השב״כ לקח אחריות על ההחלטה לשחרר את מנהל בית החולים שיפא ממעצר. בהודעה שהוציא ארגון שירות הביטחון הכללי, נמסר כי הסיבה היא מצוקת מקומות הכליאה, בין היתר בשל ההחלטה לסגור את מתקן הכליאה בשדה תימן. החלטה שמגיעה בעקבות עתירות של ארגוני שמאל לבג"ץ. בשב"כ מודים כי אמנם מדובר בעצור שעמד בכלל התבחינים בנוגע לרמת המסוכנות, ולכן האירוע יתוחקר.
"לאחרונה התקבלה החלטה על שינוי ייעודו של מתקן ״שדה תימן״, כך שיוחזקו בו עצורים לתקופות קצרות בלבד. בהתאם לכך נדרשו שב״כ וצה״ל, בהמשך לדיונים שהתקיימו בראשות המל״ל, לפעול לשחרור עשרות עצורים בכדי לפנות מקומות כליאה", נמסר משב"כ. "מזה כשנה מתריע שירות הביטחון הכללי בכל פורום אפשרי, בכתב ובעל פה, על מצוקת הכליאה והחובה להגדיל את מספר מקומות הכליאה, נוכח הצורך במעצר מחבלים באיו״ש וברצועת עזה. מצוקת הכליאה מובילה לביטול יום יומי של מעצרי חשודים בפעילות טרור, ולפגיעה ישירה בביטחון המדינה. גם הלילה בוטלו מעצרים ובכללם מעצר מבוקשים המתכננים פעילות טרור כנגד אזרחי ישראל.
"לצערנו, פניות אלה, בכתב ובעל פה, שהועברו לכלל הגורמים הרלוונטיים, ובראשם המשרד לביטחון לאומי, האמון על כך, לא הועילו, ובפועל לא גדל מספר מקומות הכליאה באופן ההולם את הצורך.
"בהמשך לכך, שב״כ התנגד לשחרר עצורים פלסטיניים משטחי איו״ש, מהם נשקפת מסוכנות מיידית ופעילי נוח׳בה של חמאס המעורבים בלחימה ובפגיעה באזרחים ישראלים. לכן, לאור הצורך המדינתי כפי שנקבע על ידי המל״ל הוחלט על שחרור מספר תחום של עצורים מהרצועה, מהם נשקפת מסוכנות פחותה, וזאת לאחר בחינת המסוכנות הנשקפת מכלל העצורים. על אף שמנהל בית החולים שיפאא עומד בכלל התבחינים אודות רמת המסוכנות הנשקפת ממנו אל מול אסירים אחרים – האירוע יתוחקר. בלית ברירה, ללא פתרון מיידי למצוקת מקומות הכליאה, מעצרים ימשיכו להתבטל ועצורים ימשיכו להשתחרר", לשון הודעת מהשב"כ.

מוקדם יותר, לשכת ראש הממשלה הפנה אצבע מאשימה אל בג"ץ ואל מערכת הביטחון, ומסביבתו של נתניהו נמסר כי הוא זועם על כך שלא יודע מראש. לשכת שר הביטחון, הפנתה את האחריות אל השב"כ והשב"ס, וגם שם נטען כי גלנט לא ידע מראש על השחרור הצפוי.
מנהל בית החולים שיפא שבעזה, מוחמד אבו סלמיה, היה עצור במשך כשבעה חודשים לאחר ממצאים שנאספו בעקבות פעולת צה"ל, והעלו כי בבית החולים בו ניהל פעלה מפקדה של חמאס, כי הוחבאו בו חטופים, וכי החיילת החטופה נעה מרציאנו הי"ד, אף נרצחה בשטח בית החולים. אולם הבוקר, שוחרר אבו סלמיה עם עוד כ-50 עצורים עזתיים, בהחלטה שזכתה לביקורת ציבורית עזה, וכן עוררה כעס בקרב שרי הממשלה.
השרה אורית סטרוק ביקשה לדעת בקבוצת הווטסאפ של הממשלה, באיזו סמכות הוא שוחרר, השר עמיחי שיקלי ביקש הבהרות משר הביטחון והשר איתמר בן-גביר קרא לפטר את ראש השב"כ רונן בר. "הוא עושה מה שהוא רוצה וגלנט איתו על מלא. שמים פס על הקבינט והממשלה", כתב בן-גביר. השר שלמה קרעי כתב בקבוצה כי "ישראל צריכה הנהגה ביטחונית חדשה. מהמסד עד הטפחות. הנהגה שתהיה מחויבת לרוח וגבורת הלוחמים כמו שראש הממשלה מחויב לה, ויפה שעה אחת קודם".
כשעתיים לאחר פרוץ המהומה, נמסר מלשכת ראש הממשלה כי "ההחלטה על שחרור האסירים באה בעקבות דיונים בבג"ץ בעתירה נגד החזקת אסירים במתקן המעצר שדה תימן. זהות האסירים המשוחררים נקבעת באופן עצמאי ע"י גורמי הביטחון על פי שיקוליהם המקצועיים". עוד נמסר כי "ראש הממשלה הנחה לערוך בירור מידי בנושא". מלשכת שר הביטחון יואב גלנט נמסר כי "נוהל כליאת אסירים ביטחוניים ושחרורם נמצא תחת השב״כ והשב״ס ואינו כפוף לאישור שר הביטחון".
הודעת שירות בתי הסוהר: "לצערנו בשל פרסומים שקריים, אנו נאלצים לחשוף את צו השחרור של מנהל בית החולים בשיפא. בניגוד לטענות השיקריות המתפרסמות בשעות האחרונות, מי שקיבל את ההחלטה לשחרר את מנהל בית החולים שיפא' הוא צה"ל ושב"כ – ולא שב"ס. שב"ס אינו מקבל החלטות על דעת עצמו לשחרר אסירים מכל סוג שהוא, אלא אמון על כליאת אסירים בלבד.
בנוסף, מנהל בית החולים לא שוחרר בשל מצוקת הכליאה, העצור שוחרר מתאו בכלא נפחא. לכן, כל טענה בנוגע לכשל בשחרור פוגע במקצועיות וטוהר המידות של לוחמי הכליאה המתמודדים יום יום עם הגרועים שבמרצחים. שב"ס ימשיך וינהג כארגון ממלכתי ולא יגרר לכל שיח שתכליתו הטלת רפש הדדית, ככל שיש מי שמשמיע טענה שיתייצב בשם אומרה".
***
יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ שפרש מהממשלה, כתב ברשת X כי "״ממשלה שמשחררת את מי שנתן חסות לרוצחי השבעה באוקטובר ושסייע להסתיר את חטופינו עשתה תקלה מבצעית מוסרית ומורלית – ולכן לא ראויה לנהל את מלחמת הקיום שלנו וצריכה ללכת הביתה. מי שקיבל את ההחלטה חסר שיקול דעת – וצריך להיות מפוטר היום".
בחדשות 13 פורסם בסוף השבוע שעבר, כי במל"ל ביקשו לשחרר מחבלים עזתים שנתפסו במסגרת המלחמה, כדי לפנות מקום בבתי הכלא בארץ ל-120 מחבלי נוחבה שמוחזקים במתקן הכליאה בשדה תימן. זאת, בעקבות עתירה של 'האגודה לזכויות האזרח' לבג"ץ נגד תנאי הכליאה במתקן בשדה תימן, והתחייבות של ראש המל"ל צחי הנגבי לפנות את העצורים המוחזקים שם.