מזכ"ל הליגה הערבית, שרת החוץ של האיחוד האירופי ושר החוץ של לוקסמבורג: בעשרת ימים האחרונים יצאו חברי הכנסת של הרשימה המשותפת למסע בינלאומי במטרה לגייס את דעת הקהל העולמית נגד ישראל וחוק הלאום. שלושת נושאי התפקידים הבכירים בהם פגשו, טרם יצאו בגינוי משמעותי נגד ישראל כפי שציפו מהם, אך ברשימה המשותפת מבהירים: "המסע שלנו התחיל בבריסל, הוא לא ייגמר בבריסל".
היום ישובו מקהיר חברי הכנסת אחמד טיבי וג'מאל זחאלקה לאחר פגישתם עם מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-ריט. בשבוע שעבר נפגש ח"כ איימן עודה עם שרת החוץ של האיחוד האירופי, פרדריקה מוגריני, בזמן שחברי הכנסת מסעוד גנאים, זחאלקה, טיבי, יוסף ג'בארין וטלב אבו-עראר נועדו עם שר החוץ של לוקסמבורג, ז'אן אסלבורן. בנוסף, נפגשה חברת הכנסת עאידה תומא-סלימאן עם בכירים בשירות קשרי החוץ של האיחוד האירופי.

החלטת חברי הכנסת הישראלים לפעול נגד החקיקה בכנסת מחוץ לגבולות ישראל הובילה למתקפה קשה נגד הרשימה המשותפת, אך שם לא נבהלו והודיעו כי ימשיכו לפעול נגד ישראל והחוק בכל מקום שבו יבחרו. "לא ציפינו לחזור עם גינוי ביד", אמרו היום במפלגה, "זו עבודה שתיקח עוד הרבה זמן". בינתיים בשבועות הקרובים אין עוד פגישות צפויות, אך לטענתם הלו"ז עוד צפוי להתמלא.
"הרשימה תבקש פעילות בינלאומית משמעותית, שכוללת הוקעה של חוק הלאום במוסדות האיחוד האירופי והאו"ם. הרשימה גם תבקש פעילות דיפלומטית נגד הריסת בתים וכפרים בנגב, אלימות והסתה גזענית ואפליה כלכלית וחברתית. הרשימה המשותפת הודיעה כי תדרוש הכרה במיעוט הלאומי הערבי פלסטיני בישראל, בהתאם להכרזה האירופית להכרה בזכויות מיעוטים", הודיעו בשבוע שעבר בכירי המפלגה.

חבר הכנסת זחאלקה, יו״ר סיעת הרשימה המשותפת הגדיר את הפגישות של משלחת הרשימה המשותפת בבריסל בשבוע שעבר כמוצלחות. "המטרה העיקרית בכל הפגישות שערכנו הייתה לשכנע את האירופאים לנקוט בצעדים ממשיים כדי ללחוץ על ישראל לבטל את חוק הלאום הגזעני. דרשנו הכרה בנו כמיעוט לאומי, וביקשנו מהאירופאים להפעיל את סעיף 2 בהסכם שיתוף הפעולה המחייב את אירופה וישראל לשמור על זכויות אדם".
למרות ההצהרה החגיגית והנמהרת של זחאלקה וחברי כנסת נוספים אודות "ההצלחות" שקצרו באירופה, בפועל חברי הכנסת הערבים חזרו לארץ בידיים ריקות. בסיכום ביניים לעבודה המרשימה של חברי הכנסת הערבים נגד הפרלמנט שבו הם יושבים, הם לא נחלו הצלחה כלל. בליגה הערבית היה טבעי כי דבריהם יתקבלו בשקיקה, אולם באיחוד האירופי שבו קיוו לקבל חיבוק אוהד יותר, הם סיימו עם כתף קרה והודעתה של מוגריני לפיה לישראל יש זכות להגדיר את עצמה כהבנתה יחד עם הצהרה עמומה כי היא אינה רוצה לראות את ערכי הדמוקרטיה תחת איום. ממש לא הגינוי התקיף שלו ציפו ברשימה המשותפת.
