דיקני הפקולטות לרפואה בישראל, גיבשו מתווה לקליטת סטודנטים הלומדים רפואה בחו"ל וגויסו בצו 8, אשר אינם יכולים לחזור ללימודיהם.
פורום דיקני הפקולטות לרפואה הודיע היום (ב') כי גיבש מתווה שיאפשר קליטה בפקולטות לרפואה בישראל של הסטודנטים שלומדים רפואה בחו"ל וגוייסו בצו 8. זאת מתוך הוקרה לתרומתם ומתוך מטרה לצמצם את הפגיעה בלימודיהם. הפורום קיים דיונים מעמיקים וגיבש מתווה וקריטריונים שיאפשרו שילובם בפקולטות לרפואה בישראל כבר בשנת הלימודים הנוכחית, עם סיום המלחמה ושחרור חיילי המילואים.
לצורך ביצוע המתווה הוקמה וועדת קבלה ארצית בה יהיו חברים נציגים מכל בתי הספר לרפואה בישראל, שתדון בבקשות ותקבע את מספר המתקבלים לכל אחד מהפקולטות ולאילו תוכניות שלוש, ארבע או שש שנתיות הם יכנסו. תנאי הבסיס לביצוע המתווה הינו קבלת מימון מלא מהמדינה לקליטת הסטודנטים הנוספים.
דיקני הפקולטות לרפואההדגישו שהמתווה הינו חד-פעמי, ונובע כולו ממלחמת "חרבות ברזל", ולכן יחול רק על שנת הלימודים הקרובה. כלומר, אין בכוונתם ליצור תקדים לקבלה ללימודים בשנים אחרות או בתחומי ידע אחרים. בנוסף, כל הנקלטים במסגרת המתווה יהיו חייבים בכל החובות האקדמיים במעבר משנה לשנה, ככלל הסטודנטים לרפואה בישראל.
הקריטריונים לבדיקת המועמדות ותנאי הסף יכללו את מי שגויס בצו 8 מהשבעה באוקטובר או בסמוך לאחר מכן, ועבר חיול לפני ה-15 בנובמבר, התאריך בו פורסם על התחלת הדיון במתווה. בנוסף המועמדים צריכים לשרת במילואים לפחות 30 ימים, וכן אלה שקרוב משפחתם מדרגה ראשונה נמנה על קבוצת החטופים או החללים בטבח שאירע בשבת שמחת תורה. המתווה גם יכלול את מי התקבל ללימודי רפואה בחו"ל, במוסד מוכר על פי רפורמת פרופ' יציב (תנאי ההכרה ללימודי רפואה בחו"ל). החלוקה למוסדות השונים תביא אומנם בחשבון את העדפות הסטודנטים, אך החלטת הוועדה תהיה סופית.
הדרישות לקבלה לשנה א' בשנה"ל תשפ"ד יהיו אישור קבלה לביה"ס לרפואה בחו"ל המוכר על פי רפורמת יציב וציון פסיכומטרי 700 לפחות.
סטודנטים בשנה ב' ובשנה ג' יוכלו לצבור ניקוד אקדמי במתכונת חילופי סטודנטים, בכפוף להערכת המוסדות את הסילבוס שלמדו ואת עמידתם במקצועות קדם, ובכפוף להסכמת מוסד האם בחו"ל ולהכרתו בקורסים שיילמדו בארץ. לסטודנטים שנה ג' ייבחן גם הסילבוס שנלמד ויוצעו קורסים בארץ לצורכי אקרדיטציה (תקן לאיכות ובטיחות לארגוני בריאות), בכפוף להסכמת המוסד בחו"ל ולהכרתו בקורסים בארץ. פרופ' יציב יסכם את האקרדיטציה האקדמית עם בתי הספר השונים לרפואה בחו"ל.
סטודנטים מחו"ל בשנה ד' יוכלו להתקבל לבית ספר לרפואה בארץ על בסיס תואר ראשון ברפואה ממוסד מוכר בחו"ל. תנאי סף יהיו ציון של 680 לפחות במבחן הפסיכומטרי וגם ציון 80 בסיום התואר הראשון. סטודנטים אלו יוכלו להתקבל למסלולים תלת-שנתיים או ארבע-שנתיים הקיימים, או למסלולים השש שנתיים הקיימים, בהתאם להחלטת וועדת הקבלה.
משרד הבריאות יפעל לקבלת אקרדיטציה אקדמית לסבבים קליניים שיתבצעו בבתי חולים בישראל, לסטודנטים מחו"ל הנכנסים לשנה ה' ולשנה ו'. את הסבבים בישראל יהיה ניתן לבצע במימון משרד הבריאות. החלוקה לבתי החולים תתואם על ידי פורום דיקני הפקולטות לרפואה והתואר יינתן על ידי המוסד בחו"ל, ובהסכמתו.
פורום דיקני הפקולטות לרפואה בישראל מוצא לנכון שבנוסף לקבוצת הסטודנטים לעיל, יש להוקיר גם מועמדים שנרשמו ללימודי רפואה במסלול השש-שנתי בשנה"ל תשפ"ד, גויסו בצו 8 לאחר השבע באוקטובר ולא התקבלו לאף אחד מבתי הספר לרפואה בישראל, או שלא נרשמו או התקבלו ללימודי רפואה בחו"ל.
הפורום סבור שיש לאפשר לאחדים מהם להיקלט בלימודי הרפואה בישראל בתשפ"ד, יחד עם הקבוצה של הסטודנטים מחו"ל ויגובשו בהקדם קריטריונים לקליטה של מספר מצומצם של מועמדים אלה. מתווה זה יתפרסם בנפרד בהקדם.
המעוניינים יוכלו לפנות בצירוף מסמכים למייל: VERA.refua@gmail.com