פקיסטן פתחה אתמול (ד') בסדרה של תקיפות תגמול על חמושים במחוז סיסתאן ובלוצ'יסטן באיראן, על רקע המתיחות המסלימה במזרח התיכון שנראה שמעכירה את היחסים בין פקיסטן הגרעינית לשכנתה.
לאחר שמשרד החוץ הפקיסטני הודיע על התקיפות, סוכנות הידיעות הממשלתית האיראנית דיווחה על תשעה הרוגים, ביניהם שלוש נשים וארבעה ילדים, בעוד הפקיסטנים דיווח על "כמה טרוריסטים מתים" בלבד.
התקיפות הפקיסטניות, שבוצעו עם "כטמ"מים, רקטות, חימוש משוטט וכלי תקיפה מרחוק" שוגרו בתגובה לתקיפות איראניות בתוך פקיסטן ביום שלישי שהרגו שני ילדים, לפי בכירים בפקיסטן. שני הצדדים טענו שהם תוקפים חמושים בדלנים שמהווים סכנה מעבר לגבול. ראש ממשלת המעבר של פקיסטן, אנואר אל-חאק קקר, קיצר את הביקור שלו בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בעקבות התקיפות ובכירים פקיסטנים אמרו שצבאם – אחד הגדולים ביותר באזור – מוכן לפעולה.
בעוד שאזור גבול פקיסטן-איראן ראה התפרצויות של אלימות בשנים האחרונות, התקיפות השבוע באו על רקע חששות גוברים ממתיחות מסלימה באזור על רקע המלחמה הישראלית בחמאס בעזה, שמקבל תמיכה מאיראן. במהלך השבוע האחרון ארה"ב ביצעה מספר תקיפות נגד החות'ים בתימן – גם הם מגובים על ידי טהרן – שתקפו ספינות בים האדום; איראן גם תקפה השבוע מטרות בעיראק ובסוריה.
התקיפות – נגד בדלנים בלוצ'ים
התקיפות בין איראן לפקיסטן נראו לכאורה לא קשורות אחת לשנייה, שכן שתיהן כוונו לארגונים חמושים שמאיימים כל אחד על המדינה השנייה ובעלי שאיפות אזוריות מוגבלות בלבד. פקיסטן אמרה שהיא חיסלה מספר חברים בצבא לשחרור בלוצ'יסטן והחזית לשחרור בלוצ'יסטן, שמתיימרים לייצג את הקהילה הבלוצ'ית שפזורה בפקיסטן, איראן ואפגניסטן.
גם יעיש אל-עדל, הארגון הסוני שאיראן תקפה ביום שלישי, רואה את עצמה כקבוצה בדלנית בלוצ'ית. בפקיסטן חולקים על כך שהארגונים שהותקפו על ידי איראן ופקיסטן השבוע באמת מייצגים את הקהילה הבלוצ'ית.
על רקע חוסר היציבות הגובר ברחבי האזור, טהרן "כנראה חישבה שזהו רגע מתאים להכות בפקיסטן", אמר מייקל קוגלמן, מנהל מכון דרום אסיה במרכז וילסון. בעוד שתקיפות התגמול הפקיסטניות אתמול מסמנות הסלמה שאולי איראן לא ציפתה לה, חומרת תגובתה של פקיסטן עלולה גם "ליצור פתחים להפחתת המתיחות", הוסיף קוגלמן, במיוחד מכיוון ש"היחסים בין פקיסטן לאיראן אינם עוינים וערוצי תקשורת בין המדינות זמינים בקלות". אבל "אם אחד הצדדים יתקוף שוב, אף אחד לא יודע מה יקרה, ויהיה סיכון אמיתי לעימות".
התקיפה בפקיסטן הייתה אחת מסדרה של תקיפות איראניות באזור, לאחר שבאותו יום משמרות המהפכה האסלאמית דיווחו על שיגור טילים אל מחוז כורדיסטן בעיראק, שכוונו ל"מפקדת ריגול" של המוסד. גורמים עיראקים וכורדים הכחישו את הטענות.
משמרות המהפכה גם דיווחו על שיגור טילים אל סוריה, בטענה שפגעו ב"מפקדים והסוכנים העיקריים" מאחורי שני פיצוצים החודש בעיר כרמאן שבאיראן שגרמו למותם של לפחות 95 בני אדם במהלך אירוע זיכרון לגנרל קאסם סולימאני, שדאעש קיבלה אחריות עליהם.
"כוונו רק לטרוריסטים"
גורמים רשמיים פקיסטניים וענו שהתקיפות באיראן אתמול היו מידתיות. "זו תגובה מדודה וממוקדת", אמר מושהיד חוסיין סייד, יו"ר ועדת ההגנה של הסנאט הפקיסטני, תוך שהוא מציין את היעדר התנצלות איראנית על התקיפות ביום שלישי והערות "יהירות" ו"פוגעניות" של משרדי החוץ וההגנה האירניים.
שר החוץ של איראן, חוסיין אמיר-עבדולהיאן, הגן שלשום על התקיפות של טהראן ואמר שהן "כוונו רק לטרוריסטים איראנים על אדמת פקיסטן" ולא אזרחים פקיסטנים. "איננו מוכנים להתפשר על הביטחון הלאומי שלנו ולא ניתן שישחקו איתו. אין לנו הסתייגויות, אין התלבטויות בכל הנוגע לאינטרסים הלאומיים שלנו".
בהצדקת מתקפות התגמול אתמול, השתמש משרד החוץ של פקיסטן בניסוח דומה, ואמר שהוא "מכבד באופן מלא את הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של הרפובליקה האסלאמית של איראן", אך הוא לא יתן שיתפשרו על "האינטרס הביטחוני והלאומי" של פקיסטן.
התקפות נוספות יהיו "קטסטרופליות", אמרה הינה רבאני חאר, שרת החוץ הפקיסטנית לשעבר, בשיחה עם הוושינגטון פוסט. לא איראן ולא פקיסטן "יכולות להרשות לעצמן הסלמה כזו".