יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' שלוחץ על דחייתן של הבחירות לרשויות ולמועצות אזוריות נכנס אתמול (ב') ללשכת ראש הממשלה נתניהו על מנת לשכנעו כי הימשכות המלחמה מחייבת קביעת מועד חדש לקיום הבחירות. בנוסף, ראשי הרשויות והמועצות אזוריות ומועמדים המזוהים עם מפלגת הליכוד, הגיעו בימים האחרונים לכנסת כדי להפעיל לחץ על חברי הכנסת והשרים בסיעה שלא לדחות את הבחירות לרשויות המקומיות. לאור הלחץ, קיים נתניהו דיון נוסף עם השר לוין ויו"ר הקואליציה אופיר כץ שהסתיים ללא מסקנות.
ראשי המועצות והמועמדים שלחו מכתב לראש הממשלה, שוחחו עם בכירים ממפלגת הליכוד, ועומדים על הקיום הבחירות בעוד כחודש. אחד מראשי המועצות אף התריע אתמול כי: "תפתח מהומה במידה והבחירות יידחו". קבוצה זו גם קיבלה גיבוי פומבי מחלק מחברי הכנסת של המפלגה, למרות הדעות החלוקות הקיימות בה. "בשיחות שאני מקיים עם ראשי רשויות, הם מציפים בפניי את הקושי המובן לנהל עיר בתקופת בחירות כ״כ ארוכה. רוב מוחלט של הסיעות בכנסת, קואליציה ואופוזיציה, בעד החלטתו הנכונה של השר ארבל שמתבססת גם על שיקולי גורמי הביטחון, לקיים את הבחירות במועדן החדש 30.1.2024. סמוך ובטוח שיינתן מענה לכל קושי שיעלה הנוגע להחלטה", צייץ יו"ר הקואליציה כץ.
חברת הכנסת מיכל וולדיגר מהציונות הדתית תקפה את הליכוד. "חייב לבחור, הוא בצד של הלוחמים או בצד של הדילים הפוליטיים? כולם ירדו מהעץ והבינו שהדחייה היא חובה. עכשיו הליכוד צריך להחליט בעד מה שנכון ולסיים את הסאגה הזו". אליה גם הצטרפה ח"כ טלי גוטליב החברה במפלגת הליכוד: "אני מתביישת שרה״מ שוקל לא לדחות את הבחירות המוניציפליות. אתה אדוני שולח את חיילנו הגיבורים למילואים ואין לך זכות לפגוע בזכותם הבסיסית לבחור ולהיבחר. אל תתרץ לי שיש קלפיות בעזה וכי ניתנה הוראה לשחרר מועמדים. אין לוחם שיעזוב את חייליו בשדה הקרב. אספור עד 3 לפני שיועציך יטילו בי רפש".
מלבד הליכוד, גם ביש עתיד סרבו להשמיע את עמדתם בנושא. בפתח ישיבת הסיעה התחמק יו"ר המפלגה וראש האופוזיציה יאיר לפיד מלהגיד את עמדתו וטען כי אין בידיו את כלל הנתונים על מנת לקבל את ההחלטה. עם זאת, שאר מפלגות הקואליציה הציונות הדתית, עוצמה יהודית, ש"ס ויהדות התורה כבר הביעו את נכונותם לשנות את תאריך הבחירות שנקבע ל-30 בינואר לחודש ל-27 בפברואר. מהלך זה לא דורש שינוי חקיקה אלא צו אותו נדרש שר הפנים משה ארבל להגיש לוועדת הפנים של הכנסת עד יום ראשון הקרוב, וטעון את אישורם של לפחות 3/4 מחברי הוועדה. דחייה ארוכה יותר תידרש למהלך חקיקתי מלא, הכולל שינוי הצעת חוק ואישורה בשלבים הפרלמנטריים בוועדה ובמליאת הכנסת.
כזכור, בוועדת הפנים חברים 15 חברי כנסת, מתוכם ארבעה מהליכוד. לאור העובדה כי נדרשת הסכמה רחבה בוועדה לדחייה נוספת, תידרש הקואליציה לגייס לפחות עוד חברי כנסת מהאופוזיציה, זאת במידה ובמחנה הממלכתי יישרו קו בנושא הזה עם הקואליציה, כשתקבל את החלטתה.