"הכוחות ישראליים עוברים לשלב השלישי של פעילותם בצפון רצועת עזה, צעד שבאופן סביר מאוד יאפשר לחמאס לבנות את עצמו מחדש מבחינה צבאית באזור", כך טענה אמש (ג') הפרשנות של המכון לחקר המלחמה (ISW) ופרויקט "קריטיקל ת'רטס", ארגונים אמריקניים שמנתחים באופן מעמיק ויומיומי את המלחמה של צה"ל בעזה.
המילים הפשוטות שבהן השתמשו החוקרים לתאר את המצב בצפון רצועת עזה, בעקבות השחרור של אלפי חיילי מילואים וסיום "השלב השני" של לחימה באזור, באות בסתירה מוחלטת להסברים בישראל שחמאס ברובו מוגר באזור ולא יהווה איום משמעותי.
לפי התוכנית הכללית של צה"ל למלחמה ברצועת עזה, השלב השלישי כולל מה שהוגדר כ"פשיטות ותקיפות מרחוק". צה״ל בעצם יצא משלב התמרון אבל לא יעזוב את הרצועה. בשלב הזה יבוצעו פשיטות על בסיס מודיעין מוקדם, ותקיפות מרחוק יהרסו תשתיות שנשארו באזורים שצה״ל סיים להילחם בהם. ואכן, בפרשנות הקודמת של המכון שפורסמה בתחילת השבוע נכתב כי "לפחות שלושה מ-30 הגדודים ב-5 החטיבות של חמאס הוסרו כאיומים, עוד שמונה נפגעו באופן קשה ולפחות 12 נוספים נמצאים תחת לחצים משמעותיים מצד צה"ל", כאשר עיקר ההצלחה הייתה בצפון הרצועה. אולם במכון המחקר רואים את ההצלחה הזו כזמנית, אם צה"ל יישם את כוונתו לצאת מצפון הרצועה.
המכון לחקר המלחמה הוא מכון מחקר אמריקני המזוהה עם הימין-מרכז ונחשב לאמין מאוד בפרשנות של מלחמות וקונפליקטים בכל העולם. הוא פועל יחד עם פרויקט "קריטיקל ת'רטס" של AEI, מכון מחקר שמרני נחשב, גם הוא אמריקני.