במשרד הבריאות קיבלו בהפתעה רבה את ההחלטה של משרד האוצר לקצץ 300 מיליון שקלים מתקציבם, עוד יותר לאור פעילות מערכת הבריאות מאז החלה המלחמה והעלייה לסדר היום של נושאי בריאות הנפש והשיקום של הפצועים. בתדרוך לכתבים סיפר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי בשבועות האחרונים התקיימו מספר שיחות עם אנשי משרד האוצר, ולדבריו שם הכיוון היה אחר ממה שפורסם בסופו של דבר.
"מאוכזבים מקובץ ההחלטות שהגיע ומהצעדים שנעשו. הם כתובים בצורה כל כך גרועה שספק אם יש מחשבה ליישם אותם. בחודשים האחרונים מערכת הבריאות יוצאת מכליה כדי לתת טיפול מצויין במה שנגזר מהמלחמה וגם כדי לשמר את השגרה", אמר מנכ"ל משרד הבריאות ופירט את שלוש המטרות העיקריות של המשרד לשנה הקרובה: בריאות הנפש, שיקום ומיגון של תשתיות קריטיות. "אנחנו רואים את העלייה ברמת הסיכון ואת ההימשכות של המצב בו אנו נמצאים ומבינים שחייבים לייצר תפקוד בחירום. זה המאבק שלנו במסגרת התקציב".
בר סימן טוב המשיך ותקף את תכנית משרד האוצר: "אוסף של רעיונות שאני לא יודע איך להתייחס אליהם. אלה לא דברים שנועדו לקיצוץ אלא להשתלטות על משרד הבריאות". לדבריו הקיצוצים המשמעותיים הם בתאגידים שמפעילים את בתי החולים, ובהתניית התכנית של בריאות נפש בשווי 2 מיליארד שקלים, בכל שתהיה השתתפות עצמית בסך 70 שקלים לפגישה, בתשלום מראש לחמישה מפגשים. כך גם בטיפולים בתחום התפתחות הילד. "זאת פגיעה באוכלוסיות הכי חלשות, ולא משהו שאפשר לקבל בשום צורה. זה הכיס של האזרח ברגעים הכי קשים שלו. לא נסכים לכך. יש גם רעיונות מופרכים והזויים כמו העברה של האחריות לתמרוקים לשר אחר. אני לא מאמין שמשהו מהדברים האלה יתממש".

"בסוף המערכת הזאת הוכיחה את החיוניות שלה כמו המערכות החשובות ביותר, ולא נקבל מצב שפוגעים בה. נעשה הכל כדי לשמור עליה ולהבטיח את המשך התעצמותה לנוכח האתגרים שיש בחירום וגם בשגרה", המשיך מנכ"ל משרד הבריאות וציין כי ברור שלא מעט תכניות שהיו צריכות לצאת לפועל ב-2024, ישובו למדף, כמו מהלכים שונים בגריאטריה, שיתופי פעולה עם השלטון המקומי ועוד. אנחנו מבינים שמדינת ישראל בשנה מורכבת ושצריך להתייעל אבל המשמעות של המהלכים האלה היא שיתוק המשרד".
למרות הדברים החריפים, בר סימן טוב מעריך שיש כאן התנהלות רגילה של "הכנסת עיזים" על ידי האוצר, במטרה להוציא אותם אחר כך ולהציג את האירוע כהטבה או לכל הפחות קיצוץ מינורי בתקציב הבריאות. "בונה על ההיגיון הבריא של אנשי האוצר, אבל לא ניתן שיפגעו במערכת וביכולת שלנו להבטיח שהציבור מקבל את השירותים שהוא צריך. המשמעות של קיצוץ ב-300 מיליון שקלים זה שאין משרד בריאות ומערכת בריאות".
מנכ"ל משרד הבריאות המשיך והתייחס לתכנית לבריאות הנפש, "לא נסתפק בפחות מ-2 מיליארד שקלים. בנינו את התכנית לפי הצרכים ומה שהמערכת יכולה לגדול בו. זה מהלך מורכב ויש בו צורך גדול מאוד כרגע. האירוע שמחולל את המשבר הלאומי הנפשי עוד לא הסתיים. המלחמה לא נגמרה ואנחנו חיים את זה כל הזמן. לכן אנחנו לא יודעים לומר מה הממדים של תוצאות המלחמה".