי, עם כמויות גשמים שנעות בין 95 אחוז ל־150 אחוז ביחס לממוצע הרב־ שנתי. הפרק המשופע יותר בגשמים צפוי כבר בתחילת עונת המשקעים.

אם המשקעים אכן יעמדו בציפיות, המשמעות על בנק המים היא כמה מיליוני קוב שיתווספו לכנרת. ברשות המים יציגו מחר את סיכום המודלים המלאים לקראת גיבוש עמדת הרשות בניהול משק המים לחורף הקרוב. על פי המודלים השונים, יתכננו אנשי המקצוע ברשות את כמות המים שישאבו ואת כמות המים שירכשו בהזמנה מראש ממפעלי ההתפלה שהוקמו בשנים האחרונות בישראל. הם סירבו להגיב למודלים עד להצגת התחזיות.
לאור המודלים הללו, תתחיל הנהלת הרשות לגבש כבר השבוע את מדיניות ניהול משק המים בשנה הקרובה. בין השאר יוחלט מהי כמות המים שיש להזמין ממתקני ההתפלה השונים, וכמה אפשר יהיה לשאוב. במהלך החורף יוכנסו מן הסתם תיקונים במדיניות הזו לנוכח מידת המימוש של המודלים ואופן חלוקת הגשמים.
"מה שחשוב הוא לא בהכרח אחוזי הגשם שירד, אלא מיקום המשקעים וכמה מים יזרמו בסופו של דבר למאגרים ולנחלים", אמר ד"ר יואב לוי, מנהל אגף מחקר ופיתוח מערכות חיזוי בשירות המטאורולוגי. "יכול להיות מצב שיהיה הרבה גשם, אבל הוא לא יהיה אפקטיבי למקורות המים והוא לא ייתן את המענה שאנחנו זקוקים לו".
לוי ביקש לצנן את ההתלהבות מהתחזיות האופטימיות: "אני לא מאמין גדול למודלים, כי אחוזי ההצלחה שלהם רק מעט גבוהים יותר מאלה המושגים בחיזוי באמצעות הטלת מטבע. עם זאת, כאשר כלל המודלים לא נותנים לנו נתונים שליליים, זו כבר נקודת אור".
אגב, רמז אפשרי להיתכנות התחזית האופטימית מגיע מדרום־אפריקה, שכמו המזרח התיכון סבלה אף היא מבצורת בחמש השנים האחרונות. בימים האחרונים כוסו שם אזורים נרחבים בשכבת שלג נדירה.