בכירה במודיעין האמריקני הזהירה אתמול (ב') כי המלחמה בעזה עלולה להעצים קבוצות טרור, המאוחדות בהתנגדותן לארה"ב ולישראל. "המשבר עורר אלימות מצד מגוון שחקנים ברחבי העולם. ולמרות שמוקדם מדי לומר, סביר להניח שלסכסוך בעזה תהיה השפעה רב-דורית על הטרור", אמרה אבריל היינס, מנהלת המודיעין הלאומי, יהודייה אמריקנית, בשימוע השנתי בנושא איומי הביטחון העולמיים.
המתקפה של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר עוררה איומים חדשים על ארה"ב מצד ארגונים המזוהים עם אל-קאעידה והמדינה האסלאמית, אמרה היינס, בעוד שקבוצות מיליטנטיות הנתמכות על ידי איראן ניצלו את "הסכסוך כהזדמנות להמשיך את האג'נדה שלהם", נגד ארצות הברית. "וראינו איך זה נותן השראה לאנשים לבצע פעולות טרור אנטישמיות ואיסלאמופוביות ברחבי העולם", הוסיפה.

השימוע בפני ועדת המודיעין של הסנאט הוא אירוע נדיר בו העומדים בראש סוכנויות הביון הגדולות של ארה"ב מעידים בדיון פתוח על מגוון אתגרים ומוקדים גלובליים. עדותם לוותה בפרסום דו"ח שנתי של קהילת המודיעין.
"הסכסוך בעזה מציב אתגר לשותפים ערביים מרכזיים רבים, המתמודדים עם סנטימנט ציבורי נגד ישראל וארה"ב בגלל המוות וההרס בעזה, אך גם רואים בארה"ב את כמתווך הטוב ביותר שיכול למנוע תוקפנות נוספת ולסיים את הסכסוך לפני שהוא יתפשט עמוק יותר לתוך האזור", נכתב בדו"ח.
מנהל ה-CIA, וויליאם ג'יי ברנס, עדכן את המחוקקים במשא ומתן להפסקת אש בעזה, שילווה בסיוע הומניטרי ושחרור בני הערובה שבידי חמאס, בתמורה לאסירים פלסטינים בישראל.

ברנס, שנסע למזרח התיכון שמונה פעמים בחודשים האחרונים כשליח הממשל האמריקני במגעים לשחרור יותר מ-100 בני הערובה שעדיין נמצאים בעזה, חזר ממפגש המשא ומתן האחרון שלו בדוחא, קטאר, במוצאי שבת. הוא דיבר בתקווה מדודה שהסכם הפסקת האש עשוי להיות "הצעד הראשון לקראת מה שעשוי להיות הסדרים מתמשכים יותר לאורך זמן".
"אני לא חושב שמישהו יכול להבטיח הצלחה", הוסיף. "מה שאני חושב שאפשר להגיד הוא שהחלופות גרועות יותר עבור אזרחים חפים מפשע בעזה שסובלים בתנאים נוראים ועבור בני הערובה ומשפחותיהם שסובלים, גם בתנאים מאוד נוראים, ולכולנו".
בכירי המודיעין ניסו להתרחק מהוויכוח על המלחמה שמסבכת את הפוליטיקה בארה"ב ומעמידה את ממשל ביידן במצב קשה של תמיכה בבעלת ברית שמתמודדת עם גינוי מצד האו"ם, מצד ארגוני זכויות אדם בינלאומיים, וגם מצד מצביעים אמריקנים ליברלים.
הבית הלבן הזהיר את ישראל שלא לפעול קרקעית בעיר רפיח, ששוכנת לאורך הגבול עם מצרים, בדרום עזה. ישראל רואה בעיר – בה התאספו לא פחות מ-1.5 מיליון פלסטינים, שנמלטו מהפצצות – כמעוז האחרון של לוחמי חמאס שעליהם לנטרל.

הסנאטור טום קוטון, תומך נלהב של ישראל, דחף את ברנס והיינס להפריך את טענות המבקרים שישראל "מחסלת את העם הפלסטיני". הבכירים סירבו לעשות זאת. ברנס אמר כי בעוד שהממשל מבין את "הצורך של ישראל" להגיב למתקפה האכזרית שספגה ב-7 באוקטובר, "אני חושב שכולנו צריכים גם להיות מודעים למחיר העצום שהדבר גבה מאזרחים חפים מפשע בעזה".
"האם ישראל מרעיבה ילדים בפלסטין או בעזה?" קוטון שאל, ככל הנראה בהתייחס לטענות של האו"ם ושל ארגוני סיוע הומניטרי, כמו גם של כמה מחוקקים דמוקרטיים, כי סירובה של ישראל לאפשר את הכנסת הכמות הדרושה של מזון לעזה גורם לרעב שניתן למנוע.
"המציאות היא שיש ילדים מורעבים", אמר ברנס. "הם סובלים מתת תזונה, כתוצאה מהעובדה שסיוע הומניטרי לא יכול להגיע אליהם. קשה מאוד להפיץ סיוע הומניטרי ביעילות, אלא אם כן יש הפסקת אש".
הדוברים, שכללו את מנהלי ה-FBI, הסוכנות לביטחון לאומי (NSAׂׂׂ), סוכנות הביון הביטחונית (DIA) והלשכה למודיעין ומחקר של מחלקת המדינה, דיברו על מגוון אתגרים, מסין ששואפת להתפשטות, הבינה המלאכותית והאיום המתמשך של ריגול ולוחמה ברשת. ברט הולמגרן, פקיד המודיעין הבכיר במחלקת המדינה, אמר כי כוחו של ה-AI יכול לאפשר ליריבים של ארה"ב להתערב בבחירות.

ברנס דיבר על חשיבות הסיוע של ארה"ב לאוקראינה, שכרגע נתקע על רקע מחלוקת בין המחוקקים. עם אספקה קבועה של ציוד צבאי שסופק על ידי ארה"ב, "אוקראינה יכולה להחזיק מעמד בקו החזית ב-2024 וב-2025", אמר ברנס. קייב עשויה להמשיך לתקוף בעומק רוסיה וגם לנהל פעולות נגד כוחות הצי של רוסיה בים השחור, ולהעמיד את הכוחות האוקראינים בעמדה שיכולה "להחזיר את היוזמה ההתקפית" בתחילת השנה הבאה, הוא הוסיף.
אבל אוקראינה עומדת בפני "עתיד קודר הרבה יותר" אם הסיוע הזה לא יגיע, וכנראה "תאבד חלקים משמעותיים מהשטח" לרוסיה, אמר ברנס. "זו תהיה טעות מסיבית והיסטורית עבור ארצות הברית", אמר. יתרה מכך, אי סיוע בהגנה על אוקראינה "תניע את שאיפותיה של ההנהגה הסינית" לבצע מהלכים אגרסיביים כלפי טייוואן, הוסיף ברנס. "לאוקראינים לא נגמר האומץ והעקשנות. נגמרת להם התחמושת. ואוזל לנו הזמן לעזור להם", אמר ברנס.