פחות ממחצית מבני 65 ומעלה, 41 אחוז בלבד, התחסנו בחורף הנוכחי נגד שפעת, זאת בניגוד ל-49 האחוזים מאוכלוסייה זו שהתחסנו בשנה שעבר, כך נחשף אתמול (ב') בדיון ועדת הבריאות. יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי, הדגיש כי שפעת עלולה להעמיס על בתי החולים, ויש לכך משמעות מסוכנת בזמן מלחמה. הוא קרא למשרד הבריאות לתמרץ את קופות החולים לרכוש כבר כעת את חיסוני השנה הבאה, המעודכנים יותר ולעודד את האוכלוסייה שבסיכון להתחסן.
ד"ר רוני בלנק, חוקר במרכז המידע והמחקר של הכנסת, ציין שבחורף הקודם היו בישראל 7,287 חולים מאושפזים מאומתים לשפעת ונפטרו 266, כ-3.6 אחוזים מכלל המאושפזים המאומתים. כ-80 אחוזים מהנפטרים היו בגיל 65 ומעלה, כאשר התחסנות מוקדמת היא דרך יעילה להימנע מהידבקות בשפעת, וכיוון שהמבנה הגנטי של נגיפי השפעת משתנה יש להתחסן מדי שנה.
לפי המרכזים לבקרת מחלות ולמניעתן בארצות הברית, יעילות החיסונים במניעת תחלואת שפעת נעה בין כ-40 ל-60 אחוזים באוכלוסייה הכללית, בתנאי שהחיסונים הזמינים תאמו לנגיפי השפעת הנפוצים. היעילות תלויה גם בגורמים נוספים ובהם גיל המתחסן ומצבו הבריאותי. יעילות החיסונים אומנם יורדת בקרב בני 65 ומעלה, אך היא עדיין משמעותית. בחורף הנוכחי עומד שיעור ההתחסנות על 10.4 אחוזים, ובקרב בני 65 ומעלה על כ-41 אחוזים, ירידה משמעותית ביחס להתחסנות בחורף הקודם, שהייתה כ-49 אחוזים.
נחי כ"ץ, מנכ"ל קד"ם המייצג את בתי הדיור המוגן, הזהיר מחוסר הנגישות המספיק לביצוע החיסון, ואילו פרופ' נדב דוידוביץ', מנהל ביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, ציין את המחויבות ליזום חיסון המוני, כיוון שהציבור "עייף" מחיסוני הקורונה, ולא מספיק מודע לסיכון בשפעת.
ליאור ברק, סמנכ"ל משרד הבריאות, השיב שחיסוני השפעת נמצאים בסל התרופות, וכי המשרד תומך תקציבית בקופות החולים כדי שלא יגבו השתתפות עצמית מהמחוסן. המשרד מעודד ומתמרץ את הקופות לחסן גם אוכלוסיות שאינן בסיכון, ומוקדם ככל הניתן. המשרד מממן את החיסון ב-150 מיליון שקלים לכל האוכלוסייה, וכל הקופות עוברות בין המלונות ומציעות למפונים להתחסן.
ד"ר רועי סינגר, מנהל האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות הוסיף כי החיסון הנוכחי עדיין סביר. פרופ' גליה רהב, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות, טענה לעומתו כי מומחים רבים בעולם ממליצים כבר על החיסון החדש, ומדינות רבות כבר משתמשות בו.