ועדת המשנה לתוכניות הלימודים במזרח ירושלים והפיקוח עליהן, קיימה היום (ג') דיון מעקב בנושא הכשרות מורים להוראה בחינוך הערבי במזרח ירושלים. לפי נתונים שנחשפו בוועדה, בעשור האחרון הצטרפו להוראה בחינוך הערבי כ-3,500 מורים בעלי תואר ראשון – ממוסדות ברשות הפלסטינית.
נציג מרכז המחקר והמידע של הכנסת, הציג את נתוני הלמ"ס על מספר המורים שהחלו ללמד בחינוך הערבי מ-2010 וקיבלו את התואר הראשון ממוסדות ברשות הפלסטינית, וציין כי הם היוו כ-11.5 אחוזים מהמורים החדשים שנכנסו להוראה באותן שנים. ב-2023 נכנסו למערכת 344 מורים חדשים עם תואר ראשון מהרשות הפלסטינית.
כ-91 אחוזים מהמורים בעלי תואר ראשון ממוסדות ברשות הפלסטינית שנכנסו להוראה בחינוך הערבי מ-2010, לימדו במוסדות ערבים במזרח ירושלים (62 אחוזים) או בחינוך הבדואי בנגב (29 אחוזים). רק כ-30 אחוזים מאלה שלמדו במוסדות הנמצאים ברשות הפלסטינית, עשו תכנית הסבה להוראה בישראל.
Video: צילום: דוברות הכנסת
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת עמית הלוי, התייחס לפיגוע שהתרחש אתמול בכניסה למעלה אדומים ובוצע על ידי מחבל בן 14: "לפי הפרסומים הוא למד באבו דיס. עלינו להיאבק בתשתית הטרור שמצמיחה את המחבלים. לצה"ל יש מבצעי כיסוח דשא, אבל באיזשהו שלב מגיעים למסקנה שאת הדשא יש לעקור ולא רק לגעת בקצה שלו. כשצומח פרי באושים כזה, רוצח ברברי, זה מחייב אותנו לנקות את התשתית מהזוהמה הרעיונית הזאת. המצב הנוכחי היום – שהרשות מחנכת לטרור עם חוקים אנטישמים מובהקים, ומלמדת שם תכנים של דה לגיטימציה שאת התוצאות כולנו ראינו ב-7 באוקטובר – צריך להיפסק. ההכרה הזאת בתארים שלהם לא צריכה להימשך".
סגנית היועצת המשפטית במשרד החינוך, שרית שפיגלשטיין, סיפרה כי "יש היבטים משפטיים בין לאומיים שעדיין נבחנים. בנוסף, תיערך בחינה של האגף להערכת תארים מחו"ל, בדגש על שטחי הרשות הפלסטינית ועזה, בהם מתקיימת הסתה נגד ישראל ונגד יהודים כי יש בזה השפעה מזיקה על תלמידים. יתכן שבסוף הבחינה תואר אקדמי כזה לא יוכר", אמר סגנית היועמ"שית וציינה כי כבר התבצעה פנייה לנציבות שירות המדינה והממונה על השכר שיערכו את הבחינה. לצד זה, פועלים במשרד החינוך להרחיב את המסגרות האקדמיות בישראל עבור אזרחים ערבים.