ועידת התביעות הודיעה היום על תוצאות המשא ומתן השנתי עם משרד האוצר הפדרלי של גרמניה למען ניצולי השואה החיים ברחבי העולם. ההישגים כוללים תוספת של 105 מיליון אירו במימון שירותי רווחה, הכוללת סיוע בעת משבר לניצולים בכל אחת מהשנתיים הבאות. בכך, יסתכם התקציב הכולל לשירותי רווחה ב-893.9 מיליון אירו, קרוב ל-2 מיליארד אירו עבור שנים 2025-2026. בנוסף, תקציב החינוך בנושא השואה יוגדל ב-51 מיליון אירו עד סוף 2028, ויסתכם ב-164 מיליון אירו במהלך ארבע השנים הבאות. מנגד, התשלומים המתבצעים באופן ישיר לניצולי השואה ימשיכו במתכונות שהייתה קיימת בשנים קודמות, כולל תשלום חד פעמי או קצבאות חודשיות בהיקף של כ-500 מיליון דולר במהלך שנת 2025. מדובר בשיעור של כ-40 מיליון דולר פחות מאשר בשנת 2024, בהתבסס על מספרם ההולך ופוחת של ניצולי השואה.
גרג שניידר, מנכ"ל ועידת התביעות, אמר, "ככל שגילם של ניצולי השואה עולה, כך הטיפול בהם הופך למורכב יותר, ואנו מזהים צורך בהרחבת שירותי הרווחה והסיוע שאנו מעניקים לניצולי השואה ברחבי העולם. זו חובתנו המוסרית כלפי הניצולים לקיים את הבטחתנו על מנת שיוכלו לחיות בתקופה זו של חייהם בכבוד. לכן, עלינו לפעול לכך שיקבלו את הטיפולים והשירותים הנדרשים. חשוב גם לומר כי במיוחד בתקופה המאופיינת בעלייה בגילויי הכחשת השואה והאירועים שקרו במהלכה, גיבוש תשתית איתנה לחינוך בנושא השואה הינו הכרחי על מנת להבטיח שהדור הנוכחי והדורות הבאים ילמדו את לקחי השואה, יידעו על האירועים שקדמו לה, ויבינו את ההשלכות. רק כך נוכל להבטיח שאירועי העבר לא יחזרו על עצמם, ולומר 'לעולם לא עוד'".
במסגרת פעילות ועידת התביעות, ניצולי השואה מקבלים שירותי רווחה, הכוללים שעות סיעוד וטיפול ביתי באמצעות רשת של כ-300 ארגוני סיוע הפועלים ב-83 מדינות. אותם הארגונים נמצאים בקשר ישיר עם ניצולי השואה, ומספקים מענה לצרכיהם. בין השאר, באמצעות טיפול ביתי, חבילות מזון, טיפולים רפואיים, הסעות לבדיקות רפואיות, מפגשים חברתיים ועוד. למרות שפחות ופחות ניצולים חיים בקרבנו, הצרכים שלהם הולכים וגדלים, והם חיוניים לרווחתם.
המימון לחינוך בנושא השואה יגדל כאמור בכ-51 מיליון אירו. בוועידת התביעות מסבירים כי ככל שמספר ניצולי השואה החיים ביננו הולך ומתמעט, הצורך בחינוך הולך וגדל, במיוחד לאור העלייה בשיעורי האנטישמיות והכחשת השואה. ניצולי השואה החיים עמנו, נושאים עמם לקחים משמעותיים שחשוב להם לשתף ולהעביר לדורות הבאים. עלינו להבטיח שניצולי השואה ידעו כי המורשת וההיסטוריה של משפחתם, חבריהם, וכן של הקהילות אשר נחרבו בזמן השואה, יעברו לדור ההמשך.
"בעוד שסקרים מהתקופה האחרונה שנערכו בין השאר בארה"ב, קנדה, אוסטריה, צרפת, אנגליה והולנד מראים כי רמת המודעות והידע בנושא השואה נמצאת בירידה, בתי הספר ברחבי העולם מביעים בבירור רצון בחינוך בנושא השואה. עלינו להילחם בירידה בהקיף הידע על השואה באמצעות מחויבות מתמשכת לנושא החינוך", מציינים בוועידת התביעות.
לדברי השגריר סטיוארט אייזנשטאט, הנציג המיוחד של ועידת התביעות במשא ומתן עם ממשלת גרמניה, "אנו רואים שבכל שנה אוכלסיית שורדי השואה בעולם הולכת ופוחתת. עם זאת,עלינו למלא את חובתנו – הבטחת צרכיהם של כלל שורדי השואה החיים ברחבי העולם. בהתאם לכך, במשא ומתן שניהלנו עם ממשלת גרמניה, הדגשנו שלמרות שמספר שורדי השואה יורד עם השנים, הצרכים של אלו החיים עמנו, הולכים וגדלים, ודורשים מענה מיידי. בזמנים אלו, כאשר אנו נערכים לציון 80 שנה לשחרור אושוויץ, אנו דווקא עדים לעלייה בשיעורי השנאה והכחשת השואה – מגמות מדאיגות המעוררות חשש כבד אצל שורדי השואה החיים היום. לכן, אנו מוקירים את הנכונות של ממשלת גרמניה לשתף עמנו פעולה בנושא, במסגרת המחויבות המשותפת כלפי שורדי השואה, וקיום ההבטחה שזוועות העבר ייזכרו בדורות הבאים, ולא יחזרו שנית".
גדעון טיילור, נשיא ועידת התביעות, הוסיף, "המחויבות של ועידת התביעות וממשלת גרמניה לדור האחרון של שורדי השואה הינה עקבית ובלתי מתפשרת. במיוחד בזמנים אלו, שבהם אנו עדים לעלייה בשיעורי האנטישמיות, עלינו להבטיח ששורדי השואה ידעו שהשירותים שלנו ימשיכו לפעול, ושתחושת המחויבות שלנו כלפיהם נותרת איתנה".