פורום יישובי העוטף: לא נחתום על הסכם השיקום

9 ישובים מאזור עוטף עזה, שספגו פגיעות קשות בשבעה באוקטובר ומאוגדים תחת פורום "הביתה", קיבלו החלטה שלא לחתום בשלב זה על הסכם השיקום והפיתוח עם מנהלת תקומה

העבודות במתחם המגורים הזמני לקיבוץ בארי

העבודות במתחם המגורים הזמני לקיבוץ בארי. צילום: אלדד מרקוס, כאן הפקות קיבוץ חצרים

You have access.

תשעה מושבים וקיבוצים מהעוטף, שספגו את הפגיעה הקשה ביותר במתקפת הטרור בשבעה באוקטובר הודיעו היום (ד') כי אין בכוונתם לחתום על הסכם השיקום מול מנהלת תקומה, בטענה כי ההסכם חלקי וחסר.

תושבי היישובים – בארי, כפר עזה, ניר עוז, נחל עוז, כיסופים, נירים, חולית, נתיב העשרה ורעים, שפונו מבתיהם בשבעה באוקטובר והקימו את פורום "הביתה", המאגד את נציגי הנהלות הקהילות, פרסמו מכתב בו כתבו כי "בחודשים האחרונים אנחנו עמלים על בניית תכנית שיקום יחד עם מנהלת תקומה, אולם ישנם פערים משמעותיים בין הצרכים לבין התוכנית המוצעת. תכנית השיקום המוצעת ליישובים בתצורתה הנוכחית היא חלקית בלבד, והיוועצות נרחבת עם אנשי מקצוע רבים מהתחום מעלה שלא תספיק לכלל צרכי השיקום. כנציגי ההנהלות אין באפשרותנו לחתום עליה ולדווח לקהילות שלנו בלב שלם שהיא תספיק לכל צרכי השיקום".

"הסיפורים האלה לא מפרקים, להפך". הריסות בקיבוץ בארי. צילום: אריק סולטן

"במכתב למנהלת תקומה, השבנו כי היישובים לא יוכלו להיכנס למתווה החושף אותם לסיכון משמעותי לשאת בתשלומי השיקום מכיסם מבלי שניתן מענה מספק לשאלות שבבסיס תחשיב אומדן התקציבים לשיקום", כתבו במכתב, "תנאים כאלו לא היו מתקבלים במצב דברים רגיל – ובוודאי שאין לכך מקום בקידום תהליכי השיקום ביישובי חבל התקומה. על המדינה לפתוח דף חדש אל מול הישובים והתושבים, לאחר ההפקרה הנוראית שהייתה מנת חלקם".

"מיקדנו את עיקרי הנושאים שלא ניתן לגביהם מענה מספק, ואשר אלמלא יפתרו לא יהיה ניתן לאמץ את המתווה – מדובר בסוגיות שבליבת העניין כמו תוספת מע"מ, אשר צפוי להאמיר בשנת 2025 ל-18 אחוזים; בהצמדת תקציב השיקום למדד תשומות הבניה אשר גם הוא צפוי לעליה דרמטית בעקבות החרם שהטילה טורקיה; בעדכון המחיר למ"ר אשר לטענת גורמים רבים בענף אינו משקף נכונה את המחיר הנוכחי, שהושפע וחווה גם הוא עליות דרמטיות בשל אי כניסת פועלי בניין זרים למדינת ישראל בהיקף הנדרש; מענה לסוגיית הבתים המחוללים שתתן מענה למי שרוצים לשוב לבתיהם אך לא מסוגלים לשוב לבתיהם שחוללו; מימון תשתיות בשכונות שנהרסו כליל; וסוגיות נוספות. ללא ליבון הפערים והגעה להסכמות, לא נוכל ולא נרצה לחשוף את היישובים לסיכון הכרוך בכניסה למתווה שיקום חסר, בו ימצאו את עצמם היישובים בעוד מספר שנים עומדים בפני שוקת שבורה", אמרו חברי הפורום.

כמאה מתושבי הקיבוץ נרצחו, יותר מעשרים נחטפו. בארי. צילום: אריק סולטן

"חזרנו על דרישתנו, כי יש להתחיל באופן מידי וללא תנאי בביצוע עבודות בישובים כמו הריסה ופינוי, תכנון, מיפוי עבודות השיקום הנדרשות, על-מנת לא להפסיד זמן יקר ולרכוש את אמונם של התושבים. בכל אלו ניתן וצריך לעסוק במקביל לעדכון המתווה. אנו מקווים שבקרוב הסוגיות שבמחלוקת יבואו על פתרונן, ונוכל לשוב ולעדכן אתכם שנחתמה תכנית שיקום".

ממנהלת תקומה נמסר בתגובה כי היא "אמונה על שיקום ופיתוח חבל התקומה על כל 47 יישוביו, לרבות תשעת היישובים המצוינים במכתב המדובר. המנהלת אישרה במסגרת החלטת ממשלה תקציב בגובה 19 מיליארד ש"ח אשר יספק מענים לצרכי החבל ואוכלוסייתו. המנהלת קיבלה החלטה להשקיע תקציב בגובה של כ-1.5 מיליארד ש"ח אשר יוביל להליך בניית הבתים ומבני הציבור שנהרסו, הליך אשר יבוצע בתיאום מלא עם הקהילות. לשם השוואה, בעשרת היישובים עם הפגיעה הקשה ביותר, העריך מס רכוש את הנזק ב-253 מיליון ש"ח. במתווה המנהלת אותם ישובים צפויים לקבל סכום שהוא גבוה כפי 4 מסכום זה של מס רכוש".

"לאור האירועים שקרו והשפעותיהם", הוסיפו במנהלת, "פעלה מנהלת תקומה וגיבשה מתווה שיקום יעודיי ויחודי לחבל שנותן מענה גם לנזק הישיר וגם לנזק העקיף, במטרה לאפשר שיקום הוליסטי ובצורה מרחיבה ובמקביל לאפשר ליישובים להוביל את עבודת השיקום בעצמם ובליווי המנהלת. עד כה ניתנו מענקים ליישובי החבל בגובה של מעל 200 מליון ש"ח ובהמשך ייתנו מענקים נוספים בגובה של 800 מיליון שקלים, שיתחלקו בין יישובי החבל על פי קריטריונים שוויוניים לטובת שיקום ופיתוח המרחב הציבורי, התשתיות ומבני הציבור. המנהלת תמשיך לעבוד בצורה אינטנסיבית על פתרונות הביניים ותוכניות השיקום באופן רציף וזאת לצד עבודה פרטנית מול כל קהילה, לטובת מתן מענים לכל יישוב באמות מידה שוות.