בעיריית תל אביב הטילו לאחרונה מגבלות על קיום התפילות המסורתיות ביום כיפור הקרב ברחבי העיר, על שעות התפילה, הסרת מחיצות ועוד, בעקבות התנגדות גורמי מחאה.
במכתב ששיגר סגן ראש העיר ת״א חיים גורן לראש העיר רון חולדאי, הוא דורש לאפשר את קיום התפילות במרחב הציבורי ללא שום הגבלה. בנוסף, גורן ביקש להיערך מראש להגן על זכויות התושבים הדתיים ולאפשר להם להתפלל בבתי הכנסת בשבתות ובחגים ללא כל הפרעה מצד מפגינים.
"אנחנו נתקלים שוב ושוב במקרים בהם מתרחשת או עלולה להתרחש פגיעה קשה בזכות הבסיסית לחופש פולחן בעירנו", פתח גורן את מכתבו. "במה דברים אמורים? במהלך השנים האחרונות, מאז התחדשה מסורת יפה בעירנו – תפילות הפתיחה והסיום של יום הכיפורים, מתקיימות במרחבים עירוניים פתוחים ומושכות קהל רב של אנשים ונשים, דתיים וחילונים, צעירים ומבוגרים ומביאות לידי ביטוי הן את הזהות היהודית בעיר והן את הליברליות שלה".
"לצערי הרב", מוסיף גורן, "גורמים אנטי-דתיים הפועלים בצורה אוטומטית נגד כל סממן של זהות יהודית, שמו להם למטרה לפגוע בתפילות היפות האלו, והחלו להסית כנגד הקהילות המארגנות אותם. לצערי הרב, העירייה בראשותך קיבלה את טענות הגורמים הנ"ל והחליטה על הגבלות שונות ומשונות לתפילות".
גורן תקף את ההחלטה להסיר את המחיצות בחלק מהמקומות: "אזכיר כי גם בשנים שעברו הוצבה מחיצה בודדה, כדי לאפשר לשומרי מסורת המקפידים להתפלל בהפרדה לקיים את מנהגם. למי זה הפריע?? הרי אין מדובר בחסימה של המרחב הציבורי, ורוב רובה של הכיכר פתוחה למעבר ולתפילה לכל אחד ואחת. גם הגבלת השעות אינה מובנת לי כלל וכלל. ומה יקרה אם התפילה תסתיים כמה דקות לאחר מכן? כל בתי הקפה והעסקים סביב סגורים ממילא, אז מה הטעם בהגבלת הזמן הזו?".
בארגון "ראש יהודי" שעומד מאחורי התפילות בכיכר דיזנגוף, לשם מגיעים אלפי משתתפים, אמרו כי "אם עיריית תל אביב תתעקש על האיסור המקומם להעמיד מחיצות בתפילה, אנחנו נאלץ לבטל את התפילה המסורתית ביום הכיפורים בכיכר דיזנגוף. ראש יהודי מקיים תפילות בהתאם למסורת ההלכה זה אלפי שנים, עם מחיצה בין גברים לנשים, ולא נשנה מנהג זה".
"אנחנו זוכים במשך מספר שנים לקיים תפילה סוחפת, מרגשת ועוצמתית ביום הכיפורים, בכיכר דיזנגוף", הוסיפו בארגון. "אל התפילה בכיכר מתקבלים כולם באהבה ובהכלה. רוב המתפללים והמתפללות הם תושבי תל אביב, שביום יום לא חובשים כיפה לראשם, לא פוקדים את בית הכנסת וביום הכיפורים בוחרים להגיע להתפלל ולחוש את הקדושה והאחדות בכיכר. בחרנו לצאת מבית הכנסת הממוזג לחום התל אביבי, כדי להתחבר יחד עם האלפים בכיכר לרגעים קדושים".
מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב מטעם סיעת מרצ, שלחה גם היא מכתב לראש העיר חולדאי, בתמיכה להחלטתו על הטלת ההגבלות. "עבורנו מדובר בסוגיה עקרונית בפרט שתל אביב-יפו עומדת בחזית ההגנה על הדמוקרטיה", כתבה להבי. "אין חולק שהפרדה מגדרית במרחב הציבורי מביאה לפגיעה נראית לעין ורחבת היקף בזכויות אדם, ובזכויות נשים בפרט. בימים אלו כאשר מדיניות ממשלת ישראל פוגענית כלפי זכויות נשים, כמעט ואין בממשלה ייצוג נשי, וגם לא נשים בעמדות מפתח במשרדי הממשלה. תל אביב-יפו צריכה להיות המגדלור שמאיר את הדרך לשוויון מלא עבור כולם, ובפרט בכיכרות וברחובות שלנו".
"אני מחזקת אותך בהחלטתך", הוסיפה להבי במכתבה, "ומבקשת להנחות את כל גורמי האכיפה העירוניים וגם לפנות למשטרה כדי להבטיח שארגון 'ראש יהודי', אשר מפעיל פוליטיקת הדתה במתק שפתיים. לא יוכל לקדם הפרדה תוך שימוש בערכים דמוקרטיים. כי סובלנות איננה חד-צדדית".